Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODREĐENA MU NOVČANA KAZNA

Novinar Duhaček priveden pa proglašen krivim zbog vrijeđanja službene osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija privela je u ponedjeljak u zračnoj luci Franjo Tuđman novinara portala Index.hr Gordana Duhaček zbog neodazivanja na poziv da dođe na razgovor.

Novinaru je u subotu na jednom graničnom prijelazu uručen poziv da pristupi na ispitivanje, a kako se nije u dogovoreno vrijeme javio u policijsku postaju, zagrebačka granična policija uhitila ga je kada je pokušao napustiti Hrvatsku, tvrdi policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

To je kasnije večeras potvrdio i resorni ministar Davor Božinović, istaknuvši da novinar Duhaček nije priveden zbog objava na Twitteru, nego zbog neodazivanja na poziv.

No, u Indexu navode da je Duhaček u nedjelju navečer otišao na razgovor u policijsku postaju u Heinzelovoj kako bi se dogovorio oko detalja razgovora, s obzirom na to da je u ponedjeljak trebao službeno otputovati izvan Hrvatske. Portal dodaje i da su ga jutros policajci dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli.

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ''Vila Velebita''. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ''vila'' s riječju ''go*no''.

Zagrebačka policija priopćila je da je novinaru uručen Poziv prema kojem se 16. rujna Duhaček trebao javiti u zagrebačku policiji u Heinzelovoj zbog sumnje da je prekršio čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno da je vrijeđao moralne osjećaje građane i omalovažavao službene osobe.

''Nitko mi nije ni rekao da sam uhićen''

''Policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci Franjo Tuđman u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske, te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke'', stoji u priopćenju policije. Duhaček je nakon privođenja odveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu.

Policija je priopćila i da je ranije, tijekom kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu, u više navrata utvrdila da Duhaček ne živi na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu te da je, osim zbog spornih objava na Twitteru, novinar i zbog toga priveden Prekršajnom sudu.

Novinarima se ispred suda obratio i sam Duhaček. "Mene su u Zračnoj luci odveli sa strane i tamo su mi rekli da postoje optužni prijedlozi protiv mene i tamo smo čekali nekoliko sati, oko 11 sati su me odveli u policiju na Trešnjevku, iza rešetaka i tad sam bio ispitan. Nisam ni shvatio da sam uhićen, nitko mi to nije rekao, i to sve zbog tvita na račun policajaca, napisao sam ACAB (All Cops Are Bastards, op.a.)'', rekao je Gordan Duhaček. 

''Policija me pitala dva-tri pitanja i na osnovu toga zaključila da me treba optužiti i kad su donijeli odluku da će me optužiti policajac me pitao želim li reći nešto u svoju obranu, no nisam želio. Onda su me odvezli na Prekršajni sud u Zagrebu. Terete me za tvit u kojem piše ACAB te zato što sam satirički iz zezancije objavio pjesmicu 'Vilo Velebita', a radilo se o fekalijama koje se izlijevaju na Jadran'', kazao je Duhaček. 

U četvrtak presuda zbog ''Vile Velebita''

Zbog objave u kojoj je napisao akronim ACAB, nepravomćno je proglašen krivim, za što je predviđena novčana kazna koja će mu biti umanjena za 300 kuna jer je dan proveo u zatvoru. Presuda zbog satiričke obrade pjesme ''Vilo Velebita'' bit će donesena u četvrtak. ''Čudno je da je Hrvatska postala država u kojoj zbog takvih stvari završiš iza rešetaka", kazao je Duhaček i dodao da je nevjerojatno da se ljude zastrašuje na ovakav način.

''Terete me jer sam satirički objavio pjesmu 'Vila Velebita' i to je valjda uvrijedilo moralne osjećaje građana, koje vrijeđa obrada pjesme, ali ih ne vrijeđa što imamo Plitvička jezera puna go*ana'', rekao je Duhaček.

Duhaček je i sam novinarima kazao da se dan prije uhićenja javio u policijsku postaju u Zagrebu gdje su mu kazali da je sve u redu. ''Ja sam jučer bio u 2 i 30 u Heinzelovoj i nudio se da razgovaram, rekao da danas moram na seminar i ne mogu doći. Piše na papiru da se može opravdati nedolazak i dogovoriti drugi sastanak. Policajac mi je rekao da je sve u redu, da mogu otputovati i da se javim kad dođem iz Leipziga'', ispričao je Duhaček. Dodao je da je o svemu prije puta u Leipzig razgovarao i s urednikom portala na kojem radi.

Reporteru Dnevnika Nove TV Domagoju Mikiću iz policije su kazali da jučerašnji dolazak novinara Indexa nisu evidentirali. ''Također, iz policije dodaju da ovo nije nikakvo pokazivanje mišića hrvatske policije prema novinarima, nego da je kolega novinar priveden isključivo jer se nije odazivao na pozive policije'', izvijestio je Domagoj Mikić.

''Nepodnošljivo, neprihvatljivo, apsolutni presedan''

Odvjetnica Gordana Duhačeka iznenađena je ovakvim postupanjem policije. ''Da se čovjeka koji se jučer javio u policijsku postaju danas privodi ujutro na aerdoromu, da ga se drži cijeli dan u pritvoru, to je nešto što je nepodnošljivo, neprihvatljivo, apsolutni presedan. Ja nisam svjedočila nikad u životu ovako nečemu'', rekla je Duhačekova odvjetnica Vanja Jurić.

Privođenje Duhačeka presedanom smatra i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. ''Bez presedana takvo postupanje policije možemo tumačiti jedino kao zastrašivanje. O tome ćemo itekako obavijestiti naše međunarodne partnere, cijelu međunarodnu javnost i europsku i svjetsku novinarsku federaciju'', poručio je Zovko. 

Postupanje policije putem društvenih mreža osudio cijeli niz političara i javnih osoba.

Još uvijek nije poznato je li policija postupala po službenoj dužnosti ili je Duhaček priveden na temelju prijave građana. (V.P./D.M./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene