Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZ POMOĆ EU FONDOVA

SF postaje stvarnost: Hrvatski znanstvenici žele dobiti "komad Sunca" u reaktoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada naši znanstvenici dolaze do vrhunskih otkrića, onda su ponos cijele nacije. Mogli bismo reći da su uspjesi onih koji to rade iz Hrvatske dvostruko veći, jer, da nema novca iz europskih fondova, teško bi postigli rezultate. Jesu li i ostali u Hrvatskoj jednako dobri u korištenju europskih sredstava, provjerila je delegacija Europskog parlamenta.

Znanstvena fantastika u laboratoriju Instituta Ruđera Boškovića postaje stvarnost. Isti efekt koji bi se stvorio u fuzijskom reaktoru kroz par godina, ovdje nastaje za par dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove poslovne prilike Dugoročna strategija Instituta Ruđera Boškovića: Povećanje znanstvenoga i gospodarskoga utjecaja Slika nije dostupna Vrijedan 2,5 milijuna eura PREDSTAVLJEN PROJEKT PaRaDeSEC NA IRB-u Omogućit će zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka

Dr. sc. Tonči Tadić istražuje kako energiju koja nastaje na Suncu stvoriti na Zemlji.

"Cilj je iz fuzijske energije dobiti struju. Cilj je dobiti doslovno komad Sunca na Zemlji u fuzijskom reaktoru", objasnio je dr. sc. Tonči Tadić sa Zavoda za eksperimentalnu fizika na Institutu Ruđer Bošković.

A zahvaljujući europskom novcu to istražuje u vlastitoj komori, jednoj od tek četiri u Europskoj uniji. To nije jedino što ovaj institut zahvaljujući europskom novcu ima.

"Imamo jedan projekt vrijedan oko 60 milijuna eura, koji bi trebao početi krajem iduće godine, kojim će se preporoditi cijeli Ruđer. I efektivno ćemo onda za par godina imati novi Ruđer, Ruđer na kvadrat", rekao je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Tome Antičić.

Kako se troši uloženi novac provjerila je delegacija Europskog parlamenta. Osim Ruđera Boškovića, posjetili su i Akvarij u Karlovcu te se upoznali s projektom Zaželi. Zadovoljni su viđenim.

"Primjećujemo napredak u smanjenju birokratskih prepreka. Pojednostavljeno je apliciranje što bi trebalo ubrzati postupak dolaska do novca", projekte je komentirao potpredsjednik odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta, Derek Vaughan.

Hrvatska je povukla tek 23 posto, 10,7 milijardi eura, koje su nam na raspolaganju. Objavljeni natječaji vrijede 4,4 milijarde, a ugovoreno je 2,4 milijarde eura vrijednih projekata. Plan je u idućoj godini brojku udvostručiti.

"Treba voditi brigu da značajan dio onih fondova koji su nama na raspolaganju završi u privatnom sektoru, u dijelu koji će otvarati mogućnosti mladim ljudima", rekao je predsjednik Saborskog odbora za europske poslove, Domagoj Ivan Milošević.

Svaki povučeni euro naši znanstvenici itekako opravdaju. A mnogo bi ih lakše bilo zadržati u Hrvatskoj , kaže ravnatelj instituta, kada bi i plaće koje im država isplaćuje bile u skladu s njihovom izvrsnosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene