Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki skup HDZ-a u Zagrebu

Merkel okupljene na hrvatskom jeziku pozvala da izađu na izbore: ''Europa je i projekt slobode. Ja sam živjela u diktaturi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkoj Ciboni se održao veliki predizborni skup HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

20:10 ''Presnažno izgleda ova Cibona večeras. Ona je odraz snage HDZ-a'', rekao je na samom početku govora premijer Andrej Plenković koji je svojim govorom zaključio preizborni skup.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

''Lijepo je voditi ovako veliku, utjecajnu i koherentnu stranku koja je imala ključan utjecaj u svim fazama stvaranja moderne države'', rekao je Plenković.

''Čitam posljednjih dana komentare u medijima da kako to da na naš skupi dolazi njemčaka kancelarka i Manfred Weber. Gledam kako neki pokušavaju minimizirati ovaj događaj i njihov dolazak. To rade jer ne znaju ili ne žele realno pogledati kolika je snaga HDZ-a, stranke koja ima predsjednicu, koja ima 19 od 20 članova Vlade, koja ima predsjednika Sabora, koja ima 50% naših gradova i općina i stranke koja će opet imati najviše kandidata u EU parlamentu koji će pobijediti na izborima 26. svibnja. Zato su došli, jer znaju koliko je HDZ jak u Hrvatskoj i koliko pridonosi uspjšenosti EPP-a na cijelom kontinentu'', rekao je na skupu premijer.

19:48 Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se uoči izbora treba okrenuti onome što je važno - mir  ''Vi svi znate što je taj projekt Europa. Taj projekt je povezan s mirom. Prije 74 godine u mojoj domovini je bio rat. A vi dobro znate što se 90-godina događalo kod vas u Hrvatskoj, što to znači održati mir, da zajedno Hrvatska i Njemačka rade na toj Europi, na očuvanju mira. Znate što znači razumjeti drugoga, kao što je Manfred Weber rekao, da zajedno održimo mir i radimo na tim našim interesima u Europi'', rekla je njemačka kancelarka.

''Europa je i projekt slobode. Ja sam živjela u diktaturi. Nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinima i radimo na tome da imamo ista prava. To su naše vrijednosti, da očuvamo mir i slobodu'', rekla je Merkel.

Merkel je kazala da je Weber snažan vođa koji mora postati predsjednik Europske komisije, čime će ojačati i Andrej Plenković. ''Sljedeće godine Hrvatska preuzima predsjednanje u EU. Naš Andrej Plenković će u to vrijeme biti jedan od jakih vođa EU. Da bi naš Andrej mogao biti jači, mora biti i HDZ puno jači, i Europska pučka stranka mora biti puno jača tako da Andrej i Manfred Weber mogu surađivati zajedno, za dobrobit njihovih domovina, za one vrijednosti iza kojih zajedno stojimo'', u svom je govoru rekla Merkel.

Njemačka kancelarka je na kraju govora na hrvatskom jeziku pozvala građane da izađu na Europske izbore iduće nedjelje i glasaju za Webera i Karla Resslera.

19:22 Manfred Weber na hrvatskom je jeziku pozdravio sve koji su došli na skup.

''Hrvatska želi još više biti dio Europe. Danas je hrvatska u prvom redu među europskim vođama. Plenković je snažan vođa i pod njegovim vodstvom Hrvatska napreduje. Andrej, čestitam ti na tome!'', kazao je Weber i zaradio pljesak. 

''Populisti neće uništiti Europsku uniju kakvu imamo danas, protiv toga se snažno borim. Ako želite imati snažnu Europu, morate osnažiti EU'', rekao je Weber.

19:13 Okupljenima se obratio i Karlo Ressler, HDZ-ov nositelj liste na europskim izborima, koji je zaradio veliki pljesak nakon što je kazao ''da smo u mislima i molitvama s Bleiburgom, simbolom jednog od najvećih tragedija hrvatskog naroda".

"Lista koju predvodim je savez nekoliko generacija HDZ-a i savez nekoliko generacija Hrvatske. Ali svi radimo zajedno i dišemo kao jedan", rekao je je Ressler na predizbornom skupu HDZ-a u Košarkaškom centru "Dražena Petrovića".

Naglasio je i kako je njihov program usmjeren na budućnost i pripremanje Hrvatske za Europu nove generacije te program usmjeren na rast, zapošljavanje i sigurnost, kao i za sigurnu i snažnu Hrvatsku unutar snažne EU.

Zahvalivši se ranijoj žrtvi hrvatskih branitelja, Ressler je kazao i da danas njihova mlada generacija ima čast boriti se za bolju Hrvatsku i pripremati je za sve izazove – tehnološke, društvene i političke.

19:06 Dubravka Šuica zahvalila se braniteljima i svima koji podurpiu HDZ te EPP-u. "Prošla sam Hrvatsku uzduž i poprijeko. Svugdje smo naišli na podršku politici HDZ-a i našem radu u Europskom parlamentu. Prostim okom se vidi da se naši gradovi i općine obnavljaju sredstvima iz europskih fondova. Dragi mladi, dragi Karlo dobili ste šansu, preuzmite kormilo, ovaj put nije floskula, na mladima svijet ostaje", rekla je.

Šuica je prije obraćanja okupljenima na njemačkom jeziku pozdravila Angelu Merkel.

18:50 Uvodni govor održao je Gordan Jandroković koji je rekao da ima tri poruke za prisutne na skupu. ''Prvo, želim vam zahvaliti na sve što činite za HDZ, na svakoj sekundi vremena. Želim zahvaliti na vašem trudu, jer bez vas ne bi bilo svih ovih veličanstvenih pobjeda'', kazao je uvodno Jandroković.

''Drugo, naš slogan je 'Hrvatska za generacije'. Želimo pokazati da nam je stalo do svakog čovjeka u Hrvatskoj. Isto tako, želimo ovim sloganom poslati poruku da smo zahvalni svim ljudima koji su gradili Hrvatsku. Hvala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, hvala svim hrvatskim braniteljima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima. Hvala Lini, Ivici, Ćiri, a posebno sam ponosan što je danas s nama majka Dražena Petrovića'', rekao je Jandroković.

''Treće, izbori za Europski parlament. Očekujem od svih nas pobjedu. Pobjeda je važna ne samo zato da HDZ pobijedi, nego je važna jer smo jedina stranka koja može osigurati stabilnost, gospodarski rast i budućnost za našu djecu. Zato, drage prijateljice i prijatelji, recimo 'ne' jalovoj ljevici i njihovoj demagogiji. Recimo 'ne' opasnim manipulatorima i populistima koji se žele prikazati kao veći domoljubi od nas. Nećemo im dopustiti, HDZ će voditi zemlju", zaključio je Jandroković.

Zbog predizbornog skupa u Zagreb je stigao i Manfred Weber, član bavarskog CSU-a, i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Na početku skupa, nakon himni Hrvatske i Europske unije, održana je i minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, preminule članove i članice HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Svima koji su na skup došli obratit će se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Manfred Weber, Angela Merkel, Andrej Plenković i Karlo Ressler. Govor je održala i Dubravka Šuica.

Kako javlja N1, na skup je došla i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene