Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA S VIRUSOM

Ponovno rastu brojke: U BiH 31 novi slučaj zaraze, Slovenija bilježi najveći broj novooboljelih u zadnjih nekoliko tjedana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdili su u subotu iz entitetskih ministarstava zdravstva. Slovenija također bilježi novozaražene.

Stanje je nešto bolje u Federaciji BiH gdje je potvrđeno osam novih slučajeva, a dva su iz Tešnja, grada u središnjem dijelu zemlje u kojemu je potkraj svibnja identificirano žarište u jednoj tvornici. Tamo je do sada registrirano 95 zaraženih soba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija daleko od dobre Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom Slika nije dostupna Bila je svjesna i komunikativna Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice

U Republici Srpskoj novi slučajevi zaraze su potvrđeni kod 23 osobe od kojih je pet iz Doboja a po četiri iz Banje Luke i Modriče, gradova koji su i do sada bili žarišta epidemije.

U cijeloj BiH do sada je potvrđeno nešto više od 2600 slučajeva zaraze a četvrtina od tog broja odnosi se na Banju Luku. Do sada su od posljedica zaraze koronavrusom u BiH umrle 154 osobe.

Slovenija: pet novih slučajeva koronavirusa u zadnja 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem 715 osoba potvrđeno pet novih zaraza koronavirusom, što je najveći broj novih dnevnih infekcija u zadnjih nekoliko tjedana.

Riječ je o 4 zaražene osobe u mjestu Jesenice i jednom slučaju u Ljubljani, objavila je slovenska vlada.

Kako prenose slovenski mediji, u tim slučajevima riječ je o "importiranju" virusa iz inozemstva, ili zarazi slovenskih državljana koji su boravili u inozemstvu, a svi kontakti s oboljelima koji su utvrđeni stavljeni su u karantenu i pod epidemiološki nadzor.

Zbog slučaja medicinske sestre kod koje je u petak potvrđen koronavirus gastroenterološki odjel opće bolnice u Jesenicama je bio privremeno izolitran, no danas je objalvjeno da su testovi 20-ak bolesnika koji su boravili na tom odjelu, te 40 zaposlenih pokazali negativan rezultat na novi koronavirus.

14-dnevna karantena određena je i učenicima jednog razreda u osnovnoj školi koji pohađa kći zaražene medicinske sestre, također u Jesenicama.

Unatoč spomenutim žarištima koji su zabilježeni zadnjih dana, Slovenija i dalje ima vrlo dobru epidemiološku sliku s ukupno 1484 slučajeva zaraze koronavirusom, pa je epidemija prošli tjedan i službeno prestala, a nastavljaju se mjere relaksacije na granicama, u gospodarskom i društvenom životu.

U bolnicama se sada nalazi samo nekoliko osoba primljenih zbog covida-19, a procjenjuje se da je samo 16 slučajeva aktivne infekcije koja bi se mogla prenijeti na druge osobe.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene