Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA S VIRUSOM

Broj oboljelih od koronavirusa u svijetu premašio 3,5 milijuna: "Daleko smo od imuniteta krda, lako bismo mogli imati i drugi val zaraze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj oboljelih u svijetu od novog koronavirusa premašio je u ponedjeljak 3,5 milijuna ljudi, no stručnjaci se pribojavaju da je taj broj mnogo veći jer se umrli izvan bolnica uglavnom ne registriraju i ne ulaze u službene podatke.

Europa i Sjeverna Amerika bilježe usporavanje zaraze, no i dalje imaju najveći broj novih slučajeva zaraze. U posljednja 24 sata zabilježeno je 74.779 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te se sveukupni broj zaraženih popeo na 3,52 milijuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šesta u svijetu Epidemija u Europi ne posustaje: Nakon Velike Britanije, još jedna zemlja prešla 60.000 umrlih Slika nije dostupna Loše brojke i diljem Europe Korona hara Balkanom: Crnogorski ugostitelji najavili protivljenje mjerama, Srbija uvela drakonske kazne za kršitelje

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), to se može usporediti sa sezonskom gripom od koje godišnje oboli između tri i pet milijuna ljudi, ali je neusporedivo s razmjerom posljedica španjolske gripe iz 1918. kada je oboljelo oko 500 milijuna ljudi.

"No za razliku od gripe, bolest COVID-19 ima deset puta veću stopu smrtnosti u svim dobnim skupinama", kazao je Peter Collignon, stručnjak za infektivne bolesti u bolnici u Canberri.

U svijetu je od novog virusa do sada umrlo 246.920 ljudi. Tijekom proteklog tjedna stopa rasta bolesti na dnevnoj bazi iznosila je dva do tri posto, dok je na vrhuncu pandemije iznosila 13 posto.

Ublažavanje mjera izolacije pokazalo se kontroverznim, a stručnjaci raspravljaju o najboljoj strategiji kako bi se izbjegao drugi val zaraze.

Collignon smatra da bismo lako mogli imati i drugi i treći val zaraze te da je svijet daleko od "imuniteta krda", koji se stječe ako se barem 60 posto stanovništva oporavilo od bolesti.

Globalno, svakodnevno još uvijek brojimo između 75.000 i 90.000 novih slučajeva zaraze. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene