Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon rekonstrukcije

Kad je čuo da Tolušić odlazi, Đakić je pobjesnio. Bacao se po hodnicima i psovao, šokirao i samog Plenkovića...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sinoć je predstavio pet novih ministara, a zahvalio se na suradnji starima. Gabrijela Žalac loše je primila vijest, a burno je reagirao i Josip Đakić, koji nije mogao prihvatiti zašto se smjenjuje Tolušića.

Nakon što su Lovro Kuščević i Goran Marić prošlog tjedna sami dali ostavke, Plenković je sinoć smijenio i Gabrijelu Žalac, Nadu Murganić i Tomislava Tolušića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Tolušićeva smjena navodno je teško pala šefu virovitičko-podravskog HDZ-a Josipu Đakiću, koji je burno regirao. To je Plenkoviću priznao na užem vodstvu stranke koje se sastalo uoči šire sjednice Predsjedništva.

"Ne mogu prihvatiti takvu odluku, nema konkretnih argumenata za Tolušićevu smjenu. To je potpuno pogrešna odluka. Cijeli HDZ-ov županijski ogranak podržava Tolušića. On je najbolji ministar. Vidjet ćemo što će to značiti u budućnosti", navodno je povišenim tonom rekao Đakić. Priča se da je Đakić istaknuo i kako ne prihvaća da ministre smjenjuju oporba i mediji te da je bilo prilično burno, pa je Đakića, navodno, primirivao i Milijan Brkić, piše Jutarnji list. Dalje pišu da je Plenković djelovao zbunjeno zbog tog istupa te da je Đakiću rekao: "Pa mi smo prijatelji."

"Bacao se, vikao da neće podržati Vesnu Bedeković za ministricu te psovao. Brkić ga je morao smirivati, a onda su ga na razgovor primili Plenković i Jandroković. Od njih se vratio sav crven i zajapuren", prepričao nam je izvor iz Predsjedništva, piše Večernji.

Poslije se navodno ipak malo primirio.

"Glasat ću za Bedeković kada će glasati i Tolušić, i ona je naša. Ali nije adekvatna zamjena za Tolušića, koji nije trebao biti smijenjen, niti je adekvatna zamjena za naše rezultate i naš trud u Virovitičko-podravskoj županiji. Plenković zasad može računati na moju podršku u Saboru, a poslije ćemo odlučiti ovisno o tome kako se bude razvijala situacija. Sada smo žalosni i nezadovoljni", rekao Đakić sinoć za Večernji.

Smijenjeni ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić nakon sastanka u središnjici HDZ-a rekao je da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica Marija Vučković, nastaviti "isti ili još bolji posao".

"Moja dosadašnja državna tajnica nastavit će isti, a nadam se možda još i bolji posao", rekao je Tolušić novinarima pred Središnjicom HDZ-a te je poručio da je politika umijeće mogućega i da je bio spreman na ovakvu odluku premijera Plenkovića.

Žalac se žalila: Govoriti "netko me sabotira" nije u redu

"Govoriti 'netko me sabotira i protiv mene lobira, možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni, netko me sabotira' bilo je nekorektno", poručila je Gabrijela Žalac i pritom se referirala na predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, koji joj je prije nekoliko mjeseci citirajući pjesmu Vojka V. odgovorio na njezinu tezu da joj afere podmeću u HDZ-u, donosi N1.

Kako pišu 24sata, Gabrijela Žalac bila je jako ljuta zbog svoje smjene. "Rekla je da se osjeća kao silovana žena, ostavljena u blatu", kazao je izvor iz HDZ-a. Plenković ju je navodno tješio. Rekao joj je da se ne treba tako osjećati jer je u političkoj utakmici nekad potrebno napraviti korak unazad kako bi se išlo naprijed dva.

Nakon izlaska sa sastanka Murganić se kratko obratila medijima u središnjici HDZ-a. Kazala je kako je ostavku podnijela mirno.

"Jasno da sam očekivala. Ono što se događalo u resoru bilo je prestrašno, toliko tragedija. Ako moj odlazak resetira te stresove i da šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna", rekla je.

Navodno su neki u HDZ-u nezadovoljni što je Plenković još jednom u prvi plan stavio relativno nepoznate ljude, a neki mu navodno zamjeraju što ministra Marka Pavića nije smijenio, nego ga je samo prebacio u drugo ministarstvo. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene