Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Broj oboljelih od koronavirusa u svijetu premašio 13 milijuna, umrlih je više od pola milijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj zaraženih novim koronavirusom u svijetu premašio je 13 milijuna, pokazuje Reutersov izračun, obilježivši još jednu prekretnicu u širenju bolesti koja je odnijela više od pola milijuna života u sedam mjeseci.

Prvi slučaj prijavljen je početkom siječnja u Kini i trebalo je tri mjeseca da broj slučajeva naraste na milijun. Sada je trebalo samo pet dana da s 12 milijuna slučajeva, zabilježenih 8. srpnja, skoči na 13 milijuna.

Broj slučajeva je otprilike trostruko veći od teških oboljenja od gripe koja se godišnje bilježe, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Više od 568.500 smrtnih slučajeva povezuje se s novim koronavirusom, što je u istom rasponu kao i godišnji broj smrti od gripe u svijetu. Prva smrt prijavljena je u Wuhanu u Kini 10. siječnja prije nego što se zaraza proširila na Europu a potom na SAD.

Mnoge teško pogođene zemlje ublažavaju restriktivne mjere nametnute u svrhu usporavanja širenja covida-19. Druga mjesta, poput australskog grada Melbourna, uvode drugi krug izolacije. Reutersov izračun, koji se temelji na vladinim izvješćima, pokazuje da bolest najviše ubrzava u Latinskoj Americi.

U Sjevernoj i Južnoj Americi zabilježeno je više od polovine svjetskih infekcija i polovina smrtnih slučajeva.

SAD je zabilježio dnevni globalni rekord od 69.070 novih infekcija 10. srpnja. U Brazilu je 1,86 milijuna ljudi pozitivno na virus, a više od 72.000 je umrlo od posljedica covida-19.

Indija, zemlja s trećim najvećim brojem zaraženih, svakodnevno se bori u prosjeku s 23.000 novih slučajeva od početka srpnja. U zemljama s ograničenim kapacitetom testiranja broj slučajeva odražava samo dio ukupnih infekcija.

Pročitajte i ovo Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) najveći sponzor agencije Američki državni tajnik Pompeo: SAD možda više nikad neće financirati WHO Slika nije dostupna za prevenciju korone Kad neće Trump, hoće Kina: Za Svjetsku zdravstvenu organizaciju dodatnih 30 milijuna dolara

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene