Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od devet hrvatskih vitezova

Nova titula uglednog akademika: Željko Reiner postao vitezom Svetog groba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić izrekao je pozdravne riječi prilikom uspostava Magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog, te obreda oviteženja devet novih vitezova, među kojima je i Željko Reiner.

Dekreton kardinala Edwina Fredericka O'Briena, koji ovo slavlje i predvodi, 21. ožujka 2017. uspostavljena je Hrvatska magistralna delegacija Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Pojasnio bivši ministar Zašto se glavna državna odvjetnica sastala s Plenkovićem? "Jer je taj sastanak moguć" Slika nije dostupna Poduži sastanak Kardinal Bozanić i predsjednik Sabora Reiner razgovarali o odnosu Crkve i države

Uz O'Briena, slavlju su se pridružili i vitezovi iz Austrije, Italije, Kanade, Slovenije, Engleske, i mnogih drugih zemalja, istaknuo je Bozanić. Također, Bozanić je tijekom svoga govora pozdravio i izaslanstvo Suverenoga malteškog vojnog reda.

Bozanić je napomenuo kako je bilo krajnje vrijeme da se uspostavi Viteški red u Hrvatskoj, ali je istaknuo dugu tradiciju povezanosti između hrvatskog naroda i Reda. Osvrnuo se na dva imena koja smatra posebno važnima: Nikolu Tavelića i blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske magistralne zajednice.

"Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po svojoj su zadaći i časti posebno povezani sa emaljskom domovinom božanskog Otkupitelja", rekao je Bozanić te dodao kako su oni "i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere".

Nakon što je pozdravio viteze, te im čestitao na njihovoj odluci i ustrajnoj pripremi, Bozanić ih je upitao: "Što tražite?"

Na njegovo pitanje vitezovi, među kojima je i Željko Reiner, odgovorili su: "Želim biti ovitežen kao vitez Svetog groba."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene