Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Šurovao s Končarom"

Živi zid prijavio Jakovčića, on im odgovorio: "Hvala što mi pomažete"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ivan Jakovčić šurovao je s tvrtkom Darka Končara i time prevario Istru i svoje birače", izjavio je Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestio kako je njegova stranka europarlamentarca Ivana Jakovčiča prijavila OLAF-u, Europskom uredu za borbu protiv prijevara.

Sinčić navodi kako je prijava temeljena na činjenici da je Jakovčić primao naknadu kao član nadzornog odbora tvrtke Afarak Group u vlasništvu Darka Končara, iako pravila EU-a to ne dopuštaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 1200 radnika dalo otkaz Traži se novi strateški partner Uljaniku? Končar polovicu novca ne da, plaća nema, a radnici odlaze Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara Zbog Istre se svađao s brojnim partnerima i upadao u probleme: Tijekom karijere za Ivana Jakovčića vezale su se brojne afere

Također, Jakovčić je jedno vrijeme bio predsjednik NO-a te tvrtke, napominje Sinčić. Ipak, ne vjeruje da će OLAF zbog sukoba interesa uspjeti vrlo brzo kazniti Jakovčića, s obzirom na to da su ubrzo novi izbori za EU parlament, za koje je Jakovčić najavio da se neće ponovo kandidirati, no ističe kako je ovo prije svega poruka biračima da dobro paze za koga će glasati.

Podsjetimo, Danko Končar, vlasnik Kermas energije, tvrtke koja je u ožujku izabrana za strateškog partnera posrnulog pulskog Uljanika, ujedno je vlasnik i Arafaka, finske kompanije u kojoj je Končarova tvrtka Kermas značajan dioničar.

Sinčić tvrdi da je Jakovčić šurovao i poslovao s onime kojime uopće nije cilj nastaviti brodogradnju u Puli i Istri te da je Končar bacio oko na nekretnine na onom dijelu na kojem je Uljanik.

Glavni tajnik stranke Tomislav Lukanić rekao je pak kako ne moraju vršiti pritisak na OLAF, jer oni, prema njihovim informacijma, odmah reagiraju i provode istragu. Obećao je da će javnost izvijestiti o tijeku prijave i istrage.

Zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grünbaum rekao je da je Danko Končar u Istri otvorio 30-ak tvrtki, a da su sve vlasništvo tvrtki iz egzotičnih zemalja, čiji su pak vlasnici, kako je rekao, ili Končar ili njegovi suradnici. "On je potrošio u Istri gotovo 100 milijardi eura i kupio nekretnine, a na te nekretnine su se upisale egzotične tvrtke. Porijeklo tog novca se ne zna", rekao je Grünbaum.

Oglasio se i prozvani Jakovčić. Pozdravio je prijavu koju je Živi zid podnio Europskom uredu za borbu protiv prijevara protiv njega osobno.

"Hvala Živom zidu što mi pomaže da istina izađe na vidjelo. U tome smo, i valjda jedino u tome, na istoj strani! Najvažnije je da se jasno otkrije cijela istina i stoga ih u potpunosti podržavam u ovom postupku prijave OLAF-u", istaknuo je Jakovčić te dodao: "Neka se provjeri što svaki od 751 zastupnika u Europskom parlamentu radi. Građani to zaslužuju i trebaju znati“, naglasio je Jakovčić.
 

Ivan Vilibor Sinčić komentirao je nagađanja o prijevremenim parlamentarnim izborima. Tvrdi kako Hrvatska vapi za izborima i da joj je potreban restart. Ipak, napominje da većini saborskih zastupnika, izbori nisu u interesu, a da premijer Plenković može računati na neke spavače.

Tvrdi i kako u Saboru buja korupcija, da Plenkoviću nije lako raditi konstantno skupljajući većinu i da ovakva situacija ne vodi nikamo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene