Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan grada Bjelovara

Milanović se sjetio kad je točno bio u Klubu, komentirao i performans Orešković i Puljak: "Sabor će se zaželjeti Pernara"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović u Bjelovaru je opet komentirao aferu Janaf.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović povodom Dana grada boravi u Bjelovaru. Opet je komentirao aferu Janaf.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato od kuda je Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Kaže da se sjetio kad je bio u famoznom Klubu.

"To je bilo dva dana nakon potresa. Ministri su tamo dolazili zna se u kakvom kontekstu. Zna se u kakvom kontekstu sam bio ja. Ja sam bio jako davno", rekao je.

Naveo je kako je u pitanju ozbiljan skandal te da je premijer morao znati za istragu. Kao i za istragu u slučaju Josipe Rimac.

"Jedina osoba koja mi je to mogla reći jest on. On kaže da nije znao", dodao je.

"Apsolutno je morao znati. I znao je", ponovio je. 

"Ajde pratite malo neke stvari. Ja zaista nisam provokator. A ima ih puno u Hrvatskoj. U Saboru posebno. Drumovi će zaželjeti Pernara, ali Pernara više biti neće, kakvih provokatora ima u Saboru. Idemo se koncentrirati na dvije teme. Dakle, da, naravno da premijer i ministar unutarnjih poslova moraju znati takve stvari. U Njemačkoj čak ministar izdaje pisane instrukcije", kaže.

"Samodopadne i zavidne"

Novinari su ga pitali o performansu koje su izvele Dalija Orešković i Marijana Puljak, koje su na mjestu Kluba u Slovenskoj danas ranije objesile tablu s natpisom Ured predsjednika RH.

"Tu ću preskočiti da tim samodopadnim i zavidnim osobama, rekao bih, ne bih davao na važnosti. Ali doći ćemo na tu temu za koji dan. Rekao sam, parafrizirat ću nešto iz pučke mitologije, koja se koristi u Srbiji, ne u Hrvatskoj, drumovi će poželjeti Turaka, ali Turaka više biti neće. Sabor će poželjeti Pernara, kao jednog pomalo lakovjernog i naivnog galamdžije i vidjeti kakvi su sve samodopadni provokatori ušli u Sabor", kazao je.   

Komentirao je i pucanje mjera i opet spomenuo cijevi. 

"Ako ne mijenjate cijevi u kući 100 godina, one puknu. Plin pukne. Treba ispitati u istrazi 20 svjedoka koji su nekog dana bili tamo, to je nemoguće. Nakon toga, izgleda da je prošlo 40 dana da je šef Janafa, koji ne bi trebao biti loše društvo, stavljen pod mjere. 40 dana nakon te inkriminirane radnje trebalo je nekome da ga se stavi na mjere. Ja čitam i vidim što izlazi u medijima. To je opet politika jedne strane u postupku. DORH je jedna strana u postupku. DORH nije sud", rekao je predsjednik.

SOA nije znala ništa

Na pitanje kako je moguće da se predsjednik nađe pod mjerama, Milanović je odgovorio da SOA o tome nije znala ništa. 

"Vratit ću se na ono što je prije nekoliko dana rekao jedan saborski zastupnik. Nakon što se jedan predstavnik Vlade pravio nevješt. A ovaj ga je pitao što ako premijer želi predložiti za glavnog državnog odvjetnika koji je pod istragom. Tko će mu to reći? Treba li to premijer znati? Naravno. A tko će mu reći? To je ključno pitanje", dodao je Milanović.

"Ja i dalje vjerujem da premijer to nije znao. To je ozbiljan problem ako nije znao. Ali to je manji problem", kazao je.

O slučaju Rimac ponovio je i da je Plenković mora znati da mu "istaknuta državna tajnica pustoši proračun i prema onome što tvrdi DORH, da krade".

Još jednom je kazao kako se Hrvatska mora ugledati na Njemačku, posebno na njihovo pravosuđe. 

"Ne mogu sinove natjerati na razgovor, a kamoli premijera"

"Kod nas se ljudi prave kao da su jučer iz torbe ispali. 'Nisam znao.' Ne može tako", rekao je Milanović i rekao da se ne može natjerati premijera da razgovaraju. 

"Tu ste vi da maknete ove ometače koji nas stalno zabavljaju sa Slovenskom, koji postavljaju ploče. Idemo  na bitno. Da tako ne smije ići. Mjere ne smiju trajati godinu dana. Ni CIA nije u stanju održavati takve mjere toliko dugo. Jer će cilj pobjeći", kazao je.

"Ja ne mogu vjerovati da je premijer to znao, a da je svejedno imenovao tu osobu na čelo Janafa. Ta je osoba godinama na nekim funkcijama, nju se ne može sigurnosno provjeravati, osim ako u SOA-i nema nekakva posebna služba z hiromantiju i gatare", kaže. 

Rekao je da ne može premijera na silu dovesti na razgovor. 

"Ne mogu svoje sinove, a kamoli premijera", završio je. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene