Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojili 8 mandata

Sinčić: 'Mi nećemo biti zavoj gnojnoj rani velikih stranaka. Došlo je vrijeme da iskrvare'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, kaže kako će unatoč velikom broju mandata kojeg su dobili na ovim izborima, njegova stranka biti oporba, jer je čvrsto uvjeren da će HDZ i SDP formirati veliku koaliciju.

Prema privremenim nepotpunim rezultatima izbora, Živi zid u Sabor ulazi s osam mandata, a izlazne su im ankete isprva predviđale sedam mandata.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

''Ponosan sam na sve one koji su izašli na izbore i poslali jasnu i glasnu poruku da je u skoroj budućnosti Hrvatska bez HDZ-a i SDP-a na vlasti moguća", kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koji se s koalicijskim partnerima pojavio oko 23 sata u izbornom stožeru, dočekan povicima i pljeskom te prigodnom pjesmom. Pozdravili su se s okupljenima u izbornom stožeru, nakon čega su razrezali tortu i popili čašu šampanjca.

"To je tek početak i mnogo toga treba napraviti, na mnogo problema treba ukazati, puno nas još posla čeka. Naše vrijeme tek dolazi, pozivam sve na jedinstvo, usmjerenost k ciljevima i uspjeh neće izostati", poručio je Sinčić kojem su oduševljeno zapljeskali.

O velikim strankama: Vrijeme je da polagano iskrvare

U stožeru Živog zida Sinčić je odgovorio na novinarsko pitanje naginju li možda više nekoj od opcija.

'Ne naginjemo nikome, kažem opet, mi nećemo biti nikakav zavoj nekakvoj gnojnoj rani velikih stranaka. Došlo je vrijeme da oni iskrvare polagano', rekao je Sinčić.

'Po stoti put - nećemo', odgovorio je još jednom na pitanje hoće li s nekim u koaliciju.

Rubeša: Ne možemo surađivati s onima koji su moju generaciju natjerali da emigrira

Predsjednik stranke Akcija Mladih, Vjekoslav Rubeša, ustvrdio je da ova koalicija nikada nije trebala biti samo predizborna, da ima kičmu, da je čvrsta i ima budućnost.

"I dalje stojimo iza svog programa, a ne možemo surađivati s onima koji su moju generaciju natjerali da emigrira, koji su stvorili novu dijasporu od moje generacije, a mi mladi koji ćemo se boriti politički za njih, koji smo natjerani u politiku, mi ćemo urediti ovu državu kad-tad da se vrate doma", poručio je.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, kazao je da su presretni rezultatima izborima, ali da su to očekivali i da već neko vrijeme govore da će biti iznenađenje izbora.

"Ono što smo imali i ono što je naša najveća prednost je spoj mladosti, energije, iskustva, znanja, dokazanog aktivizma i to je dobitna kombinacija koja će se pokazati u vremenu koje je pred nama", ustvrdio je.

Lovrinović je kazao da nisu imali mogućnost putem medija dovoljno iskomunicirati program, iako su, ustvrdio je, njihova rješenja, posebno ekonomska, najkonkretnija i detaljna.

'Znamo kako riješiti problem nezaposlenosti i razdužiti prezadužene građana'

"Ta su rješenja jedina nada za Hrvatsku i jedini put u pozitivnom smislu. Znamo kako riješiti problem nezaposlenosti i razdužiti prezadužene građane. Drugi ne znaju i neće to moći ostvariti", poručio je.

Posebno su, kaže, uz mlade jer oni imaju dva ključna problema - kako naći posao i stanove. "Mi vas želimo i hoćemo zadržati u Hrvatskoj", dodao je Lovrinović.

Predsjednik Udruge Franak, Goran Aleksić, kazao je da, iako je zadovoljan ovim uspjehom, nema razloga za veselje i radost dok ne ostvare svoje ciljeve. "Prije toga ovo nije ništa", dodao je.

'Želimo riješiti u Hrvatskom saboru stvari koje nismo riješili do sada', rekao je Aleksić.

Sinčić: Glasove ćemo pretvoriti u društveno političke promjene

23:15 - Lider Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, zahvalio je glasačima i kazao kako je očekivao ovako dobar rezultat te da će se on isplatiti hrvatskim biračima.

'Koalicija je solidna i vjerodostojna, siguran sam da neće biti rasipanja glasova. Sutra imamo sastanak, možda će biti i koji mandat više i naše ćemo glasove pretvoriti u društveno političke promjene. Bit ćemo izuzetno konstruktivna oporba', rekao je Sinčić ističući kako smatra da će HDZ i SDP ići u veliku koaliciju jer im je u cilju zadržati vlast.

Ivan Lovrinović s kojima je Živi zid išao u koaliciju, kaže da je vrlo zadovoljan i da je ovo izvanredan uspjeh za njih. 'Tek ćemo sada početi jačati, unatoč blokadi pojedinih medija', rekao je.

22:23 - Iz koalicije Živog zida kažu da su spremni za razgovore, ali pitanje je hoće li se kome prikloniti. Poručuju da im još ne zvone telefoni te da je za to još rano. 'Polučili smo dobar rezultat sa sedam mandata. Pokušat ćemo vidjeti što je najbolje za Živi zid i našu koaliciju', rekao je Ivica Mišić iz 'Promjenimo Hrvatsku', koalicijskog partnera Živog zida.

21:28 - 'Odgovornost i zrelost osnovne su karakteristike koje su članovi Jedine opcije sa sedam mandata dužni pokazati biračima', rekao jeTihomir Lukanić.

Napominje kako sada slijede razgovori sa 'svima koji će uspjeti ostvariti saborske mandate'. Ponovio je ono što je Palfi već ranije rekla, da će oformiti vijeće koje će odlučiti kako će dalje nastupiti u razgovorima s političkim sugovornicima.

Hrvoje Runtić nije došao u stožer, a telefonski je rekao da je to zbog nezadovoljstva stanja u stranci. Nezadovoljstvo je iskazao i u objavi na Facebooku.

'Pritisak izborne kampanje za sve nas je bio izrazito visok s obzirom na to da sa strane ljudskih resursa ne stojimo tako dobro kao dvije velike stranke. Trenutni izraz nezadovoljstva ne mora značiti da nešto ozbiljno', kaže Lukanić dodajući kako homogenost u ovom trenutku nije upitna.

20:05 - Niko Delić iz Udruge Franak rekao je kako za sada nema odluka o koaliciji s velikim strankama. 'Rezultati su na pragu očekivanja. Nadamo se još kojem mandatu više', rekao je Belić govoreći iz stožera Živog zida.

19:35 - Juro Martinović  iz 'Promjenimo Hrvatsku' koji je na izbore izašao na listi Jedine opcije sa Živim zidom, kazao je kako nije iznenađen ovim brojem mandata jer je u Saboru koalicija u kojoj je bio imala četiri zastupnika. Ističe da se sve još može promijeniti i da očekuje da će broj mandata još rasti. Na prošlim je izborima Martinović bio na listi Mosta, ali kaže da je iz Mosta izašao 'kada se vidjelo da ne funkcionira ni Most ni vlada i nije imalo smisla ostati u strukturi koja ne funkcionira'.

 

 

19:18 - 'Ne mogu reći je li iznenađenje ili nije. Bili smo spremni i na jedan mandat i na deset mandata. Puno više smo očekivali prošli put', rekla je Vladimira Palfi iz Živog zida.

Na pitanje o koaliciji odgovara da Živi zid već dugo govori da neće ulaziti u koalicije, ali da će stranke s kojima je Živi zid išao na izbore formirati vijeće koje će odlučiti o tome.

'Mi ćemo se potruditi da ostanemo neutralni i vjerodostojni', kazala je. Dodaje da s velikim mogu sjesti za stol i dati neke prijedloge, ali o koaliciji ne može govoriti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene