Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJTRAŽENIJI I U LJEKARNAMA

Jesu li zaživjeli brzi testovi na koronavirus uz uputnicu? "Zdravstvena administracija mora jasno reći želi li da se ordinacije pretvore u testna mjesta"

Stari rekord nije trajao ni tjedan dana - Hrvatska danas opet ima najveći broj novozaraženih - gotovo 10.000. Možda bi taj broj bio i veći kada bi svi stigli na vrijeme na testiranje. Na jučer najavljeno brzo testiranje uz uputnicu, stigle su kritike obiteljskih liječnika, a u nedostatku službenih kapaciteta - kućni testovi postali su najtraženija roba.

Brzi testovi uz uputnicu nisu zaživjeli kako je jučer najavljeno, kažu obiteljski liječnici.

Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a kaže kako obiteljski liječnici obavijesti dobivaju putem medija. S obzirom na to da nisu dobili nikakva uputstva, kao ni testove, u srijedu nisu mogli krenuti ni sa kakvim testiranjima. 

Ministar Beroš u utorak je jasno rekao da to od obiteljskih liječnika očekuje.

Ban Toskić naglašava kako su obiteljski liječnici do sada radili sve poslove u ovoj epidemiji te će ih raditi i dalje.

"Ali zdravstvena administracija mora jasno reći želi li da se ordinacije pretvore u testna mjesta ili žele da se rade svoj redovni posao, koji je već sada preopterećen i do nas je iznimno teško doći", poručuje Ban Toskić.

Teško je doći i do PCR testiranja, pa mnogi posežu za kućnim testovima.

Samo u Zagrebu u prvih desetak dana ove godine prodano je 37 000 brzih testova. U cijeloj prošloj godini oko 170 000.

Tomislav Kukor iz Gradskih ljekarni Zagreb potvrdio je kako je kućni korona test trenutno najtraženiji proizvod u ljekarnama. 

No, njega bi prema preporukama HZJZ-a, trebali koristiti oni koji nakon kontakta sa zaraženim ne moraju u samoizolaciju.

Dakle osobe s booster dozom, oni koji su preboljeli ili cijepljeni unatrag 4 mjeseca, ili svi koji su preboljeli koronavirus, pa se onda cijepili.

Pročitajte i ovo Koronavirus: Testiranje - 1 Povećan broj punktova Doznajte gdje se možete testirati brzim antigenskim testovima i pod kojim uvjetima: Stručnjak upozorava i na problem koji bi se mogao pojaviti

Pročitajte i ovo Kućni test na COVID Preporuka epidemiologa Bolnice su preopterećene, a zahtjeva za testiranjem sve je više: Doznajte čemu zapravo služi kućni test i koje su njegove prednosti i nedostaci

Dijana Mayer iz HZJZ-a pojašnjava da se one mogu testirati nakon zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom, nulti dan i petog i sedmog dana. Svaki taj komercijalni test se mora potvrditi brzim antigenskim testom. 

No zbog COVID potvrde, koja se ne dobiva brzim testom, mnogi ne odustaju od PCR-a. Na koji se u Hrvatskoj čeka i po osam dana - gotovo do preboljenja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene