Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka lipa je bitna

Kampanja za Europske izbore u petoj brzini: Koliko će stranke izdvojiti za kampanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kampanja za Europske izbore u petoj je brzini - do izbora je manje od mjesec dana, a kandidati obilaze svaki kutak Lijepe naše. No sva ta putovanja i promidžba itekako koštaju.

Terenski dio kampanje HDZ-a u punom je jeku - kandidati podijeljeni u dvije grupe obilaze Hrvatsku, jumbo plakati već su osvanuli no koliko će sve to stajati - još ne otkrivaju.

"Želimo ostati otvoreni do kraja, prilagođavati našu kampanju kako bude išao tijek izborne promidžbe i onda po tome vidjeti koliko ćemo ukupno potrošiti", rekao je Karlo Ressler, nositelj liste za EU izbore HDZ-a.

Ostat će, kažu, unutar zakonskih okvira - dakle, maksimalan iznos troškova je 4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Najzanimljivije od kampanje - 2 (Kao) na placu Za Milovu ste možda čuli, no znate li tko je Klempo? Pogledajte najzanimljivije trenutke iz kampanje

SDP - nešto konkretniji. Zasad planiraju potrošiti dva do dva i pol milijuna kuna. Zbog troškova kampanje, prozivaju HDZ.

"Bit ćemo skromni, držat ćemo se sigurno svega onoga što je bilo predviđeno prije, a onima kojima treba puno više za promidžbu, to je konkretno HDZ, vi znate da su promijenili i zakon i morali dignuti limite jer im očito fali naših novaca da bi ih mogli potrošiti", rekao je Ranko Ostojić, kandidat za EU izbore SDP-a.

Najviše novca SDP će potrošiti na promidžbu svog slogana "Ravnopravna Hrvatska".

Neće organizirati ni veliki završni skup.

Manji su i skromniji

Skromnija i od SDP-a je Amsterdamska koalicija. Stranke su zajedno izdvojile milijun i 200 tisuća kuna, bit će nešto donacija, a pripomogli su i sami kandidati.

"Morat će biti dovoljno - kampanju morate raditi na nekoliko načina i mi radimo. Biti među građanima, koristiti sve društvene mreže koje je moguće koristiti i prostor za oglašavanje. Iskoristit ćemo sve u okviru svojih mogućnosti", rekla je Anka Mrak Taritaš,  kandidatkinja za EU izbore Amsterdamske koalicije.

Za potpuno drugačiju kampanju odlučio se Živi zid. U posljednjim tjednima kampanje skupljat će potpise za referendum.

"To je naša inicijativa za ukidanje financiranja političkim strankama. Tu će biti velika većina sredstava koju ćemo imati na raspolaganju što iz proračuna što dobivamo redovnim financiranjem, što od donacija ako dođu", rekao je Tihomir Lukanić, nositelj liste za EU izbore Živog zida.

Veće stranke i iz proračuna dobivaju više novca. Da bi dostigli njihov standard - manje liste se moraju itekako snalaziti.

"Tko ima više sredstava, ima više šansi za uspjeh. Mi se toga ne bojimo, pa kako se zalažemo za inovacije i poduzetništvo, mi smo angažirali neke poduzetnike koji će nam pomoći. Dizajnirali su promotivne materijale za nas i mi se nadamo da ćemo kreativnom kampanjom nadoknaditi manjak sredstava", objasnio je Ivica Puljak, nositelj liste za EU izbore Pametno i Unije Kvarnera.

Stranka Pametno i Unija Kvarnera tako će potrošiti oko 200 000 kuna. Baš kao i platforma Možemo! koja se pomaže donacijama vlastitih članova.

Ni lista trenutačne europarlamentarke Ruže Tomašić neće imati više novca - a potrošit će ga na reklame i promidžbene materijale.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene