Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojna ograničenja

Nije samo Hrvatska podbacila: Države uvode sve stroža pravila za one koje se protive, a jedna je cijepljenje proglasila obavezom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nije postigla zadani cilj o procijepljenosti stanovništva zbog čega Vlada najavljuje ograničenja za primanje potpora, no nije jedina. Puno zemalja nije postiglo zacrtane ciljeve pa sve više njih razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja za određene skupine građana.

Prošle subote tadžikistanska vlada prva na svijetu najavila je kako će cijepljenje protiv koronavirusa biti obavezno za sve građane ove centralne azijske zemlje starije od 18 godina. U zemlji sa više od 9,5 milijuna stanovnika do sad ih je barem jednom dozom cijepljeno samo 2,9 posto, a posljednjih tjedana bilježi se velik porast novozaraženih.

Pročitajte i ovo Cijepljenje u Austriji kad se iscrpe sve opcije Šef WHO-a za Europu: "Obvezno cijepljenje apsolutno je posljednje sredstvo" Slika nije dostupna REFERENDUM O COVID POTVRDAMA MOST-ovac: ''Iz središnjice HDZ-a šalju prijetnje građanima''; HDZ: ''Nikola 'Ivermektin' Grmoja sipa bezočne laži''

Necijepljenima život u nekim zemljama postaje sve teži, a mnoge usluge nedostupne. Tako se u Saudijskoj Arabiji moraju cijepiti svi zaposleni, a u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dhabiju, lokalna vlast odlučila je kako osobe koje nisu cijepljene ne smiju na većinu javnih mjesta poput restorana, kafića, trgovačkih centara, muzeja pa čak i škola.

Ista ograničenja vrijede i za državljane Kuvajta, gdje samo cijepljeni smiju ići u trgovačke centre, restorane, kafiće i teretane. U ovoj zemlji od kolovoza će smjeti putovati samo cijepljeni građani, a turisti će smjeti ući u zemlju samo ako su primili obje doze cjepiva. Cijepljenje je obavezno i za državne službenike koji rade u Ministarstvu trgovine, a očekuje se da će druge državne službe uskoro to tražiti od svojih zaposlenika.

O uvođenju obaveznog cijepljenja protiv COVID-a razmišljaju i Europske zemlje. Naime, odluke o tome prepuštene su zemljama članicama, a presuda Europskog suda za ljudska prava početkom travnja za slučaj u Češkoj otvorio je tome vrata. Naime, sud je tada odlučio da se cijepljenje može "smatrati neophodnim u demokratskim društvima" i da ne predstavlja kršenje 8. članka Europske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o pravu na poštivanje privatnog života.

Italija je u travnju postala prva država koja je zdravstvenim djelatnicima i farmaceutima uvjetovala cijepljenje ako se žele nastaviti baviti svojim zanimanjima i primati plaću.

Francuska priprema zakon kojim će obvezati zdravstvene djelatnike da se cijepe, a Velika Britanija je početkom mjeseca najavila kako također planira uvesti obavezno cijepljenje za sve zdravstvene i socijalne radnike od listopada.

I nama susjedne zamlje razmišljaju o sličnim potezima. U Srbiji je već cijepljenje obavezno za policijske službenike, a ranije su najavljivali kako će uvesti i obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike.

Slovenski premijer Janez Janša najavio je kako će Slovenija morati razmisliti o tome iako to još nije prijedlog vlade. Ustvrdio je da neke vlade članica Europske unije već imaju u pripremi zakonska rješenja za obvezno cijepljenje nekih kategorija stanovništva protiv COVIDA-19 - neke po njegovim riječima razmišljaju o obveznom cijepljenju svih odraslih, neke o obveznom cijepljenju za medicinsko osoblje, zaposlene u domovima za starije, djelatnike u opskrbi, turizmu i slično, a predložit će i ukidanje prava na besplatno testiranje na koronavirus onih koji se ne žele cijepiti.

"Iako to za sada nije prijedlog vlade, o takvim će rješenjima morati raspravljati i Slovenija i donijeti konačnu odluku", kazao je slovenski premijer.

Hrvatska ukida potpore za one koji nisu cijepljeni

Kako je jučer potvrdio ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca i sindikata, uvodi se novi model za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta. Potpore će poslodavci ubuduće dobiti samo za cijepljenje zaposlenike. Dakle, ako u tvrtci radi 50 ljudi od kojih se 25 cijepilo, a 25 nije, država će isplatiti potporu samo za njih 25. S obzirom na to da ne postoji zakonski okvir po kojem bi poslodavci smjeli pitati zaposlenike tko je cijepljen, a tko nije, Hrvatski zavod za zapošljavanje će kontrolirati tko će dobivati potporu.

Ministar tvrdi da je odluka u skladu sa zakonom i Ustavom te je dodao kako se razgovara i o tome i na koji način izjednačiti prava i obveze javnog i privatnog sektora.

Poslodavci i sindikati nisu zadovoljni ovom odlukom jer smatraju da Vlada svoju odgovornost o procijepljenosti nacije prebacuje na njih. Eduard Andrić iz odsjeka za turizam Saveza sindikata Hrvatske jučer je u Dnevniku Nove TV kazao kako bi poslodavci mogli biti prisiljeni davati otkaze, a na konferenciji za novinare nakon spomenutog sastanka s ministrom rekao je kako se neki radnici već raspituju o tužbama.

"Radnici su tražili da, ako se to desi, da pokrenu tužbe i sindikata da im da pravnu pomoć", rekao je Andrić.

Obavezno cijepljenje sve češće diljem svijeta

I Kanada razmišlja o obaveznom cijepljenju za zdravstvene radnike, a Australija najavljuje da će cjepivo biti obavezno za djelatnike domova za starije i one koji brinu o starijim osobama.

U Rusiji je Moskva uvela obavezno cijepljenje za uslužni sektor u kojem se mora cijepiti 60 posto radnika, prvenstveno oni koji su u direktnom kontaktu s klijentima i gostima.

Što se tiče SAD-a, Američka vojska planira učiniti cijepljenje obaveznim za pripadnike vojske, a odluke o obaveznom cijepljenju spuštene su na razinu tvrtki i ustavnova. Tako neke zdravstvene ustavnove same uvjetuju svojim zaposlenicima da se cijepe, a i neke velike tvrtke poput Morgan Stanley od svojih zaposlenika, ali i posjetitelja traži potvrdu da su cijepljeni ako žele ući u zgradu tvrtke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene