Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu liječnicima

General bojnik Fuzel o kampu koji vojska gradi pored KB Dubrava: "Bit će gotov u subotu popodne. Uvjeti jesu vojnički, no u njemu će se moći boraviti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska pružila je pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata ispred Klinične bolnice Dubrava.

Vojnici su u četvrtak započeli s podizanjem šatora i ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatraženo izvješće Ministarstvo tražilo očitovanje iz KB Dubrava, novi predsjednik Upravnog vijeća tvrdi: "Samo mali dio respiratora ostao je bez struje, nitko nije bio ugrožen" Koronavirus, ilustracija - 8 Kaos u COVID bolnici Još jedno pismo iz Dubrave: "U situaciji koja nas je zadesila najmanji problem su svemirsko odijelo i rane nakon skidanja maske..."

Radi se o samoodrživom ekspedicijskom kampu i potrebnim kapacitetima šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe.

Radove postavljanja ekspedicijskog kampa i šatora obišao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul pojasnio je o kakvoj vrsti kampa se radi istaknuvši: "Ovdje je u planu podignuti kamp kao smještajnu jedinicu, a trenutno u ovoj fazi, smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi. Kamp je inače samoodrživ, ali smo u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice".

General Fuzul istaknuo je da su pripadnici Zapovjedništva za potporu formirani u četiri tima: "U mogućnosti smo raditi i tri smjene. U svakom timu je 10 do 15 pripadnika, što je optimalan broj vojnika potrebnih da bismo podigli ovakvu jednu instalaciju".

Kamp će biti spreman do subote

General Fuzel za Vijesti Nove TV kazao je da će kamp biti gotov u subotu popodne. "U ovom trenutku imamo zahtjev samo za ovaj kamp, bude li trebalo - imamo dovoljno kapaciteta za podizanje još kampova", dodao je.

"Ovdje je u ovom trenutku 50 ljudi. Bitna je uhodanost posla i radimo dinamikom da svakih sat i pol do dva dižemo jednu jedinicu", objasnio je i dodao da je MORH stavio na raspolaganje Ministarstvu zdravstva stotinjak liječnika i oko 170 medicinskih sestara i tehničana.

Šatori su, ističe, klimatizirani. "Uvjeti jesu vojnički, no u kampu će se moći boraviti", zaključio je.

28 šatora spremnih za sve vremenske uvjete

Pukovnik Milan Slavica potvrdio je da je cilj postaviti kamp do subote: "Snage HV-a će rasti u skladu s razvojem situacije". Za Dnevnik Nove TV Pukovnik Slavica je kazao da se radi vrlo intenzivno.

"Podići ćemo 28 šatora, 20 će ih biti za smješta za pacijente, a ostali su za sve ostale namjene", kazao je Slavica i dodao da se radi o posebnim šatorima koji su opremljeni za sve vremenske uvjete i temperature.

"Naime, samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa", priopćeno je iz MORH-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene