Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve na Velesajmu

Otkriveno zašto su pozivi za cijepljenje počeli stizati mladima, poznato i što s onima koji odbiju AstraZenecu

Zagrepčanima prijavljenima za cijepljenje preko platforme cijepise.zdravlje.hr koji ne spadaju u rizičnu skupinu stižu pozivi za cijepljenje.

Prijepodne u ponedjeljak se cijepilo čak 300 građana više od planiranih 1500. Pozivi se šalju putem platforme cijepise.hr, a danas su poziv na cijepljenje dobili i mlađi građani, iako je još uvijek u tijeku druga faza u kojoj se cijepe isključivo stariji od 65 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke Slika nije dostupna PRIPAZITE Zagreb ima novo radno vrijeme cijepnih punktova: Posebna obavijest za sve koji su već ranije naručeni u starom terminu

''Tko odbije cijepljenje onda vjerojatno ide, po logici, na kraj kolone. Ali, svako cjepivo je jednako dobro, čuli smo sad da je i Astrazeneca jednako kvalitetno cjepivo kao i svako drugo. Čuli smo zaista vrhunske svjetske imunologe i mikrobiologe koji su rekli da je cjepivo zaista kvalitetno i da nema ništa više nuspojava nego bilo koje drugo. Prema tome nema razloga, a mi nismo sada u poziciji da možemo birati s kojim ćemo se cjepivom cijepiti'', pojasnio je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a ''Dr. Andrija Štampar''.

Objasnio je kako oni ne odlučuju o tome tko će se cijepiti, već su tu da tehnički sve organiziraju. "Ako su se mlađi na vrijeme prijavili, a nema više zainteresiranih starijih kod liječnika obiteljske medicine, onda mladi mogu doći na red", dodao je. A kronični bolesnici i stariji mogu se cijepiti i kod svog liječnika.

"U nedjelju navečer stigao mi je mail u kojem me obavještavaju da sam na redu za cijepljenje. Malo sam se iznenadio, nisam očekivao tako brzo. Pa moji roditelji cijepili su se prije tri dana. Ponudili su mi AstraZenecu. Neću odbiti", rekao nam je čitatelj (37) iz Zagreba koji se za cijepljenje prijavio na platformi cijepise.zdravlje.hr.

Damir iz Zagreba se ne boji cijepiva. ''Cjepivo je cjepivo. Pa mislim, svaki lijek ima nuspojave. Pa može imati taj, a i ne mora'', kazao je.

A ne boji se ni Josip. ''Mi vjerujemo u to i nismo se kolebali da se nećemo cijepiti. Tako da, sve je to isto'', rekao je.

U mailu se klikom potvrđuje dolazak, a cjepivo se odbija pozivom na navedeni broj. U Ministarstvu zdravstva objašnjavaju da je razlog pozivanja mlađe populacije upravo odbijanje cijepljenja AstraZenecom. 

"Ovaj tjedan masovni punkt na Zagrebačkom Velesajmu počinje raditi punim kapacitetom. Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta", kažu u Ministarstvu.

"Važno je istaknuti kako je isključivi razlog pozivanja mlađih građana otkazivanje termina od strane starijih zbog nepovjerenja u cjepivo Astrazenece. Pozivi za srijedu 14. travnja slijedit će isti princip odnosno slat će se danas tijekom dana građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, te u slučaju otkazivanja, slobodni termini će se prepuštati ostalima koji su spremni odazvati se pozivu na cijepljenje", zaključuju.

U dva sata cijepili 700 ljudi

Ukupni odaziv na Velesajmu danas je dobar. Svoj dolazak potvrdilo je 3000 ljudi.

"Samo od 8 do 10 sati cijepili smo 700 ljudi", kaže Šostar. Na Velesajmu, na kojem se danas prvi put cijepi u dvije smjene, a koristi se samo AstraZeneca. 

Masovno cijepljenje u Zagrebu počelo je prošlog tjedna, na Svjetski dan zdravlja. Šostar je tada najavio da je moguće dnevno cijepiti između pet i šest tisuća ljudi. Prvih dana odaziv je bio manji od očekivanog.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene