Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sutra novo ročište

Privremeno odgođen štrajk u Croatia Airlinesu, Butković: "Nisam utjecao na sud"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu danas nije donio odluku je li štrajk radnika Croatia Airlinesa zakonit, ali je privremeno zabranio da on krene sutra ujutro.

Štrajk u Croatia Airlinesu privremeno je odgođen, potvrdio je to Albin Hotić, odvjetnik sindikata CA.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

"Sud danas nije donio odluku je li štrajk zakonit, ali je privremeno zabranio da se štrajk održava sutra ujutro", kazao je Hotić.

Kazao je kako je za sutra zakazana rasprava u 10 sati te će sud vjerojatno sutra donijeti presudu.

"Sud će ili staviti svoju privremenu mjeru izvan snage ili će je potvrditi, a u tom slučaju pravdu ćemo morati tražiti na Vrhovnom sudu", rekao je Hotić.

Sindikat: "Butković je utjecao na odluku suda"

Sindikat ORCA smatra da je pismo ministra prometa Olega Butkovića Crotia Airlinesu bilo izvorište za odluku Županijskog suda o privremenoj zabrani štrajka u toj tvrtki zbog nenadoknadive štete koja bi njime nastala.

"Presudni utjecaj na odluku suda o privremenoj mjeri izvršilo je Butkovićevo pismo koje se poziva na nenadoknadivu štetu", rekao je odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

Ističe da je sindikat proveo svu potrebnu proceduru za štrajk koji se sada zabranjuje, makar na kratko.

"Ako bude stalno zabranjen, o čemu bi se odluka trebala donijeti sutra, radnici će biti suspendirani u svom ustavnom pravu na štrajk", rekao je Hotić.

"Smisao štrajka je da proizvede štetu"

Odvjetnik smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu.

Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi.

"Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti", rekao je Hotić.

Mininistar Oleg Butković, kako navode mediji, poslao je navodno u srijedu pismo Croatia Airlinesa, u kojem ističe da štrajk u turističkoj sezoni negativno utječe ne samo na društvo već na cijelu državu koja upravo turizam smatra najvažnijom gospodarskom djelatnošću.

Butković je tvrdnje o pritisku na sud odbacio

"Odbacujem takve navode, ničime nisam utjecao na sud. Bilo kakav štrajk u srcu sezone nije dobar za tvrtku. To nije pritisak na sud, već činjenica koju ponavljam od početka", kaže ministar.

"Ako su razlozi za štrajk ucjena Vlade da nešto treba napraviti, onda to treba reći", komentirao je Butković činjenicu da sindikati ne smiju u štrajk. "Nikakva prava radnika nisu ugrožena i nitko ne oduzima pravo na to sve u interesu tvrtke i radnika", poručuje Butković.

Croatia Airlines: "Obavit ćemo sve letove planirane za srijedu"

Croatia Airlines je pak priopćila kako će nakon odluke Županijskog suda u Zagrebu o privremenoj mjeri zabrane štrajka, koji je sindikat ORCA bio najavio za srijedu, kompanija sutra obaviti sve planirane letove, a riječ je o gotovo sto letova za koje je predbilježeno 7600 putnika.

Podsjetimo, uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA na sastanku u ponedjeljak nisu postigli dogovor, pa je sindikat ostao pri najavi početka štrajka u srijedu u 6 sati ujutro, a Uprava i nadalje izražava spremnost na dijalog te ističe da nastavlja "poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka".

Uprava je ranije upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

Sindikat od štrajka ne odustaje jer njime želi upozoriti da ni nakon 20 mjeseci Vlada još nije imenovala novu upravu sa stalnim mandatom s kojim bi mogli pregovarati o novom kolektivnom ugovoru. Njime žele veće plaće i bolju regulaciju slobodnog vremena i godišnjih odmora.

"Danas će biti sasvim sigurno biti poznato je li štrajk legalan ili nije, odluka o glavnoj stvari ne mora biti donesena. Ako sud ne donese nikakvu odluku, štrajk počinje sutra u 6:00", rekao je odvjetnik sindikata Croatia Airlinesa Albin Hotić.

"Smatramo da smo napravili sve korake i smatramo da je štrajk apsolutno legalan i legitiman jer, kao što znate, mi i dalje nemamo kolektivne ugovore. Sve od sebe smo dali, jučer smo bili na sastanku, nismo se pomali. Dakle jedino što nam preostaje je ovaj štrajk za koji se nadam da će biti legalan", izjavio je  Antonio Čorak iz sindikata ORCA. (Hina, D.G.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene