Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U brakorazvodnim parnicama

Zbog nedostatka prijevoza, posebni skrbnici ne mogu izvršavati svoje dužnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da im država nije osigurala dovoljan broj automobila, posebni skrbnici koji pomažu djeci u brakorazvodnim parnicama došli su u situaciju da ne mogu na vrijeme izvršiti svoje dužnosti.

Težak razvod ili borba za skrbništvo situacije su u kojima najviše pate djeca, stoga im tijekom sudskih postupaka pomažu posebni skrbnici. No prije dva dana jednom djetetu uskraćena je takva pomoć. Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebno skrbništvo izjavila je kako je 16. kolovoza bilo zakazano ročište u okolici Zaboka, ovrha radi predaje djece, na koje ročište posebna skrbnica nije mogla pristupiti. 

Pročitajte i ovo Bandićev novi dvojac (Foto: Dnevnik.hr) Skupio puno 'žetončića'' Nova su Bandićeva pojačanja: Vargu čeka jedna od ključnih pozicija zagrebačke hitne pomoći, a što se smiješi Opačić? Slika nije dostupna nije više nezavisna Je li i sada ''palo'' cvijeće? Nakon Siniše Varge i Milanka Opačić učlanila se u Bandićevu stranku

A za sve krive Ministarstvo. Kako bi obavljali svoj posao, tvrdi ravnateljica Centra, potrebni su im automobili, a njih trenutno nemaju.  'Nije samo problem pristupa pravosuđu, pristupa sudovima već je problem i dostupnosti našim štićenicima koji obično žive u manjim dislociranim selima.', kazala je Šestak. 

Dosad su koristili unajmljene automobile, no njihovi troškovi prešli su 200 tisuća kuna, stoga je bilo potrebno pokrenuti postupak javne nabave. No, tvrdi, ministrica na pozive nije odgovarala.  'Ministrica ima svojih dnevnih obveza i u trenutku kada je zatražila sastanak sa zamjenikom ministrice mi smo ju odmah primili', izjavio je zamjenik ministrice Ante Babić.

Iz Ministarstva poručuju kako je sastanak održan i proces javne nabave je u tijeku. 'Državni ured za javnu nabavu je proveo taj postupak, znate da u mjesec dana nije bilo moguće to napraviti i naravno dogodilo se ovo što se dogodilo', dodaje Babić.

A u Centru se pitaju kako će za to vrijeme putovati do svojih štićenika jer ih u samo sljedećih mjesec dana čeka 157 slučajeva. Iz Ministarstva tvrde kako su im osigurali dva vozila, a na raspolaganju su i vozila Centra za socijalnu skrb. No njima to nije dovoljno, a do svojih štićenika neće ići javnim prijevozom ili taksijem. 

'Termini javnog prijevoza se ne poklapaju s terminima ročišta. Posebni skrbnici kad god su mogli koristili su svoje privatne automobile, međutim, to bi trebala biti iznimka, a ne pravilo', rekla je ravnateljica Centra Šestak. 

Ministarstvo za sve krivi bivšu Vladu. Na području cijele Hrvatske djeluje 15 skrbnika, što je prema njihovom mišljenju premalo.  'Iz tog zakona je proizišao i ovaj Centar za posebno skrbništvo, zapravo dar bivše ministrice Opačić ravnateljici Karolini Šestak, a ova joj sad uzvraća u kampanji', tvrdi Ante Babić.

Bivša ministrica Milanka Opačić takve optužbe odbacuje.  'To je, opet, naprosto jedno nerazumijevanje ili zločestoća. Dakle reći da je izmišljen posao za ljude koji se bore za dječja prava na sudu. Do sada se nitko nije borio za dječja prava', oglasila se bivša ministrica Opačić

No borba za dječja prava, čini se, pala je u drugi plan. Štićenici kojima se skrbnici ne pojave na ročištu, imaju se pravo žaliti Europskom sudu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene