Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Troje zaraženih u Metkoviću, dvije djelatnice Doma za odrasle. Županijski stožeri već traže ukidanje propusnica, jedna županija objavila da to neće učiniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj su dosad potvrđena 1832 slučaja zaraze koronavirusom, a izliječeno je 615 ljudi. Preminulo je 39 osoba.

* Zaražene su 1832 osobe

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Koronavirus, Ilustracija - 10 IZ MINUTE U MINUTU Lokalni stožeri objavljuju nove informacije: U jednoj županiji zabilježen dosad najveći udio pozitivnih u četvrtom valu

* Ozdravilo je 615 osoba

* Dosad je zabilježeno 39 smrtnih slučajeva

Situaciju u svijetu pratite ovdje.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:44 Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković poslao je dopis u kojemu piše da je su vlasti u mogućnosti uvesti "nesmetano kretanje unutar županije" za koje neće biti potrebne propusnice.

Vicković ističe da epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije smatra da "ukidanje propusnica na razini županije neće utjecati na porast broja oboljelih ukoliko se mjere socijalne distance i dalje budu pridržavale kao što je to propisano do sada".

Kako bi se uvelo neograničeno kretanje, potrebno je prikupiti još devet suglasnosti gradova i općina sa područja Zadarske županije. Također, gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite bit će omogućeno da ograniče kretanje unutar svojih područja ako smatraju da je to potrebno.

22:35 Potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom u Metkoviću, a među njima su dvije djelatnice Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju, objavio je u subotu navečer metkovski gradonačelnik Dalibor Milan na svojoj službenoj Facebook stranici. Riječ je o prvim dokazanim slučajevima zaraze na području Metkovića, a uzorci su uzeti u petak.

"Djelatnice Doma nisu imale simptome i pripremale su se za smjene u izolaciji“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

"Ne želim stvarati paniku, ali vas još jednom molim da se pridržavate uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Grada Metkovića", dodao je Milan.

Tijekom subote je iz preventivnih razloga testirano 59 štićenika i djelatnika Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković, a rezultati se očekuju u nedjelju.

20:22 Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac potvrdio je za DNEVNIK.hr da je županijski Stožer civilne zaštite odlučio podnijeti zahtjev Nacionalnom stožeru da se i na području te županije građanima omogući slobodno kretanje bez propusnica. Dodaje da očekuju kako će Nacionalni stožer odobriti njihov prijedlog. 

18:17 Iako je Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku na temelju koje Županijski stožerim mogu zatražiti ukidanje zabrane napuštanja mjesta prebivališta na području županije, takav prijedlog nije donesen za područje Dubrovačko-neretvanske županije, priopćili su iz županijskog Stožera.

18:10 Virovitičko-podravski župan Igor Andrović iznio je inicijativu da područje cijele županije postane zona slobodnog kretanja, unutar koje bi se građani kretali bez e-Propusnica. Više o tome pročitajte ovdje.

15:00 Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović objasnio je na konferenciji za medije kada će se građani moći slobodno kretati unutar županija. Više o tome pročitajte ovdje.

14:57 Na području Brodsko-posavske županije svi nalazi osoba testiranih u posljednja 24 sata na koronavirus su negativni, a zabilježena su i dva slučaja ozdravljenja, priopćio je županijski Stožer.

14:54 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. To je već deseti dan bez novih slučajeva zaraze u toj županiji.

Ukupan broj dosad oboljelih je 32, a ozdravile su ukupno 22 osobe.

14:5Od uskršnjih blagdana na području Sisačko-moslavačke županije nema novozaraženih konoravirusom, a broj pozitivnih pacijenata s 22, koliko ih je bilo najviše ovih dana, u subotu je pao na 19 jer ima ozdravljenih.

Devetero pacijenata ozdravilo, od čega šestero iz Petrinje, dvoje iz Siska i jedan iz Novske.

14:05 Od jučer je u Hrvatskoj 18 novozaraženih osoba, a troje je preminulih - dvije osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedna u KB Dubrava. Više pročitajte OVDJE.

13:59 Ni danas u Međimurju nema novozaraženih osoba virusom COVID 19. Od jučer poslijepodne je obavljeno testiranje za 11 osoba i svi nalazi su negativni.

13:55 Na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen je jedan novozaraženi, izvijestili su iz tamošnjeg stožera. Riječ je o kontaktu ranije oboljele osobe. Na području te županije do sada je ukupno zabilježeno 29 oboljelih, a osam je osoba ozdravilo.

13:25 Načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić kazao je za Makarsku danas da je preminuo 55-godišnji djelatnik makarskog Vodovoda, koji je bio prva osoba s potvrđenim virusom na području Baške Vode. Roščić je kazao kako je muškarac imao ozbiljnijih zdravstvenih problema s plućima.

13:01 U Gradu Zagrebu 10 je novozaraženih, objavljeno je na presici gradskog stožera. Riječ je o obiteljskim kontaktima ranije zaraženih. Nema novooboljelih iz domova za starije. Zabilježena su dva kršenja samoizolacije, od kojih je u jednom slučaju osoba koja je imala određenu mjeru samoizolacije došla tražiti propusnicu. Dva su ugostiteljska objekta kršila mjere koje je odredio nacionalni stožer.

12:58 Ličko-senjska županija objavila je da imaju ukupno 20 zaraženih, odnosno nema promjena u odnosu na jučerašnje stanje.

12:46 Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić objavio je kako je u toj županiji šestero novozaraženih. "Jučer smo poslali 75 uzoraka, nisu svi obrađeni, za sada imamo šest novih pozitivnih. To potvrđuje ono što smo govorili da se dobro nosimo s virusom, ali da smo daleko od konačne pobjede. Četiri osobe vezane su za dom Josipovac, nisu bili u domu već su u ponedjeljak trebali stupiti na posao. Ako se na tome završi u domu ne mora nitko biti pozitivan. Trebamo se još uvijek strogo držati svih propisanih mjera do trenutka kad ćemo smatrati da je virus iskorijenjen", kazao je Dobroslavić.  

Riječ je o Centru za rehabilitaciju Josipovac, a zaraženi nisu štićenici, već djelatnici, koji su testirani prije povratka na posao.

12:22 Protiv vlasnika obrta iz Gospića podnesena je kaznena prijava jer je zatražio izdavanje e-propusnica za osobe pod mjerom samoizolacije, priopćeno je u subotu iz policije. Više čitajte OVDJE.

12:00 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 18.04.2020. do 11 sati evidentirano je 121 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

11:30 Iz stožera Šibensko-kninske županije objavili su kako od jučer nema novih pozitivnih nalaza. Karantenske mjere za naselja Murter i Betina koje su na snazi od 25. ožujka 2020. godine se ukidaju s današnjim danom.

"Dana 15. i 16. travnja 2020. testiralo se još dvije skupine ljudi u Murteru, kako bi epidemiolozi provjerili ima li nekontroliranog širenja bolesti u općoj populaciji. Po pristiglim nalazima danas, 18. travnja 2020., a koji su svi negativni, epidemiolozi su zaključili da nema potrebe za produljenjem karantenskih mjera za mjesta Murter i Betina. Karantenske mjere za naselja Murter i Betina koje su na snazi od 25. ožujka 2020. godine se ukidaju s današnjim danom."

11:24 U protekla 24 sata testirana su 93 uzorka, a jedan je pozitivan, radi se o osobi iz Osijeka. Na području Osječko-baranjske županije ukupno je 109 zaraženih.

"Nekoliko dana nismo imali niti jednog zaraženog, a kada imamo to jedan ili dva, što je dobar rezultat", rekao je na konferenciji za medije župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

11:18 Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je starija ženska osoba (96 godina), korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici). Bila je hospitalizirana zbog sumnje u COVID19 infekciju koja je testiranjem i potvrđena. Uz to je imala i nekoliko kroničnih bolesti, objavio je stožer Splitsko-dalmatinske županije.

Po izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 128 testiranih još je 5 osoba zaraženo koronavirusom, i to iz Splita 2, Kaštela 2 i Sinja 1 osoba. Od ukupno 5 novooboljelih 3 osobe su iz samoizolacije. Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

10:29 Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije objavio je da tijekom jučerašnjeg dana nije bilo novih pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno je testirano 33 osobe i svi su nalazi negativni. U Karlovačkoj županiji se i dalje bilježi brojka od 28 oboljelih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana imamo 7 novo ozdravljenih osoba.

10:19 Na području Krapinsko-zagorske županije dosad je evidentirano ukupno 116 osoba pozitivnih na koronavirus, a imaju prebivalište na području županije. U odnosu na dan ranije, novoevidentirane su tri osobe - dvjie iz Oroslavja i jedna iz Novog Golubovca.

10:17 I četvrti dan za redom na području Vukovarsko-srijemske županije nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom pa je broj oboljelih i dalje 36, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

10:09 Jučer je u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus testirano 11 osoba. Četiri nalaza su negativna, a preostalih sedam rezultata očekuje se tijekom dana, javili su iz stožera Bjelovarsko-bilogorske županije.

Do sada je u bjelovarskoj Općoj bolnici bilo 10 pozitivnih na koronavirus, devet osoba je s područja te županije, dok jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a liječi se u samoizolaciji u Garešnici.

10:05 Na području Zadarske županije još je jedna osoba pozitivna na koronavirus, tako da je ukupan broj zaraženih 81. Novozaražena osoba djelatnik je Ortopedske bolnice u Biogradu.

9:48 "Za e-propusnice ćemo vidjeti kako se može putovati bez njih unutar pojedine županije. Mislimo da to u ovom trenutku ne bio preveliki rizik", rekao je Božinović. Ta bi mjera stupila na snagu u ponoć, županije se trebaju o tome izjasniti nacionalnom stožeru, koji potom donosi odluku, ali do realizacije može proći dan-dva, ovisno o pojedinoj županiji, ustvrdio je Božinović. Više čitajte OVDJE.

9:41 Stožer Istarske županije objavio je kako nemaju novooboljelih od koronavirusa. Jedna osoba je izliječena pa je izliječenih sada ukupno 48. Uzeta su 82 brisa, a nalazi će biti objavljeni po prispjeću.

9:30 Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je u emisiji Novi dan N1 televizije kako će mjere biti produžene, ali vjerojatno uz modifikacije, o čemu će se odlučivati idućih dana. Dodao je i kako je situacija sada takva da se mjere mogu produžiti na 15 dana, ne više na 30, izuzev one o tranzitu preko granica, za što je na europskoj razini dogovor da to i dalje ostane na 30 dana.

09:08 U Požeško-slavonskoj županiji danas je 18. dan bez novooboljelih osoba, u samoizolaciji se trenutno nalazi 207 osoba. Na analizu je poslano 30 novih uzoraka te je ukupno testirano 125 osoba. Na području županije i dalje su potvrđene samo tri oboljele osobe. Jedna oboljela osoba je hospitalizirana te se dvije nalaze u kućnoj izolaciji.

09:05 Na području Virovitičko-podravske županije 17. dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa. Iz stožera najavljuju: "Ako se nastavi ovakav pozitivan trend u našoj županiji, tražit ćemo popuštanje pojedinih mjera". 

Najavili su kako će se danas donijeti odluka o pojedinačnom izlasku lovaca u lovišta, prvenstveno radi sprječavanja šteta na poljoprivrednim usjevima, ali i zbog nadzora, prihrane divljači i čuvanja lovišta.  

8:00 Hrvatska ide u smjeru da na koronavirus testira sve štićenike i zaposlenike domova za starije i nemoćne, ideja je da se testiraju najosjetljivije skupine, a za to su spremni određeni brzi serološki testovi, rekao je u petak ministar zdravstva Vili Beroš. Komentirajući najavu Austrije da će testirati sve štićenike domova za starije, Beroš je u petak za Dnevnik Nove TV kazao da i Hrvatska ide u tom smjeru.

"U Hrvatsku su već došli brzi serološki testovi. Za razliku od onih brzih koji mogu detektirati antigen, odnosno sam virus u nosu, koji su još promptniji i daju rezultate u istom trenutku, ovi serološki su pozitivni tek tri do pet - šest dana od ekspozicije samom virusu", rekao je. Riječ je o testovima koji pokazuju prisutnost antitijela na virus, što dokazuje da je osoba bila ili je još uvijek zaražena. Brze testove koji detektiraju sam virus tek se očekuju u Hrvatskoj.

Na pitanje može li već idući vikend doći do popuštanja mjera, ukoliko bude pad novozaraženih nekoliko dana za redom, ministar zdravstva je rekao kako bi volio da se to obistini. "Ukoliko se ovakav trend nastavi svakako ćemo razmisliti o popuštanju mjera, pogotovo u županijama gdje je situacija zadovoljavajuća", rekao je Beroš. Ipak, nije htio precizirati koje bi mjere mogle biti prve ukinute.

7:45 U Ličko-senjskoj županiji je šest novozaraženih covidom-19, među njima je dvoje djece, rekao je u petak navečer načelnik županijskog stožera Vice Nekić koji je najavio da od petka informacije o stanju oboljelih daje samo županijski stožer, a da će oni koji šire dezinformacije i paniku biti sankcionirani.

Voditelj Odjela za terenske intervencuje HZJZ Aleksandar Šimunović rekao je da su na Udbini dva nova slučaja. U Korenici se radi isključivo o transmisiji unutar obitelji gdje je pet oboljelih, a četvero novooboljelih otac, majka i dvoje malodobne djece, svi su bliski kontakti prvooboljelog pacijenta iz Korenice.

Šestero novooboljelih dobrog su stanja i upućeni su u samoizolaciju.

7:30 Vlada bi trebala na sjednici idućeg tjedna trebala raspravljati o mjerama koje su predložene za otključavanje domaćeg gospodarstva i po isteku jednomjesečnih epidemioloških mjera. Premijer Andrej Plenković je od svih ministara zatražio pripremu pregleda gospodarskih aktivnosti koje bi ponovno pokrenule ekonomiju.

Ministri su sastavili popis prijedloga za relaksaciju mjera, a kako on izgleda možete vidjeti OVDJE. Zadnju riječ na kraju će imati epidemiolozi, koji bi trebali osigurati da se pokretanje ekonomije provede uz poštivanje epidemioloških mjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene