Obavijesti Video Pretražite Navigacija
državna tajnica bila na svadbi

Stigli rezultati testa: Blaženka Divjak negativna na koronavirus, ali zbog mjera opreza ostaje u samoizolaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blaženka Divjak testirala se na koronavirus jer je bila u kontaktu s državnoj tajnicom Ivanom Franić, koja je dobila pozitivan nalaz. Divjak je rezultate testa dobila u popodnevnim satima u utorak, i bili su negativni. Ipak, ostaje u samoizolaciji do 22. srpnja.

Ministrica Blaženka Divjak u utorak je u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, a nakon što je državna tajnica Ivana Franić dobila pozitivan nalaz na koronavirus.

Pročitajte i ovo Đuro Horvat PROBLEMI ZBOG KORONE Direktor tvrtke čija je objava o skidanju 10 posto plaće zbog samoizolacije izazvala lavinu reakcija u javnosti: "Htjeli smo potaknuti da nam se ljudi jave na vrijeme..." Skraćeno je vrijeme samoizolacije Objavljeni i kriteriji za prestanak HZJZ revidirao preporuke: Samoizolacija skraćena na 10 dana, no postoje i iznimke

Istu su uputu dobili svi dužnosnici u Ministarstvu, a u samoizolaciji trebaju biti državni tajnici i pomoćnici ministrice.

DNEVNIK.hr doznaje da je državna tajnica Ivana Franić bila na rizičnoj svadbi u Zadru te se nije testirala ili bila u samoizolaciji prije dolaska u Ministarstvo, gdje je sudjelovala na kolegiju dužnosnika te drugim sastancima.

Ministrica Divjak se testirala, a oko 16 sati objavila je na Facebooku kako je negativna na koronavirus. 

"Svi koji smo se danas iz MZO-a testirali, negativni smo na koronavirus. Također, svi ćemo do 22.7. ostati u samoizoalciji zbog mjera opreza. Epidemiolozi će i dalje raditi na utvrđivanju kontakata i propisivati mjere za zaposlenike MZO-a ako utvrde potrebu", napisala je.

 

 

'Pozdrav svima i hvala vam na porukama podrške! Svi iz MZO-a smo za sada dobro'', napisala je ranije na Facebooku.

''Radim od doma, svi procesi i pripreme za iduću školsku i akademsku godinu idu svojim tijekom i ne sumnjam da ćemo, kao što smo preko noći krenuli s nastavom na daljinu, sigurno uspjeti voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja na daljinu nešto više od tjedan dana. Ovo je ipak mirno prijelazno razdoblje. Šalu na stranu, molim vas budite odgovorni i oprezni prema sebi i prema drugima. Vrijeme je da to svi naučimo'', zaključila je. 

"Sudionici sastanka ne trebaju u samoizolaciju"

Prošlog petka ministrica i premijer Andrej Plenković sudjelovali su na svečanom uručivanju ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost po natječaju "Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusom te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije''. Divjak je u ponedjeljak bila i na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj su bili premijer i brojni ministri.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da je u Ministarstvu zaražena jedna djelatnica koja je ''bila u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju''. Tvrdi da ne zna radi li se o svadbi u Zadru, pa tako ne zna ni je li djelatnica kršila mjeru samoizolacije.

Naveo je da je djelatnica ostvarila više kontakata s djelatnicima Ministarstva. Na upit hoće li i premijer morati u samoizolaciju jer je Divjak jučer bila na sjednici u Vladi, Capak je rekao da je Divjak kontakt oboljele. ''Svi sudionici sastanka tijekom cijele sjednice imali su maske, pa čak i ako ministrica postane pozitivna, sudionici sastanka ne trebaju u samoizolaciju'', objasnio je Capak. 

Reakcija Vlade

Glasnogovornik Vlade rekao je za DNEVNIK.hr da prema mišljenju epidemiologa i HZJZ-a predsjednik i ostali članovi Vlade nisu dužni ići u samoizolaciju jer su tijekom cijelog sastanka nosili zaštitne maske, što su zabilježili i svi prisutni fotoreporteri te snimatelji.

''To je još jedan primjer zašto je važno nositi masku i na taj način štititi druge od eventualne mogućnosti širenja zaraze. Predsjednik Vlade će unatoč tome, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obaviti testiranje na prisutnost koronavirusa'', istaknuo je. Navečer je stigla informacija kako je premijer negativan.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene