Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivisti pred Saborom

Zelena akcija ponovno poziva na glasanje protiv Zakona o LNG terminalu na Krku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije (ZA) u petak su ponovno pred Hrvatskim saborom pozvali zastupnike da glasuju protiv Zakona o LNG terminalu na Krku, uz poruku da će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ako se taj sporni zakon prihvati.

Akcija je organizirana u povodu rasprave o 380 amandmana na Konačni prijedlog Zakona o LNG terminalu na Krku i glasovanja o tom zakonu. "Glasujte protiv, 18.950 građana je tako odlučilo", pisalo je na transparentu koji su aktivisti izložili ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Marija Mileta iz Zelene akcije upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-ja.

Saborskim zastupnicima podijelili su letke u kojima se tvrdi da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, štetan je i za turizam i nije ekonomski isplativ, a i lokalne su zajednice protiv tog projekta.

Navedeni su loši primjeri iz Italije koja, po riječima aktivista, i danas trpi posljedice sličnog štetnog ugovora.

Osobito opasnim ocijenili su to što je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na 99 godina investitoru kojeg se stavlja u povlašten položaj, a koji u bliskoj budućnosti možda neće biti u stopostotnom državnom vlasništvu.

Aktivisti naglašavaju kako nije jasno na temelju kojih je kriterija procijenjena nužnost tako dugog razdoblja koncesije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene