Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasnost za proračun

Veljko Ostojić o utjecaju epidemije na turističku sezonu: "Predložili smo četiri seta mjera"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa je u pitanju i cijela ovogodišnja turistička sezona. Velika je to opasnost i za hrvatski proračun u kojem gotovo 20 posto čini upravo turizam.

S bivšim ministrom turizma Veljkom Ostojićem, čelnikom Hrvatske udruge turizma, u Splitu je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Pročitajte i ovo Turizam na Krku - 8 Turisti stižu autima Rezervacija u hotelima gotovo da i nema, no jedna regija ipak budi nadu: "Možemo reći da su proteklog vikenda ugostiteljski objekti bili jako dobro popunjeni" Massimo Piuttu, direktor kampa Pandemija okrznula i njih Kamping i nautika ove su godine spašavali hrvatski turizam, ali ovogodišnje i lanjske brojke su - neusporedive

Ostojić kaže kako turistički djelatnici ni u kom slučaju ne smiju odustati od ove sezone.

"Situacija nije jednostavna, ali kako se brzo pojavila, postoji mogućnost da brzo nestane. Prije mjesec dana nismo mogli zamisliti da ćemo biti u ovom stanju. Treba pratiti događaje, ali treba znati da će ova sezona biti drugačija, i da djelatnici moraju biti spremni ako se gosti pojave", kaže bivši ministar.

Turistički djelatnici predložili su četiri seta mjera za poboljšanje stanja i gospodarstva.

Ostojić objašnjava kako je prva mjera institut radnika na čekanju što znači da bi radnici ostali zaposleni u kompanijama, ali dok su na čekanju primali bi naknadu te bi država snosila doprinose.

"Drugi set mjera se odnosi na razne obzveze i članarine, prijedlog je da se ne plaća dok nema poslovne aktivnosti, a plaća kad je ima, ali u smanjenom obujmu do idućeg proljeća", kaže Ostojić i dodaje da se ipak treba pripremiti na to da će ova zima biti hladna.

Treći i četvrti set mjera su financiranje ukupnog gospodarstva i turističkog sektora, te reporogram postojećih kredita za kompanije koje su ušle u teškoće zbog ove krize.

Čelnik Hrvatske udruge turizma ističe da su u svoj komunikaciji prema Vladi i ministarstvima, jasno rekli da su svjesni situacije i da stavljaju na raspolaganje sve svoje resurse u slučaju portebe.

"Vrijeme je za solidarnost, moramo pokazati da smo ljudi", kaže Ostojić te dodaje kako među turističkim djelatnicima postoji zabrinutost pa se pojavljuje i strah, ali to ne smije biti razlog za apatiju.

Postoji zabrinutost, kad onda se pomalo pojavljuje strah, ali to ne smije biti razlog za apatiju, već se treba pripremati za sezonu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene