Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE IM LAKO

Zastrašujuće brojke: U Rusiji više od pola milijuna zaraženih, SAD svaki dan zabilježi više od 20.000 novooboljelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj zaraženih osoba koronavirusom u SAD-u premašio je u četvrtak dva milijuna, dok je u posljednja 24 sata ta zemalja imala ponovno više od tisuću mrtvih, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins. Broj zaraženih u Rusiji prešao je pola milijuna.

Ukupno je u SAD-u od covida-19 dosad umrlo 112.900 ljudi. Prva svjetska ekonomska sila u apsolutnim brojkama daleko je najpogođenija u svijetu, kako u broju umrlih od covida-19, tako i u broju dijagnosticiranih slučajeva zaraze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rastu brojke U SAD-u u 24 sata zaraženo više od 58.000 ljudi: Najavljeno zatvaranje barova i popularnih plaža Slika nije dostupna BORBA S PANDEMIJOM Broj slučajeva koronavirusa oborio rekord: SAD ima više od 55.000 novooboljelih u jednom danu

SAD nastavlja bilježiti svaki dan oko 20.000 novih slučajeva.

U Teksasu i Sjevernoj Karolini trenutno u bolnicama ima više oboljelih nego prije mjesec dana.

New York Times navodi podatak da u 21 državi raste broj oboljelih, a usprkos poboljšanju situacije u državama koje su najviše bile pogođene, kao što je to New York, pojavila su se nova žarišta.

Među državama u kojima je porast broja zaraženih sve veći su Novi Meksiko, Utah, Južna Karolina, Arkansas i Florida.

Sjedinjene Države mogle bi u nekom trenutku u rujnu, kako je za CNN rekao Ashish Jha, čelnik harvardskog Instituta za globalno zdravlje za CNN, imati 200 tisuća mrtvih od covida.

"Kad broj slučajeva i ne bi rastao, kad bismo krivulju držali ravnom, razumno je očekivati da bismo imali 200.000 mrtvih u nekom trenutku u rujnu. A to je samo do rujna. Pandemija neće biti gotova u rujnu", rekao je.

"Zaista sam zabrinut za tjedne i mjesece koji dolaze", dodao je.

Aktualni rast broja slučajeva Jha pripisuje činjenici da su SAD jedina velika zemlje koja je krenula u olakšavanje mjera a da nije prije toga imala kontroliranu situaciju, što bi značilo stopu pozitivnih pri testiranju do pet posto u 14 dana.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju sve koji sudjeluju u prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u nakon smrti Georgea Floyda 25. svibnja, da se testiraju.

Međutim, potpredsjednik Mike Pence nije zabrinut zbog toga. "Ono što vam mogu reći je da u ovom trenutku nema povećanog broja novih slučajeva, gotovo dva tjedna otkad su prosvjedi počeli. Mnogi su na prosvjedima nosili maske i držali se fizičke udaljenosti".

Rusija: broj zaraženih prešao pola milijuna

Rusija je u četvrtak prijavila 8.779 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije u toj zemlji prešao pola milijuna. Ukupan broj slučajeva bolesti covid-19 u Rusiji trenutno je 502.436.

Dužnosnici kažu da su u posljednja 24 sata umrle 174 osobe, te su sada ukupno 6.532 smrtna slučaja. Rusija je treća po broju zaraženih u svijetu, nakon SAD-a i Brazila, ali ima relativno mali broj umrlih u odnosu na broj zaraženih i u odnosu na druge zemlje.

Ruske službene statistike u broj mrtvih od koronavirusa uračunavaju samo one koji su umrli upravo zbog covida-19.

U brojnim zemljama, poglavito zapadne Europe, u statistiku ulaze gotovo svi pacijenti koji su u trenutku smrti bili pozitivni na koronavirus. Taj način izračuna mogao bi dijelom objasniti nisku smrtnost koju bilježi Rusija.

Ruske vlasti nizak broj mrtvih objašnjavaju prije svega mjerama koje su poduzele, poput zatvaranja granica, reorganizacije bolničkog sustava i masovnog testiranja. Dosad je, kažu, obavljeno 13,5 milijuna testiranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene