Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Koronavirus ušao u vrtić u Dalmaciji, cijela vrtićka skupina u samoizolaciji. U Virovitici tri puta privodili zaraženog koji je izlazio iz izolacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak je u Hrvatskoj zabilježen 151 slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je 2107 aktivnih slučajeva. Nakon Međimurske i Istarske, maske u učionicama prestaju biti obavezne i u Karlovačkoj županiji.

* U Hrvatskoj danas 151 novi slučaj zaraze

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

* Dosad zaraženo 13.749 ljudi

* Oporavilo se 11.412 osoba

* 230 osoba je preminulo

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku

19:21 U Virovitici čak tri puta je priveden zaraženi građanin koji je izlazio iz izolacije.

19:04 Jedna grupa Dječjeg vrtića „Žabica“ iz Otoka kod Sinja poslana je u samoizolaciju zbog potvrđene zaraze koronavirusom kod jednog djeteta, piše Dalmacija Danas.

Načelnik Stožera civilne zaštite Općine Otok Nedjeljko Laco potvrdio je da je u samoizolaciji ukupno 27 osoba, među njima odgojiteljica, čistačica te djeca koja su polaznici te vrtićke skupine.

Za Dalmaciju Danas rekao je da je kod majke djeteta zaraza potvrđena još u petak, a danas je potvrđena zaraza i kod djeteta. 

15:38 Dom za starije i nemoćne u Novskoj, gdje je od 16 korisnika koronavirusom zaraženo njih 12 te dvoje djelatnika, novo je žarište zaraze u Sisačko-moslovačkoj županiji koja u utorak bilježi osam novozaraženih, a jedna je osoba umrla, prva u županiji.

Izvijestio je to na konferenciji za novinare županijski Stožer civilne zaštite, navodeći kako je od osam novozaraženih šestero s područja Novske te po jedna s područja Petrinje i Siska. Kao novo žarište zaraze spomenut je Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Vita iz Novske.

Kako je navela epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Bojana Hrvojić, sada je stanje pod nadzorom i dom je dezinficiran. Za unos virusa u dom spominje se mogućnost da ga je netko od korisnika prenio iz neke zdravstvene ustanove.

Najveći broj ukupno oboljelih, njih 49, je iz Kutine, 48 ih je s područja Novske, a 22 sa sisačkog područja. U ponedjeljak je u sisačkoj Općoj bolnici umrla prva žrtva pandemije na području županije. Riječ je o osobi u dobi od 82 godine koja je bila liječena i od drugih bolesti.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pozdravio je podatak da posljednjih dana nije zabilježen unos virusa iz drugih dijelova zemlje ili inozemstva.

Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako sve škole i vrtići rade u posebnim uvjetima, te da su sve do 21. rujna, bez promjena, na snazi mjere koje je Stožer uveo 7. rujna. Podsjetio je da u učionicama nije obavezno nošenje maske, ali izvan njih unutar škole je obavezno.

 

15:02 Županijski Stožer Koprivničko-križevačke donio je preporuku o ukidanju obaveze nošenja maski za vrijeme nastave u osnovnim i srednjim školama, osim u mješovitim grupama u kojima za vrijeme nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, primjerice za vrijeme održavanja sata vjeronauka, etike, stranih jezika ili informatike, javljaju.

Maske su i dalje obavezne u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. U razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštivanje svih epidemioloških mjera.

Preporuka će se primjenjivati od sutra, srijede 16. rujna, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, Stožer će donijeti odluku o ponovnoj obavezi.

U Stožeru kažu da su donijeli i Preporuku za treninge u školskim dvoranama na području županije koja se odnosi na provedbu mjera prilikom aktivnosti sportskih klubova u sustavu natjecanja tijekom epidemije koronavirusa.

Preporuka također vrijede od srijede za sve školske-sportske dvorane za organizaciju treninga i utakmica sportskih klubova u sustavu natjecanja, a obuhvaćaju mjere vezene za prostorno-organizacijske uvjete objekta, higijenu prostora i detaljne epidemiološke upute za sportaše i djelatnike klubova.

14:49 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su tri nove osobe pozitivne na koronavirus, dvije sprebivalištima na području Đurmanca i jedna iz Radoboja. U istom je razdoblju pristiglo 66 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 90 uzoraka.
 

14:04 Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do utorka, 15. rujna evidentirano je 617 osoba kojima je potvrđena koronavirus. Trenutno su aktivna 184 slučaja. U odnosu na podatke od jučer oboljele su četiri osobe.

13:54 Karlovački stožer odlučio je da djeca osnovnih i srednjih škola, kao ni nastavnici tijekom nastave u učionicama ne moraju nositi maske. Maske su i dalje obavezne u zajedničkim prostorijama izvan učionica.

U stožeru kažu kako su izuzetak škole na području općine Plaški, Kamanje i grada Slunja do 30. rujna. Maske će u pojedinim školama ili na području cijele županije postati obavezne u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. 

Odluka stupa na snagu danas. 

13:08 Međimurski stožer javlja o četiri novozaražene osobe u županiji. Tri osobe su kontakti ranije oboljelih, a jedna osoba je testirana izvan Međimurske županije, strani je državljanin koji se administrativno pribraja Međimurskoj županiji, objašnjavaju u stožeru. 

Dodaju kako od danas za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu.

12:47 U posljednja 24 sata, Virovitičko-podravska županija bilježi troje novooboljelih od koronavirusa. Testirano je 100 osoba, a troje ih je bilo pozitivno.

12:25 "Od ukupno 147 testiranih osoba u Karlovačkoj županiji, pristiglo je 45 nalaza (19 Ogulin i 26 Karlovac), od čega imamo dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o jednoj mlađoj muškoj osobi iz Rakovice i muškoj osobi srednje dobi iz Ozlja već od prije u samoizolaciji", kažu u tom stožeru.

11:20 Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 315 uzoraka. Deset ih je bilo pozitivno na koronavirus. I danas je najveći broj, njih četvero s područja Općine Čepin, po dvije su osobe s područja Osijeka i Darde, a po jedna iz Općine Čeminac i s šireg područja Grada Belišća.

"KBC Osijek od sutra, 16. rujna obavljat će uzimanje brisa na još jednoj lokaciji kako bi se smanjile potencijalne gužve. Riječ je o dvorištu Zavoda za dermatologiju i venerologiju na adresi Park kraljice Katarine Kosača 10 od 7:30 do 10:30 svakim danom, osim nedjeljom", napominju iz stožera.

Dodaju kako će se testiranje tamo provoditi temeljem uputnice liječnika ili nadležnog epidemiologa te na vlastiti zahtjev uz plaćanje. 

11:13 U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata je 19 novozaraženih.

"Tijekom proteklog tjedna primjetan je trend pada novozaraženih",  rekao je Vjekoslav Jeleč iz Gradskog ureda za zdravstvo. 

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" testirano je 707 osoba. U odnosu na jučer, 47 osoba se oporavilo. U gradu je 515 aktivnih slučajeva.

 

11:08 Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je odluku o privremenoj zabrani prelaska granica, pa je postojeći režim prelaska granica koji je nakon lockdowna uveo sredinom srpnja, produljen do 30. rujna.

Više o tome ovdje

11:03 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije osobe, s prebivalištem u Kninu, oboljele su od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata testirano je 304 ljudi. U županiji su 52 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. 

11:00 Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije od srijede i službeno započinje s testiranjem uzoraka na koronavirus, a novi PCR uređaj vrijedan 812 tisuća kuna nabavila je sama županija.

"Očekuje se da će analiza uzoraka biti u roku tri do četiri sata. Vjerujem da ćemo na ovaj način dati doprinos boljem i uspješnijem vođenju borbe s pandemijom koronavirusa", rekao je načelnik županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković. 

10:10 na području Zadarske županije devet je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o ženskim osobama, pet sa područja Grada Zadra te po jednoj sa područja općina Kali, Novigrad, Pakoštane i Sv. Filip i Jakov. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 258 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 523 osoba, a nadzor je istekao za njih 7074.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 16 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru

10:00 U posljednja 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2107, javio je Nacionalni stožer. 

Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta.

Tri osobe su preminule. Do danas je ukupno zabilježeno 13.749 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 230 preminulo, a 11.412 se oporavilo.

9:59 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna jedna je novooboljela osoba, i to iz Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

9:51 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 838 obrađenih testova danas su 53 novooboljele osobe, i to iz Splita 23, Brela 1, Imotskog 2, Kaštela 2, Muća 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Sinja 9, Solina 8, Trilja 1 i Trogira 3 osobe.

Ukupno 1191 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

9:21 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novih pozitivnih osoba na koronavirus. U stožeru navode kako su tri osobe iz Županje, te po jedna iz Soljana i Nuštra. Preminulih osoba nema.

9:07 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, a riječ je osobi s područja grada Bjelovara.

Novooboljela je pohađala nastavu u Gimnaziji Bjelovar pa je cijeli razred stavljen u samoizolaciju, kao i 13 profesora bjelovarske Gimnazije.

Također, jedna učenica s prebivalištem u Virovitičko-podravskoj županiji, a koja pohađa bjelovarsku Medicinsku školu oboljela je od COVIDA-19 pa su jedan razred Medicinske škole Bjelovar i tri profesora završila u samoizolaciji.

9:06 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je osam novooboljelih, šest iz Novske te po jedna osoba iz Petrinje i Siska. Preminula je jedna osoba starije životne dobi, hospitalizirana zbog zarazne bolesti COVID-19 s prisutnim komorbiditetom. To je prvi smrtni slučaj od koronavirusa u toj županiji od početka epidemije.  

9:03 Tijekom protekla 24 sata u Istri su ispitana 464 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Jedna osoba dolazi iz mjera samoizolacije, a druga osoba bila je na svadbi u kontinentalnoj Hrvatskoj. Izliječene su četiri osobe, a u Istri je trenutno 50 aktivnih slučajeva.

8:59 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije navodi kako na području županije nema novih slučaja zaraze koronavirusom. Pet osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 33 aktivnih slučajeva.

8:48 U Primorsko-goranskoj županiji danas su četiri novozaražene osobe, dok je sedam osoba ozdravilo. Od novooboljelih, tri su kontakti ranije zaraženih osoba. Danas su u toj županiji 103 aktivna slučaja, a 343 osobe se nalaze u samoizolaciji.

8:10 U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađena su 193 uzorka, od kojih je 13 pozitivnih. U županiji je trenutno je aktivno 118 slučajeva zaraze. U ponedjeljak nisu prijavili ni jedan novi slučaj, ali su za DNEVNIK.hr objasnili da a se nedjeljom u toj županiji ne testira.

7:43 Stožeri civilne zaštite Istarske i Međimurske županije donijeli su odluku da učenici i učitelji u učionicama ne moraju nositi zaštitne maske, već samo izvan učionica. Više pročitajte ovdje.

7:40 Ustavni sud je u ponedjeljak odlučio da zabrana rada nedjeljom na početku izbijanja epidemije koronavirusa nije bila u skladu s Ustavom, a svi su ostali prijedlozi za ocjenom ustavnosti odluka Nacionalnog stožera - odbačeni. Više o tome doznajte ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene