Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Start, Pametno, Suverenisti...

Prva prilika za pokazivanje političke snage: S kakvim će porukama manje stranke ići prema biračima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati s lista Hrvatski suverenisti, Neovisni za Hrvatsku, Pametno i Start otkrili su s kakvim porukama će ići prema svojim potencijalnim biračima na izborima za Europski parlament.

Hrvatski suverenisti jedna su od političkih opcija koja u kampanju za europske izbore ulazi sa željom da se bori za smanjenje ovlasti tog tijela u odnosu na države članice. No, u sadašnjem sazivu Parlamenta već imaju svoju zastupnicu, pa žele nastaviti raditi tamo gdje su stali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Izvanredno mjesto za život'' Puljak: Dosadašnji europarlamentarci nisu dovoljno zastupali Hrvatsku i Europu kakvu želimo Slika nije dostupna Istaknuli politiku pozitivizma Stranka Pametno krenula u kampanju za izbore: "Trebamo prestati gledati na europski novac kao socijalnu pomoć"

"Dovršenje ove dvije inicijative što je naša Ruža Tomašić povukla u Europskom parlamentu vezano za plavu ribu i produženje rokova za povlačenje sredstava koje Hrvatska nažalost loše povlači. Ona je predzadnja po povlačenju sredstava iz fondova Europske Unije", rekao je Pero Kovačević, kandidat liste Hrvatski suverenisti.

Sličnu viziju Europe "suverenih država i slobodnih naroda" imaju i Neovisni za Hrvatsku. Na europskim izborima, kažu, žele prvenstveno demonstrirati svoju stvarnu političku snagu.

"Pokazati da današnja hrvatsko-srpska koalicija koja upravlja Republikom Hrvatskom nema izborni legitimitet i s treće strane želimo doista sudjelovati u kreiranju europskog zakonodavstva, potpuno svjesni da ono u bitnom određuje i hrvatski politički, gospodarski i kulturni život", rekao je Tomislav Jonjić, kandidat liste Novisni za Hrvatsku.

Poruke stranke Pametno i Starta Dalije Orešković

Stranka Pametno u kampanju ulazi s naglaskom na ekološke teme. Smatraju da je Bruxelles pravo mjesto na kojem se mogu zalagati za ciljeve koji nadilaze granice Hrvatske.

"Pametno će se zalagati za osiguravanje okvira da privatni sektor iskoristi svoj puni potencijal na području zaštite okoliša. Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova modernog društva, stoga smatramo da privatni sektor treba dati svoj doprinos tome", rekla je Renata Sokol Jurković, kandidatkinja liste Pametno.

Start europske izbore vidi kao pretkampanju za, kako kažu, puno važnije parlamentarne izbore. Ovu situaciju koriste i da bi usporedno gradili stranku na terenu, a glavni cilj im je potaknuti što veći broj ljudi da izađu na birališta i svoj glas daju nekim novim snagama.

"Kako ponovno većinu mandata u Europskom parlamentu ne bi dobile one stranke koje zapravo svojim članovima, svojim simpatizerima, na neprimjeren način, vrlo često protekcionizmom osiguravaju egzistenciju, radna mjesta i poslove", rekla je Dalija Orešković, kandidatkinja liste Start.

Na prošlim europskim izborima glasovao je tek svaki četvrti Hrvat i tek svaka osma mlada osoba u Hrvatskoj. Slabiju izlaznost imale su samo Slovenija, Poljska, Češka i Slovačka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene