Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljne upute

HZJZ objavio nove mjere o okupljanjima i za prelazak granice: Razmak od metar i pol, evidencija sudionika, pravila za glazbenike i plesni podij...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HZJZ izdao je upute i preporuke za javna okupljanja i za osobe koje prelaze državnu granicu RH.

Upute i preporuke za okupljanja odnose se na organizaciju okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika. Za provedbu ovih preporuka odgovoran je organizator, navedeno je u uputama i preporukama HZJZ. 

Organizacija okupljanja


Pozivanje uzvanika. Prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini okupljanja informiraju uzvanike o važećim mjerama i daju upute i informacije. Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljeli od kroničnih bolesti.

Vidljive obavijesti.
Na ulazu u prostor objekta ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Označavanje sjedećih mjesta.
Treba unaprijed označiti sva sjedeća mjesta, međusobno ih udaljiti najmanje 1,5 metar te ograničiti dolazak na najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove brojke U BiH 188 novih slučajeva zaraze, četvero oboljelih preminulo. U Sloveniji porastao broj hospitaliziranih Slika nije dostupna Dvoje mrtvih U subotu 244 nova slučaja zaraze koronavirusom u BiH, u Sloveniji 24

Ulazak u prostor i raspored sjedenja. Sudionici/uzvanici trebaju ulaziti u prostor gdje se održava okupljanje tako da se ne zadržavaju i ne grupiraju te da čim kraćim putem dođu do svog stola. Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva. Također se preporučuje da raspored sjedenja bude točno utvrđen i nepromijenjen tijekom okupljanja.

Čuvati evidenciju

Evidencija sudionika. Prije i nakon upisivanja u evidenciju, posjetitelj treba dezinficirati ruke. Obvezuje se organizatora (fizičku ili pravnu osobu) na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 i dostavljanje evidencije teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva Civilne zaštite te čuvati evidenciju 14 dana od dana održavanja okupljanja. U evidenciju će se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime, broj telefona i potpis sudionika.

Svojim potpisom sudionik okupljanja potvrđuje da je izmjerio tjelesnu temperaturu i da nije viša od 37,2 stupnja C, da se osjeća dobro i da nema ukućana u samoizolaciji, da nije boravio unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu odnosno ako jest da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, da nije u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom te da nema niti jedan od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Maske za lice. Obvezuje se korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve pružatelje usluga na okupljanjima osim glazbenika. Osoblje treba koristiti masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta. Uz to, treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Dolazak na okupljanje i ponašanje sudionika na okupljanju
Mjerenje tjelesne temperature prije okupljanja. 

Glazba. Na okupljanju smiju sudjelovati samo oni izvođači koji u prethodnih 14 dana od planiranog okupljanja nisu boravili izvan Hrvatske, a u protivnom samo oni koji imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati. Pozornicu se preporučuje postaviti na udaljenost od najmanje 4 metra od ostalih sudionika okupljanja. 

Detalje uputa i preporuka pogledajte OVDJE

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske 

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

2a. - zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. - prekogranične radnike

2c. - prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. - diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. - putnike u tranzitu,

2f. - osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja

2g. - osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Detalje uputa i preporuka potražite OVDJE. 




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene