Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3200 umjesto 5600 kn za majke odgajateljice

Djecu već ispisuju iz vrtića, a naknada manja od najavljene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo tjedan dana u Zagrebu više od 818 prijava za status roditelja odgajatelja.

Gradonačelnik Milan Bandić obećao im je oko 5700 kuna mjesečno. Iako je u odluci pisalo da se radi o visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće, Bandić je naknadno objasnio da se zapravo radi o bruto iznosu. Njegovi politički protivnici poručuju - izigrao je građane.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

Novčanu pomoć za majku odgajiteljicu odlučio je iskoristiti i Marijan. Nezaposlen je otac četvero djece, najmlađe je zbog toga ispisao iz vrtića. 'Ja sam ionako nezaposlen duži niz godina... Doma sam s djecom, ovo je došao samo kao bonus novčani', kaže nam Marijan Novak iz Zagreba.

Najavljivalo se 5686 kuna pomoći, bez objašnjenja da je riječ o bruto iznosu pa Marijan može očekivati oko 3200 kuna. 'Cifra je bila 5600, ali ako legalno idemo po tome da je to drugi dohodak, razumljivo je da se plaćaju doprinosi iz njega', kaže Marijan.

On je jedan od 818 Zagrepčana koji su predali zahtjev za ovu pomoć. I prije nego što im je odobren, djecu ispisuju iz vrtića. 'Troje roditelja je odlučilo da će se ispisati iz vrtića i da će uzeti status roditelja odgajatelja', kaže nam ravnateljica dječjeg vrtića Savica, Maja Smetana.

Obećao je pomoć u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće, no Milan Bandić sad ovako objašnjava. 'Pokušaj proglašenja Bandića da je prevario ili nije prevario... Rekao je da 5500 kuna iz gradskog proračuna ide za majku odgojiteljicu, 40 posto od toga završi u državi, pa nitko sretniji od mene neka se država odrekne tog kolača i majke će dobiti 5500 kuna', kaže Bandić.

Potporu za ovu mjeru dobio je i od gradskog HDZ-a. 'Ja neću ulaziti u to tko je krivo govorio, ali onaj tko je govorio, pa makar on, ili predstavnici njegovih ureda, su trebali reći da se radi o bruto iznosu', kaže Andrija Mikulić iz gradskog HDZ-a.

Gradska zastupnica Sandra Švaljek kaže - Bandić je građane doveo u zabludu. 'Ono što smo mi samo znali da se radi o sredstvima 5700 kuna odnosno u iznosu neto prosječne hrvatske plaće', kaže Švaljek.

Izdvojenih 10 milijuna kuna za ovu mjeru je, tvrdi, premalo. 'U jednoj godini je potrebno izdvojiti 54 milijuna kuna na financiranje te mjere. Ja bih rekla da tih novaca u gradskom proračunu nema', dodaje Švaljek.

Bandić poručuje kako će izdvojiti novca koliko god bude trebalo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene