Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

U dubrovačkom domu za starije sedam zaraženih, među kojima i jedna njegovateljica. Šestero korisnika doma prebačeno u bolnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 1600 ljudi, a ozdravile su 373 osobe. Zabilježena su 23 smrtna slučaja.

* Potvrđeno 1600 slučaja zaraze

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

* Ozdravile 373 osobe

* Preminule 23 osobe

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

18:53 U Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka u Makarskoj, u nedjelju oko 17 sati kolima Hitne pomoći i županijskog Zavoda za hitnu medicinu stigle su prve od pedesetak osoba iz Doma za starije i nemoćne iz Vukovarske ulice u Splitu, a ostali bi trebali stići tijekom dana.

Po dolasku štićenika u Makarsku mjeri im se temperatura nakon čega ih medicinsko osoblje iz pratnje vodi do njihovog smještaja.

18:42 Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je da je od ukupno 131 brisa uzetih u Domu za starije Dubrovnik njih 7 pozitivno na koronavirus, dva će biti ponovljena, a ostali su negativni.

Riječ je o šest korisnika (od kojih je jedan već poznat od prije) te jednoj njegovateljici. Svih šest korisnika smješteno je u Opću bolnicu Dubrovnik na daljnju obradu, pozitivna njegovateljica je u kućnoj izolaciji, a odgovarajuće epidemiološke mjere primjenjuju se prema ostalim korisnicima i djelatnicima doma.

Korisnici su smješteni u svojim sobama i prema njima se provodi pojačan nadzor u slučaju kasnije pojave simptoma, dok je dio djelatnika Doma sukladno procjeni epidemiologa stavljen u samoizolaciju.

17:15 Kod dvije korisnice koprivničkog Doma za starije i nemoćne koje su zaražene koronavirusom pogoršalo se zdravstveno stanje te su danas iz bolnice u Koprivnici prevezene u zagrebačku bolnicu Dubrava te su stavljene na respirator, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

16:50 Zbog kontakta sa zdravstvenom djelatnicom Opće bolnice Šibensko-kninske županije pozitivnom na SARS-CoV-2, od danas je pod mjerama zdravstvenog nadzora šest djelatnika šibenske bolnice i načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Svima njima određena je mjera kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana. Od 6 djelatnika bolnice, 3 su zdravstvena i 3 nezdravstvena djelatnika. Za sada nitko od navedenih ne pokazuje simptome bolesti, priopćio je župan šibensko-kninski Goran Pauk.

"Sa današnjim danom u samoizolaciji je pet liječnika, četiri medicinske sestre i tri nezdravstvena djelatnika šibenske bolnice.

S obzirom da je načelniku Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije određena mjera samoizolacije, funkciju rukovođenja preuzimam osobno", dodao je Pauk.

15:28 U Karlovačkoj županiji imaju 2 novooboljele osobe. Jedna je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, što je već ranije danas objavljeno, a druga osoba je bliski kontakt već oboljele osobe koja je bila u samoizolaciji.

Zaražene u još tri osobe koje imaju prijavljeno boravište u Karlovačkoj županiji, ali one nisu za vrijeme inkubacije, niti oboljenja bile u ovoj županiji.

14:55 Na području Međimurske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, sva testiranja su negativna, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer za civilnu zaštitu.

Od početka globalne pandemije koronavirusa, u Međimurju je zabilježeno ukupno 7 zaraženih osoba, od čega su dvije osobe ozdravile, četvero osoba je unutar jedne obitelji, a sedma zaražena osoba radi na području susjedne županije.

Trenutno je na području te županije aktivnih 1.104 mjere samoizolacije.

14:51 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je izvjestio da je nakon pristiglih rezultata epidemiološkog testiranja uzoraka potvrđeno još jedno oboljenje COVID-19 infekcijom na području te županije. Riječ je o osobi iz zdravstvenog sustava, a u tijeku je epidemiološka obrada potencijalnih kontakata oboljele osobe.

Na području Koprivničko-križevačke županije ukupno 25 osoba pozitivnih na koronavirus.

14:18  Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je otkrio da je u Domu za starije i umirovljenike u mjestu nedaleko od Splita, Seget Vranjici, pozitivan jedan korisnik tog doma. U Domu u Pločama zaraženo je 12 korisnika.

Dodao je i da je osim jedne korisnice, u Domu za umirovljenike u Koprivnici pozitivan i jedan djelatnik.

14:02 Novozaraženih u Hrvatskoj je 66, ukupno ih je 1600. Zabilježena su dva nova smrtna slučaja u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu i ženi koji su bili kronični bolesnici. Time je broj preminulih porastao na 23. Više pročitajte OVDJE.

13:59 Sisačko-moslavačka županija u zadnja 24 sata nema novozaraženih osoba, objavili su iz tamošnjeg stožera. Na obradi je još pet testova. Istaknuli su i kako u domovima za starije nema zabilježenog proboja virusa.

13:46 Ličko-senjski župan Darko Milinović kazao je na današnjoj presici kako je u toj županiji dosad sedmero zaraženih, od čega petero u Udbini. Ta je općina od jučer u karanteni. Kazao je da nema proboja virusa u domove za starije i nemoćne.

"Do sada smo u mjerama samoizolacije imali 647 osoba, aktivnih je 150, što znači da ih 500 nije razvilo simptome. Sedam nalaza je pozitivno, deset nalaza se još čeka, a u toku dana će se s Udbine uzeti još tridesetak briseva kako bi epidemiološka situacija bila jasnija", rekao je Milinović, prenosi Lika online.

13:25 Na području Virovitičko-podravske županije i dalje nema novooboljelih od koronavirusa, 11. dan zaredom, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Oboljelih je dvoje, nalaze se u kućnoj samoizolaciji i više nemaju simptome bolesti, naveli su iz županijskog Stožera CZ.

13:11 Stožer Splitsko-dalmatinske županije objavio je kako je još 14 osoba pozitivno na koronavirus. Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

Odlučeno je da se dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split (iz smještajne jedinice u Vukovarskoj) tijekom današnjeg dana premjesti u specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka, gdje će imati na raspolaganju cjelokupnu njegu i skrb. Oni su ranije trebali biti smješteni u hotelu Zagreb na Duilovu.

Prije premještanja u Biokovku svim korisnicima Doma biti će uzeti brisevi koji će biti poslani na uzorkovanje. 

12:50 Stožer civilne zaštite Varaždinske županije objavio je da u posljednjna 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze. Ukupan broj oboljelih u toj županiji i dalje je 32, a ozdravilo je ukupno 12 osoba.

12:31 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima sedam novozaraženih koronavirusom, od čega je petero korisnika Doma za starije i nemoćne u Pločama, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Dvanaest djelatnika Doma za starije u Dubrovniku negativno je na koronavirus.

''Dobili smo sve rezultate iz Doma za starije u Pločama. Svih 18 osoba je pozitivno na koronavirus. U Domu za starije u Dubrovniku, uzeti su jučer brisevi svih korisnika i djelatnika. Na sreću dosad pristigli rezultati djelatnika, svih 12, su negativni'', rekao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

12:19 Koronavirus pojavio se i među članovima Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Stožer je objavio da je od koronavirusa obolio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, ujedno i član Stožera CZ Karlovačke županije.

''U samoizolaciju su stavljeni svi članovi Stožera i osobe u bliskom kontaktu s oboljelom osobom. Svi mi, bit ćemo testirani nakon proteka 48 sati, kao što je to i slučaj s bilo kojim kontaktom oboljele osobe'', priopćili su iz Stožera.

11:34 Još tri osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne su na koronavirus, priopćio je županijski Stožer. Riječ je o pacijentima iz kninske bolnice. Novooboljele osobe su iz Knina, općine Biskupija i općine Primošten. Stožer civilne zaštite dodaje da je dosad 12 pacijenata iz kninske bolnice pozitivno na koronavirus.

11:28 Pet je novooboljelih osoba na području Zagrebačke županije. Broj oboljelih sada se na tom području popeo na 110 osoba.

11:20 Županijski Stožer civilne zaštite objavio je da od ukupno 77 novih testiranih uzoraka s područja Osječko-baranjske županije niti jedan nije pozitivan. Ukupan broj oboljelih je 103. 

11:04 U Hrvatsku je iz Kine stiglo 60 tona zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike. Ovo je druga pošiljka opreme iz Kine. Krajem ožujka iz Šangaja je u Zagreb zrakoplovom dostavljeno 12,5 tona zaštitne opreme.  

11:00 Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih, a u toj je županiji do sada zabilježeno ukupno 19 zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

10:58 U Vukovarsko-srijemskoj županiji su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Novooboljele osobe su iz Vinkovaca, a ukupno su u toj županiji oboljele 34 osobe.

10:30 Novih slučajeva zaraze nema u Zadarskoj županiji, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno su na tom području potvrđena 72 slučaja, a devet ih je smješteno u zadarskoj Općoj bolnici, od čega su dvije osobe na respiratoru.

10:25 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak apelirao je na građane da ne "stigmatiziraju", odnosno preko društvenih mreža ne prenose često i lažne informacije o ljudima zaraženima koronavirusom.

"Nitko nije kriv što je bolestan i trebalo bi pokazivati određenu empatiju prema tim osobama kojima se dogodilo da su oboljeli i ne ih dodatno opterećivati stigmatizacijom", ponovio je Capak svoj apel preko službenog Twittera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

10:02 Bjelovarsko-bilogorska županija zasad nema novih slučajeva zaraze. Županijski stožer priopćio je da su u subotu u Općoj bolnici Bjelovar testirane dvije osobe. Jedan nalaz stigao je negativan, a drugi se očekuje tijekom dana.

9:54 Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 100, objavio je županijski Stožer.

Među novooboljelima dvije su osobe iz Krapine te po jedna iz Đurmanca i Stubičkih Toplica. Nalaze čeka 10 osoba, od čega ih je šestero u samoizolaciji u vlastitom domu.

9:47 Istarska županija nema novooboljelih od koronavirusa, a ozdravilo je još osam osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Tijekom subote uzeto je 12 novih uzoraka brisa koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

9:35 Iz Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu u nedjelju ujutro oko 8 sati počelo je prebacivanje 105 štićenika u karantenu na Duilovu, dok će ostalih 86 nepokretnih korisnika biti samoizolirani u zgradi Doma.

Prebacivanje umirovljenika trajat će tijekom dana, a dijelom i sutra s obzirom da se radi o 105 osoba. Iz Doma ih u karantenu na Duilovu voze kola Hitne medicinske pomoći.

Svi oni će u karanteni "Hotela Zagreb" na Duilovu biti sami u sobi, a sve sobe posjeduju sanitarni čvor. Na koronavirus bit će testirani svi štićenici Doma, kako oni koji su u njemu ostali u samoizolaciji, tako i oni koji se sada prebacuju u karantenu.

9:10 Sporazumi o liberalnijem sustavu propusnica za lakše kretanje mještana koje je sklopilo više gradova i općina na području Krapinsko-zagorske županije ipak ne vrijede, izvijestio je u subotu navečer županijski Stožer civilne zaštite. Više o tome pročitajte OVDJE.

Sve daljnje aktivnosti vezane uz izdavanje propusnica dogovorit će se na sjednici Stožera civilne zaštite Krapinsko -zagorske županije najavljenoj za utorak.

8:39 Ličko-senjski župan Darko Milinović obratit će se javnosti u 11:30 zbog novonastale situacije u općini Udbina koja je zbog koronavirusa stavljena u karantenu.

7:53 Deset stanovnika hercegovačkog sela Turkovići je u samoizolaciji nakon što su sanitarni inspektor i stožer civilne zaštite iz općine Ravno tamo zatekli bračni par iz Dubrovnika. Više o tome pročitajte OVDJE.

7:40 Splitsko-dalmatinski stožer u subotu je donio je odluku o samoizolaciji 86 korisnika Doma za starije i nemoćne, dok će ostalih 105 štićenika biti smješteni u karantenu na Duilovu. Više informacija pročitajte OVDJE.

7:34 Zbog koronavirusa Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije proglasio je karantenu za područje općine Udbine. Tamo je zaraza potvrđena u dvije susjedne obitelji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene