Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Hrvatska iz minute u minutu

Zbog borbe s koronavirusom privremeno se zatvaraju granični prijelazi s BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj su do sada 73 osobe izliječene od koronavirusa. Oni koji su ga preboljeli često su stigmatizirani. Prema podacima s današnje konferencije, imamo 963 potvrđenih slučajeva dosad. Županije javljaju o novim slučajevima zaraze.

* U Hrvatskoj dosad potvrđeno 963 slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u srijedu na konferenciji Stožera

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* 73 osoba je ozdravilo

* Dosad je šest osoba preminulo

* Većina županija od jučer bilježi veći broj oboljelih

Tijek događanja pratite u nastavku.

22:01 Županijska Gospodarska komora Split poručila je u srijedu da podržava inicijativu dalmatinskih trgovaca za otkup i plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa.

HGK se kroz različite aktivnosti i nacionalnu akciju Kupujmo hrvatsko kontinuirano zalaže za što veću prisutnost domaćih proizvoda na našem tržištu, ističući njihovu kvalitetu i prednosti. Iz splitske Komore pozdravljaju jače okretanje maloprodaji domaćih proizvođača i usmjeravanje potrošnje na domaću proizvodnju. Pozivaju poljoprivredne proizvođače da se odazovu pozivu trgovačkih lanaca.

20:50 Neke banke počinju s primjenom mjera za olakšavanje trenutačne situacije građanima i tvrtkama pogođenima koronavirusom. To se odnosi na privremenu obustavu prisilne naplate, odgodu otplate kredita i novo financiranje poslovnih subjekata u vidu kredita za likvidnost i radni kapital.

O tome su na službenima stranicama građane obavijestile Erste banka, Privredna banka Zagreb, Hrvatska poštanska i Raiffeisen banka. 

20:08 Od sutra, 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to:

1. Svilaj, 2. Gejkovac, 3. Pašin Potok, 4. Bogovolja, 5. Kordunski Ljeskovac, 6. Lička Kaldrma, 7. Bili Brig, 8. Aržano Pazar, 9. Dvorine, 10. Cera, 11. Jovića Most, 12. Sebišina,13. Slivno, 14. Podprolog, 15. Unka, 16. Vukov Klanac, 17. Imotica, 18. Slano, 19. Hrvatska Dubica, 20. Gabela Polje.

19:52 Načelnica Kriznog stožera Ministarstva stožera Maja Grba Bujević za Dnevnik Nove TV je rekla da je moguće da se koronavirus vrati i na jesen, no tada će o njemu biti poznato više informacija. Što je još rekla pročitajte OVDJE.

19:05 Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa. Koje su nove mjere predložene pročitajte OVDJE.

17:50 Iz osječkog gradskog proračuna izdvojeno je 25.000 kuna za izradu zaštitnih vizira namijenjenih djelatnicima Kliničkog bolničkog centra Osijek, izvijestila je u srijedu Gradska uprava.

Gradska se uprava time pridružila akciji Zajednice tehničke kulture čiji članovi uz pomoć 3D pisača izrađuju vizire, koji nedostaju zdravstvenim djelatnicima KBC-a. Novcem iz gradskog proračuna izradit će se oko 1000 vizira.

17:45 Iz regionalnog skladišta Civilne zašite za potrebe bolnica u Vinkovcima i Vukovaru te za domove zdravlja u ta dva grada i Županji u srijedu je stigla zaštitna oprema, izvijestili su iz vukovarsko-srijemskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Oprema uključuje 1240 zaštitnih ogrtača, 21.300 kirurških rukavica, 40.000 zaštitnih maski, 510 zaštitnih odjela, 640 zaštitinih naočala i 200 litara dezinficijensa.

16:52 Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar" u srijedu je predstavio kako u praksi izgleda drive-in dijagnostika koronavirusa, koju su prvi u Hrvatskoj uveli kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Više o tome pročitajte OVDJE.

16:48 Nakon što je u srijedu potvrđen i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, iz tamošnje policijske uprave najavljuju i dodatnu kontrolu kretanja unutar županije, a građane mole za pomoć u utvrđivanju kontakata zaraženih.

"Razlog tomu su prve zaražene osobe za koje ne znamo kako su se zarazile i prvi slučaj krivotvorenja propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta“, rekao je voditelj službe policije PU virovitičko-podravske Mario Župan. Najavio je pojačane policijske kontrole na cestama.

14:50 U Varaždinskoj županiji niti u srijedu nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom.

14:49 Istarska policija podnijela je optužni prijedlog protiv žene (29) iz Poreča koja se na Facebooku predstavljala kao liječnica koja radi u pulskoj bolnici. Davala je lažne savjete i netočne informacije o broju oboljelih u Vrsaru. 

Kaznenu prijavu podnijeli su i protiv muškarca (32) koji je pozivao ljude da "završe s virusom" i izađu na ulice. Više čitajte ovdje.

14:30 Zbog dva policajca oboljelih od Covida-19 proveden je epidemiološki izvid u Top Termama Topusko, gdje su smješteni pripadnici policije koji nadziru hrvatsku granicu prema BiH, izvijestio je u srijedu sisačko-moslavački županijski Stožer civilne zaštite. Zaraženi su koronavirusom vjerojatno u kontaktima s migrantima ili drugim osobama na terenu, smatraju iz županijskog Stožera.

14:30 Napuštanje mjesta boravka od 6. travnja bit će moguće samo uz e-propusnice, najavio je Davor Božinović.

14.00 Nacionalni stožer objavio je kako je u Hrvatskoj od jučer 96 novih oboljelih. Ukupno ih je 963. Oporavilo se 73 ljudi, a 34 ih je na respiratoru.

Cijelu konferenciju pratite ovdje.

13:49 U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je pet potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je ukupno 65.

13:45 Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je u srijedu da to što u Istri drugi dan zaredom nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusoma ne znači da se razmišlja smanjivanju ili ukidanju mjera.

13:42 Po podacima Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirano je 75 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. To je 10 osoba više nego jučer.

13:33 Trajne mjere za zadržavanje liječnika i privlačenje novih te medicinskog osoblja za rad na području Bjelovarsko-bilogorske županije dosad je potpisalo 109 osoba, što se pokazalo iznimno važnim u vrijeme kada je zbog koronavirusa taj kadar najpotrebniji, priopćili su u srijedu iz te županije.

13:30 U splitskoj bolnici šest osoba je na respiratoru, tri iz Šibenika i tri iz Dubrovnika.

13.00 Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 29 osoba pozitivno na koronavirus. U Splitu je novozaraženo 14 osoba, iz Solina ih je šest, iz Dugopolja tri osobe, te po jedna osoba iz Marine, Hrvaca, Dugog rata , Makarske, Imotskog i Kaštela. Županija sada broji 128 zaraženih. Svi su dobrog općeg zdravstvenog stanja. Od ukupnog broja zaraženih 33 su zdravstvena djelatnika.

12:10 Inicijativa Glas poduzetnika rekla je da se Vladin novi paket mjera približio njihovim zahtjevima. Više o tome ovdje

12:01 Dubrovački stožer objavio je kako od jučer imaju dva novozaražena. Jedna je od novooboljelih medicinska sestra, piše Dubrovački vjesnik.

11:58 ICV javlja kako je još jedna osoba s područja Virovitičko-podravske županije pozitivna na koronavirus. Riječ je o suprugu jučer oboljele žene. 

11:24 Nakon što je u ponedjeljak u Vrbovskom za vozača teretnog vozila utvrđeno da je svom suvozaču krivotvorio propusnicu za napuštanje prebivališta ili boravišta, policija je isto jučer utvrdila i za vozača teretnjaka kod Pitomače.

11:00 Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je e-Propusnice: "Možete ih isprintati ili dati policajcu da skenira QR kod s ekrana mobitela."

Više o svemu pročitajte ovdje.

10:46 Za nove tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj je ukupno oboljelo 49 osoba.

10:40 U Osječko-baranjskoj županiji šest je novih zaraženih od jučer. Sada ih je ukupno 63.

10:31 U Istarskoj županiji u srijedu, drugi dan zaredom, nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom, pa se broj zaraženih u županiji zadržao na 72 osobe.

10.30 Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji, a od toga su četiri s područja Murtera

10:00 Zadarski stožer objavljuje najnovije podatke. Kažu da od jučer imaju četiri nova potvrđena slučaja. U županiji ih je sada 39. U izolaciji je 656 ljudi. To je 20 više nego jučer. U bolnici je 17 ljudi, a jedna je pacijentica na intenzivnoj.

9:43 Nastavlja se sjednica Sabora, u staroj Ininoj zgradi. Gordan Jandroković rekao je kako je Hrvatska po malom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa među uspješnijima u svijetu. Osvrnuo se i na prozivke o kršenju ljudskih prava. Naglasio je i da Ustav, čl. 16 dopušta da se neka prava i slobode mogu ograničiti u svrhu zaštite zdravlja pučanstva te da se tim člankom aktivirao Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Spomenuo je i kako se nikada u povijesti nije dogodilo da država 30 milijardi kuna ulaže u privatni sektor.

9:30 "Činjenica je da broj slučajeva raste i da nije eksponencijalan. Ali ne smijemo se opustiti. Stručnjaci kažu da bismo 5 do 7 dana trebali imati silazni trend oboljelih kako bismo mogli govoriti da su mjere doprle do najvećeg broja ljudi", objavio je Davor Božinović na Twitteru. 

"Promišljamo o tome gdje se treba nešto popustiti, ali još nismo u toj fazi", dodao je Božinović.

8:50 Franck je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem drugi put ovoga mjeseca raspodijelio donacije zdravstvenim djelatnicima, hitnim službama i volonterima na adresama Nacionalnog stožera civilne zaštite te gradskim društvima Crvenog križa u Zagrebu, Puli, Rijeci, Osijeku i Splitu. Donirali su kavu, čaj i aparate za kavu i čaj u vrijednosti većoj od 300.000 kuna.

8:20 Oni koji su preboljeli koronavirus kažu da se osjećaju stigmatiziranima. Više pročitajte ovdje.

8:00 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Dnevniku Nove TV rekao je da se cijelo vrijeme balansira između restriktivnih mjera i popuštanja te da je važno sačuvati trend linearnog povećanja broja zaraženih.

7:30 Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je objavio da je u Hrvatskoj 867 ljudi ukupno oboljelo od koronavirusa. Prema stranici koronavirus.hr, najviše je oboljelih u Zagrebu - 362. No nema povećanja broja zaraženih koje bi moglo biti uzrokovano istrčavanjem Zagrepčana na ulicu nakon potresa 22. ožujka. (Hina, A.T.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene