Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedica globalnog zatopljenja

Znanstvenica o neobičnim životinjama duž naše obale: “Sve ih je više! Jao onome tko dodirne vatrenog crva!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uvali Peleš u Rogoznici pojavili su se vatreni crvi, a jedna je osoba zbog opeklina završila na hitnoj. Znanstvenica Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu objasnila je o kakvim životinjama je riječ i zašto su vatreni crvi opasni za ljude.

Redakciji portala Morski.hr javila se znanstvenica Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. S kolegicom Cristinom Gioia Di Camillo s Veleučilišta u talijanskoj regiji Merche, prati populaciju ove vrste. Znanstvenica je objasnila da vatreni crvi nisu opasni samo za ljude, nego i za morske zvjezdače.

Pročitajte i ovo Bager na plaži u Rogoznici Srce sezone VIDEO Samo malo, samo malo! Oprostite! Bager se provlačio među kupačima na plaži, upućeni kažu: "Tu je već neko vrijeme" Isabella Viola Lindblom U SPLITU Šveđanka remetila javni red i mir? Policija je morala intervenirati, privedena je

"Jao onome tko dodirne vatrenog crva! Bijeli čuperci su građeni od tankih iglica koje se zovu četine i sadrže toksine. Poput ”vatrenog koralja”, naziv “vatreni crv” dolazi zbog boli i goruće senzacije koje se osjete kada dođete u dodir s četinama, poručuje znanstvenica i napominje kako se ova vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno zatopljenje pomaže širenju vatrenog crva u Sredozemnom moru.

Nadalje, vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen, a čak ga ni ribari ne koriste za ješku. Za sve veći broj oštećenih zvjezdača u moru, kriv je upravo ovaj predator - Hermodice carunculata (vatreni crv ili crv pas). Prošlog ljeta broj oštećenih zvjezdača duž jadranske obale je visok i zabilježeno ih je 5-7 po ronjenju!

Šaren, otrovan, proždrljiv: to su pojmovi koji najbolje opisuju vatrenog crva. Za razliku od mnogih vrsta crva koje karakteriziraju neupadljive boje, vatreni crv je lako uočljiv zbog svoje crvene boje, efekta prelijevanja boja, značajne veličine (duljine do 30 cm) i bijelih čuperaka koji mu krase tijelo, navodi znanstvenica i apelira da ako netko ima fotografiju vatrenog crva na zvjezdačama ili na nekoj drugoj životinji da ju pošalje na mail ambientemarinoinfo@gmail.com ili ju objavi na Facebook stranici Morski Okoliš (Ambiente Marino).


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene