Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRPANJE RUPA U ZDRAVSTVU

Žestoke kritike Kujundžićevog poreza na luksuz: "Znamo što to znači, opet će stradati građani"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča Dnevnika Nove TV o lovu ministra zdravstva Milana Kujundžića na milijarde za spas zdravstva povećanjem poreza izazvala je puno reakcija i pitanja. Prije svega, znači li to poskupljenje, hoće li proizvođači povećati cijene, te što na sve kažu građani?

Spašavanju zdravstva takozvanim porezom na luksuz Hrvatska udruga poslodavaca nije zapljeskala.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Demontaža Sabine Tandare Knezović Burno na sučeljavanju o zdravstvu: Kandidati se sukobili oko brojnih vrućih tema Ilustracija, bol u trbuhu Proljev i povraćanje Haraju crijevne viroze: Iz bolnice poslali upozorenje građanima

"Ono što nas žalosti, što bi bilo u redu da se prvo sprovela reforma zdravstvenog sustava, da su se okrenuli uštedama u svom sustavu. I da nakon toga stvarno ne postoji drugi način da se nadoknade sredstva, onda bi to imalo opravdanje", kaže Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Opravdanje za potez ministra Milana Kujundžića ima ministar financija Zdravko Marić. Novac za stabilnost sustava koji je odavno na koljenima mora se pronaći.

"Jedan dio toga vjerojatno će se odnositi na prihodnu stranu. U ovom trenutku ne bih komentirao konkretne nalaze. Ministar radi na tome i kada bude sve spremno, on će to prezentirati meni kao ministru financija i Vladi i o tome ćemo razgovarati", rekao je Marić.

A po tom planu prvi na udaru za veće trošarine su alkohol i cigarete. Iz duhanske industrije kažu kako su svjesni teškog stanja u zdravstvu.

"Ali ne razumijemo da se uopće razmišlja o povećanju cijena u državi u kojoj više od 20 posto konzumenata kupuje svoje proizvode na crnom tržištu, ilegalnom i u drugim državama", kaže Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova u Tvornici duhana Rovinj.

A cijene duhanskih proizvoda su, kaže Lozančić, u posljednjih pet godina porasle za više od 40 posto. "Naše je razmišljanje da bi svako daljnje povećanje cijena uzrokovalo još veći rast nelegalne prodaje", kaže Lozančić.

Iz HUP-a poručuju da se porez na luksuz uvodi u uređenim zemljama s visokim standardom. "Ne možemo danas govoriti o luksuzu ako ćemo povećati cijenu benzina. Znamo šta to znači, povećat će se svi ostali troškovi i opet će stradati građani i gospodarstvo", kaže Deranja.

Unatoč negativnim kritikama, Milan Kujundžić, ministar zdravstva, uvjeren je kako neće biti otpora građana.

"Ako hoćemo imati zdravstvo koje vrijedi, koje je dostupno svima i koje prati svjetsku medicinu, vjerujem da će većina Hrvata razumjeti. A pojedinci koji neće razumjeti - što mogu", kaže Kujundžić.

Kada će svi detalji plana biti poznati, ministar ne otkriva, ali da će plan biti radikalan jasno je iz poruka koje stalno ponavlja: sadašnja situacija u zdravstvu je neizdrživa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene