Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski val zahvatio Hrvatsku

Izdržite još malo, nesnosne vrućine uskoro bi ipak trebale malo popustiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kninu je danas u 14 sati izmjereno čak 40,2 stupnjeva, a Sinj se pržio na 38,5 stupnjeva.

Hrvatska se ovaj tjedan prži na temperaturama koje debelo prelaze 30 stupnjeva. Toplinski val ovih je dana dosegao vrhunac, a osvježenje se traži posvuda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

U Kninu je tako u 14 sati izmjereno čak 40,2 stupnjeva, a Sinj se pržio na 38,5 stupnjeva. Iz DHMZ-a poručuju kako se do ponedjeljka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje očekuje vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Toplinski val koji trese Hrvatsku ne popušta već treći dan, a odnio je i prvu žrtvu. U zagrebačkom Sigetu u dizalu Doma zdravlja u srijedu je pozlilo jednoj ženi. Djelatnici Doma zdravlja pokušali su je reanimirati, ali nije bilo pomoći.

Meteoalarm je i za četvrtak izdao crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku. Vrućina neće popuštati.

"Najviša temperatura ikad zabilježena u Hrvatskoj je 42,8 stupnjeva u Pločama. Jučer je na aerodromu u Splitu zabilježeno 41, u Resniku 42 stupnja, tako da bi taj rekord do kraja vikenda vrlo lako mogao biti i oboren", rekla je meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac.

Sljedeći tjedan popuštaju vrućine

Sljedeći tjedan vrućine bi napokon trebale malo popustiti. "Početkom idućeg tjedna vrućina će ponajprije popustiti u sjevernim kopnenim krajevima, gorju i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će također biti malo manje vruće, no i dalje uz mogućnost za umjerenu opasnost od toplinskog vala", poručuju iz DHMZ-a.

Za vikend sunčano

Za vikend će  većinom biti sunčano, u unutrašnjosti i nestabilno. Vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu najveća je na zapadu zemlje u noći na ponedjeljak, no ne mogu se isključiti ni u noći na nedjelju. U ponedjeljak smirivanje.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu u početku bura, u noći na ponedjeljak mjestimice i jaka, a poslijepodne posvuda duž obale umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u padu, osobito u unutrašnjosti.

Ponovno gužve na prometnicama

HAK upozorava kako se ovog vikenda na prometnicama ponovno očekuju gužve.

Već u petak, 4. kolovoza, u poslijepodnevnim satima, očekuje se jačanje prometa na glavnim cestovnim pravcima, zbog čega su mogući zastoji na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru juga.U subotu, 5. kolovoza, obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a povodom 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ mnogi će se uputiti na proslave u Knin i Slunj. Upravo u tim gradovima koji se nalaze na državnoj cesti DC1 zbog mnogobrojnih gostiju koje će na proslavu dolaziti tijekom cijelog dana očekuju se značajni zastoji i gužve, poglavito u Slunju.

Cijele subote, već od ranih jutarnjih sati (između 6 i 13 sati) gust promet uz moguće zastoje očekuje se na uobičajenim lokacijama:

 - autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora  Bosiljevo 2;
 - zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
 -  Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
 -  granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
 -  duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
 - u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.
 - Na naplati Lučko, na ulasku na autocestu A1/A6, gužve u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene