Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje!

Zmija u Splitu: Zbog vrućine zalutala do fast fooda, uklonili je vatrogasci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski vatrogasci uklonili su blavora, krupnog, zmijolikog guštera, iz prometne Vukovarske ulice, kojeg su primijetili građani koji su se zatekli u blizini fast fooda, doznaje se u ponedjeljak iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Splita.

Nakon dojave građana blavora su vatrogasci s gradske ulice uklonili u nedjelju popodne i pustili ga u prirodu, potvrdili su Hini iz splitskog JVP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

Splitskim vatrogascima to je već četvrti susret ove sezone s gmizavcima. Naime, prije nekoliko dana jednu zmiju izvukli su iz obiteljske kuće u Žrnovnici, a otrovnog poskoka izvukli su i iz električnog ormarića u Kopolici te iz jedne kuće u Solinu.

Stručnjaci tvrde kako je pojava zmija u ovo doba godine očekivana, pogotovo kada su temperature izrazito visoke, što je slučaj na širem splitskom području posljednjih dana.

"Pojava zmija u ovo doba uopće nas ne treba iznenađivati jer su one dolaskom toplijih dana aktivne. Kako se grad širi, puno je zapuštenih poljoprivrednih površina, zaraslih šikara, izgradnja zadire u rubna gradska područja koja su nekad bila zelena i prirodne oaze zmijama, pa mora doći do interakcije", rekao je za lokalne medije Tino Milat, kustos Prirodoslovnog muzeja Split. Upozorava da se od zmija koje obitavaju na ovom području treba naročito čuvati poskoka.

Stručnjaci također upozoravaju da sve zmije ljutice imaju karakterističnu trokutastu glavu, a poskoka obilježava zdepasto tijelo i roščić na vrhu glave. Boje poskoka kreću se od žućkaste, preko crvenkaste do pepeljaste.

Blavor je pak krupni, zmijoliki gušter žućkasto-smeđe boje, naraste i do jednog metra. Vrlo je brz i pokretljiv, a najčešće se hrani guštericama, sitnim toplokrvnim životinjama (osobito miševima), ptičjim jajima, puževima, kukcima. Ljudi se bezrazložno boje blavora, iako je vrlo korisna životinja. (Hina)

Aktualno Zbog nedovoljne izlaznosti propao referendum o otpadu na Supetru Supetar (Foto: Dnevnik.hr) Supetar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Referendum Naš grad, njihovo smeće (Foto: Dnevnik.hr) Referendum Naš grad, njihovo smeće (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Zbog nedovoljne izlaznosti propao referendum o otpadu na Supetru 1/3 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene