Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kanonsko pravo

NARUŠENA SEKULARNOST DRŽAVE 'Izgurali su nas van iz prostorije i zalupili vratima za nama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženska mreža Hrvatske digla se na noge. U Topuskom su prosvjedovale protiv kongresa forenzične ginekologije i perinatologije.

Kongres je, naime organiziralo Hrvatsko katoličko sveučilište, a među pokroviteljima su kardinal Bozanić i biskup Košić. Boje se da bi spoj Crkve i ginekologije mogao značiti ugrožavanje prava žena na pobačaj. Organizatori poručuju kako o tome na kongresu neće biti riječi.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Blokiranje Hoda za život Protiv pobačaja VIDEO Završen Hod za život: Pogledajte kako je interventna policija nosila žene koje su se suprotstavile prosvjedu

'Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost' - ovim transparentom Ženska mreža Hrvatske dočekala je ginekologe, ali i biskupa Košića na kongresu ginekologije u Topuskom.

'Bile smo vrlo nedobrodošle, izgurali su nas van iz prostorije i zalupili vratima za nama', rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Svoje nezadovoljstve su došle pokazati jer kongres organizira Hrvatsko katoličko sveučilište, a među pokroviteljima su kardinal Bozanić i sisački biskup Vlado Košić.

'Upravo tim skupom narušena je sekularnost države i to je vrlo prijeteće za ženska ljudska prava', dodala je Genov.

No organizatori ističu kako se neće govoriti o pravu žena i pobačaju.

'Ovdje se ne govori o ničijm pravima, nego se govori o struci. Znači o pravu, o osiguravateljskoj medicini, o moralnim i etičkim načelima u forenzičnoj ginekologiji', kazao je  Dubravko Habek, predsjednik organizacijskog odbora.

'Ovaj znanstveni skup nije uopće o reproduktivnim pravima, ali ja sam mišljenja, ako bismo mi i o tome organizirali skup - u čemu bi bio problem?', pita se Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Jer organizacija i pokroviteljstvo Crkve ovakvog skupa je demokratsko pravo, ističe rektor Hrvatskog katoličkog sveučlišta.

'Neki su rekli s obzirom da se radi o pokroviteljstvu da ovdje neće biti valjani znanstveni zaključci. Ja samo molim sve da pročitaju program, da vide tko su govornici i ako žele neka dođu na skup', dodaje rektor Tanjić.

A među temama Kongresa su i priziv savjesti u ginekologiji i embriologija u svijetu kanonskopravne medicine.

'Ako se priča o kanonskom pravu, onda znamo da to zadire u prava jer kanonsko pravo ne samo katoličke religije nego i drugih je itekako prijeteće za žene', rekla je Bojana Genov.

Organizatori u takvim temama ne vide ništa sporno.

'Ne znam zašto se o tome ne bi raspravljalo. Neće se tim zaključcima nikome ništa nametnuti nego će se o tome raspraviti', kaže rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Željko Tanjić.

Iz ženske mreže ističu kako je i sama rasprava uzbuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene