Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje prometa

Ekipa Dnevnika Nove TV s policijom u akciji nadzora prometa, pogledajte što su snimili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog niza nesreća, u cijeloj je Hrvatskoj provedena opsežna akcija nadzora prometa. Pod povećalom se našlo kažnjavanje onog što mnogi zaboravljaju - vezivanje pojasa na stražnjem sjedalu.

Ako ste u subotu navečer sudjelovali u prometu, policija vam na cestama zasigurno nije mogla promaknuti, kao ni vi njoj.

U središtu policijske pažnje bila je kontrola jesu li svi putnici vezani. Kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa i na stražnjem sjedištu je 500 kuna.

"Problem kod najtežih prometnih nesreća predstavlja što putnici u vozilu zaboravljaju ili ignoriraju taj dio zakonske obveze da obavezno koriste zaštitne pojaseve", kaže Željko Vranković iz PU zadarske. 

Alkohol je opet među glavnim problemima. Mnogi su "napuhali" više od dopuštenog i zbog toga su im policajci pisali kazne. Tijekom akcije snimili smo i vozača taksija koji je morao po zakonu imati nula promila, ali nije pa je isključen iz prometa, a šef mu je na teren stigao u tren oka.

Marin Knežević, vlasnik taksi službe, rekao je kako njegov vozač s pravom ne može nastaviti vožnju. Automobil je odlučio parkirati do ujutro, dok mu se vozač ne otrijezni. 

Bez poštivanja pravila nema sigurnosti, a sigurnost i ljudski životi ipak su na prvom mjestu

Ovakvih akcija će biti još i to već tijekom idućeg vikenda, ali i tijekom blagdana Svih svetih.

U noći sa subote ne nadjelju primjetno je da je promet bio dosta rjeđi nego što je to uobičajeno subotom upravo zbog prisustva velikog broja policijskih službenika na prometnicama, a često su se mogla vidjeti i taksi vozila. Dakle, zaključak je da većina hrvatskih građana nije željela riskirati za volanom.



Opći problem vožnje pod utjecajem alkohola muči ne samo Hrvatsku, nego i brojne zemlje u našem okruženju. Primjerice, Srbija ima nacrt zakona prema kojem bi policija vozače koji imaju iznad dva promila alkohola u krvi kažnjavala na taj način da im vozila jednostavno oduzme.

Takav bi prijedlog sasvim sigurno u Hrvatskoj naišao na brojne komentare i polemike, pa se vratimo na nešto što je sigurnije, a sigurno je da će hrvatska policija tijekom idućih tjedana također provoditi velike akcije u cijeloj zemlji.

Bliži nam se i martinje, pa će tako policijski službenici tijekom idućih vikenda biti posebno fokusirani na sankcioniranje i kažnjavanje vozača koji su pod utjecajem alkohola. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene