Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što misle o zakonu u Srbiji?

Marijana Petir upozorila Europsku komisiju na neprocesuiranje ratnih zločina nad Hrvatima u Vojvodini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačna zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja za još jedan mandat, Marijana Petir, upozorila je Europsku komisiju na ne procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini.

U svom zastupničkom pitanju Marijana Petir tvrdi da je Srbija donijela zakon o procesuiranju ratnih zločina, ali ga koristi protiv građana susjednih država. Zanima je što Europska komisija čini po tom pitanju, ali i ulazi li procesuiranje ratnih zločina u obveze koje Srbija mora ispuniti ako želi postati članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu

Pitanje zastupnice Petir donosimo u cijelosti:

''Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo je kaznenu prijavu koju je Fond za humanitarno pravo podnio početkom veljače 2019. godine zbog zločina protiv čovječnosti koji je počinjen u listopadu 1991. godine u Moroviću, kada su pripadnici JNA iz kuće izveli Hrvate, braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag. Kaznena prijava je odbačena jer se, prema tumačenju srbijanskog Tužilaštva, procesuiranjem zločina protiv čovječnosti krši načelo zakonitosti. Ovim obrazloženjem, Tužilaštvo je nastavilo s praksom neprocesuiranja zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na teritoriju današnje Republike Srbije, čime su uskratili pravo velikom broju žrtava da konačno dostignu pravdu.

Srbija je donijela zakon o procesuiranju ratnih zločina, međutim, umjesto da prema tom zakonu sudi za ratne zločine počinjene u Srbiji, taj zakon koristi protiv građana susjednih država čime si uzima ulogu „malog Haaga“ i dežurnog policajca.

1. Je li procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini dio obveza koje Srbija treba ispuniti u pregovorima o pristupanju EU i što činite po tom pitanju?

2. Što ste poduzeli kako bi zaustavili pravnu agresiju Srbije na Republiku Hrvatsku a posebice kako bi privolili Srbiju da ukine članke 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbije?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene