Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I njima smeta premijerovo ponašanje

Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim školstva, goruće pitanje za Vladu Andreja Plenkovića je i zdravstveni sustav. Razgovor s njegovim predstavnicima premijer izbjegava već više od dva mjeseca, a medicinari se bune oko sve većeg broja prekovremenih radnih sati koje moraju odrađivati.

Teče još jedan uobičajeni radni tjedan za dr. Igora Tripala s Odjela za Opću kirurgiju Opće bolnice Ogulin. Da bi pacijenti bili zbrinuti, on mora raditi prekovremeno, jer nema tko.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

"Po zakonu smije se imati 180 sati prekovremenih godišnje. Mi koji smo potpisali da ćemo raditi preko, imamo i 1000 sati prekovremenih godišnje. Kronični nedostatak liječnika, kako u našoj ustanovi, tako i svugdje u Hrvatskoj", objašnjava dr. Tripalo. U tri mjeseca tako je dr. Tripalo napravio 350 prekovremenih radnih sati, za što je dobio i tužbu Inspekcije rada. Sud ga je oslobodio, a njegovim kolegama sada je prekipjelo.

Od države traže novi Zakon o plaćama liječnika, kojim bi se reguliralo obračunavanje liječničkog rada. Već od nedjelje po bolnicama počinju skupljati potpise za ukidanje suglasnosti za prekovremeni rad. "Apsolutni je apsurd u 21. stoljeću da vam jedan sustav počiva na nečijem protuzakonitom radu, da vi kao država ne gledate kako da to uredite. Sustav je pred pucanjem", smatra Ivana Šmit, dopredsjednica Hrvatske liječničke komore.

Na sastanak s premijerom čekaju dva mjeseca

Na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem čekaju već više od dva mjeseca. U petak su se sastali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji im i danas, kao i svaki put do sada, daje samo obećanja.

"Premijer ih je trebao primiti ovaj tjedan, onda se poklopio ovaj sastanak moj s njihovim jučer, tako da će vjerojatno drugi tjedan biti kod premijera. U svakom slučaju, dijalog postoji, i mislim da će to biti riješeno", objasnio je Kujundžić.

Reagirala je i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata. Kažu kako niti jedna bolnica u Hrvatskoj bez prekovremenog rada liječnika i medicinskih sestara, uopće ne može raditi, a takav sustav, navode, vodi u kolaps.

"Temeljno je pitanje odgovornosti kada se dogodi propust odnosno neželjeni događaj za vrijeme kada je liječnik radio prekovremeno. Tu nema zaštite niti za liječnike niti pacijente. Nužno je provesti mjere kojima će se osigurati standard kvalitete sigurnosti pacijenata, a liječnicima osigurati adekvatni uvjeti rada", ističu iz udruge.

"Bez tih naših prekovremenih sati nemate niti sustava, nema dežurstava, nema rada u poliklinikama, ionako su nam liste čekanja da prekoračuju po godinu i pol dana za određene pretrage", kazala je Ivana Šmit, dopredsjednica Hrvatske liječničke komore.

Da je "5 do 12" o pitanju uvjeta rada - medicinari su već upozorili prije mjesec dana. A pacijente, i posebno Vladu, trebalo bi zabrinuti nedavno istraživanje Hrvatske liječničke komore. Zbog stanja u sustavu, čak polovica liječnika mlađih od 45 godina, želi otići iz zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene