Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZORAN MILIŠA ZA DNEVNIK NOVE TV

HOĆE LI STRUJA POSKUPJETI? "Za takvo što nema ni najmanje razloga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz resornog ministarstva kažu kako još rade na rješenju i razgovaraju sa svim sudionicima na tržištu. Više smo pokušali doznati od predstavnika koordinacije opskrbljivača, direktora RWE Energije Zorana Miliše.

Da struja sljedeće godine ne bi poskupjela udruženi opskrbljivači imaju svoj prijedlog za Vladu. Predlažu da se od Nove godine naknada za obnovljive izvore umjesto na najavljivanih 12 poveća na 6 lipa. Uz smanjenje PDV-a na 13 posto, kućanstvima koja troše 3500 kilovatsati na godinu godišnje bi računi bili manji oko 240 kuna.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Slika nije dostupna Neizbježno te ne i posljednje Dnevnik Nove TV doznaje: Od kolovoza poskupljuje struja, donosimo i koliko

Iako je Nova godina svakim danom sve bliže, i svi - i građani i obrtnici i poduzetnici žele znati što ih čeka iduće godine, iz resornog ministarstva kažu kako još rade na rješenju i razgovaraju sa svim sudionicima na tržištu. Više smo pokušali doznati od predstavnika koordinacije opskrbljivača, direktora RWE Energije Zorana Miliše.

Jesu li opskrbljivači razgovarali s ministrom energetike o cijeni struje nakon ovih svih problema koji su nastali?

Razgovarali smo s državnim tajnikom za energetiku, koji nam je priopćio da će svi opskrbljivači zajedno biti pozvani na razgovor, no vremena za donošenje odluke je vrlo malo i informacije koje mi primamo nažalost govore da situacija ide u smjeru zbog kojeg smo mi danas i sazvali presicu.

Hoće li računi za struju na kraju od sljedeće godine poskupjeti ili pojeftiniti?

To je prvenstveno pitanje za resorno ministarstvo, no međutim možemo i sada reći da naše kalkulacije pokazuju da za tako nešto nema ni najmanje razloga. Dakle, ukoliko naknada za obnovljive izvore energije i poskupi, primjerice na 6 lipa, usluga za građane, u odnosu na prošlogodišnje račune, bit će 240 kuna godišnje. Ukoliko poskupi na 8 lipa, kao što govore neke računice, a ne 12, kao što se najavljivalo, ta usluga će opet biti 150 kuna godišnje. Znači, ne govorimo o poskupljenju ukupnog računa za električnu energiju.

Dakle, nema potrebe za ovih 12 lipa, kažete?

Definitivno nema potrebe, mislim da će to računice koje radi HROTE pokazati vrlo jasno.

Što će biti ako država na kraju odluči prebaciti trošak poticanja obnovljivih izvora energije na opskrbljivače, hoćete li vi onda to prebaciti dalje na potrošače?

Vjerujemo da će u resornom ministarstvu ipak uvažiti ove naše argumente i činjenice koje smo danas iznijeli, i da će na razgovoru koji nam nadam se slijedi vidjeti na koji način će se to moći regulirati. Što to znači? 'Ajmo probati već danas razmišljati o tome što nam se može desiti sutra i prekosutra, a ne gledati samo ono što je danas bilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene