Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni problemi

LUCE UDARILA NA JUG Kaos sve veći - bura ruši drveće, prevrnula i šleper, tisuće kućanstava bez struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujna bura koju je donijela ciklona Luce i u petak stvara probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu. Jak vjetar porušio je stupove elektromreže i čupao drveće.

Najžešće puše u Jesenicama i Dubrovniku te na Paškome mostu gdje je izmjeren udar od 218 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Oblaci i kiša još će kratko potrajati, a doznajte hoće li na Uskrs zasjati sunce Ilustracija diljem zemlje Dramatična promjena vremena: Stižu veliki pad temperature i snijeg, DHMZ upalio upozorenja

Neki dijelovi Splita i Dalmacije sve do Konavala nemaju ni električne energije. Zbog pokidanih električnih vodova 1000 potrošača na sinjskom području i dalje je bez električne energije te oko 200 kućanstava na području Žrnovnice.

Vatrogasci su na splitskom području imali i 15-ak intervencija zbog palog drveća.

Konavli bez struje

Dubrovačka zračna luka je zatvorena, a udari bure između 120 i 140 km na sat zatvorili su danas tijekom dana i Most dr. Franje Tuđmana. Bura se stišala kasnije, pa je most ponovno otvoren.

Prognoze nisu naklone zračnom prometu, bura će potrajati još, pa se ne očekuju letovi ni večeras, a ni sutra ujutro. Putnici se autobusima prevoze u Split odakle putuju dalje.

''Večeras imamo još jedan let iz Zagreba, a večeras se očekuje pojačanje bure pa teško da će sletjeti'', rekao je Vladimir Roman, koordinator prometa Zračne luke Dubrovnik.

Osim zatvorene zračne luke u prekidu su i brodske linije Dubrovnika s elafitima. Dio cesta po brdima je pod snijegom. Treba biti oprezan, pogotovo oni koji još imaju ljetne gume. Zbog olujnih udara bure mogući su odroni, naravno i granje i stabla po cestama vatrogasci su već odradili više takvih intervencija. Svakako treba prilagoditi brzinu i način vožnje ovakvom vremenu.

Stotinjak kućanstava je bez struje u Konavlima. Kako se radi o većem kvaru, a popravak može obaviti samo specijalizirana ekipa iz Splita, popravak kvara će početi tek sutra u 8 sati.

''Najveći problem je što su jako niske temperature, jako je nezgodan ovaj vjetar koji puše i velika je hladnoća nadam se da su izdržali i da će struja doći što prije'', rekao je Marijo Magud, zapovjednik javne vatrogasne postaje Konavle.

Bura u Podgorju 150 kilometra na sat

Zima je u petak u Lici pokazala svoju oštrinu, a uz snježni pokrivač u visini od 15 centimetara u Gospiću do 30 cm na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.

Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra, a meteorolog Ante Vukušić podsjeća da ovaj hladni val nije još dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenome 2005. godine, kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila i viša od tri metra.

U gospićkoj Službi 112 doznaje se da u posljednja 24 sata na području Ličko-senjske županije nije zabilježen ni jedan slučaj smrzavanja ili sličnih posljedica hladnoće.

Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

 

U prekidu katamaranske i trajektne linije između Splita i otoka

Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), doznaje se u petak od Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra, rekao je Mrvica.

Tijekom noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.

Jaki vjetar je u noći s četvrtka na petak oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, doznaje se u Elektrodalmaciji, čiji su radnici u petak na terenu i uklanjaju ove kvarove na dalekovodu.

Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, pa je i dalje u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru.

Porušeni stupovi elektromreže i drveće

Olujna bura u noći na petak s električne mreže je isključila gotovo polovicu cetinskog kraja. Cijelog jutra na terenu su i splitski vatrogasci koji saniraju štetu s obzirom da je bura srušila brojna stabla. U mjestu Strožanac u općini Podstrana olujni vjetar odnio je dio krova na parkirana vozila te je jedno potpuno uništeno.

 Zbog niskih temperatura zaledilo se more u Tisnom te Vransko jezero.

Talijani krenuli u Zagreb, zbog zatvorene autoceste zalutali i pronađeni su kod Paškog mosta!

Protekle noći troje talijanskih državljana u automobilom se izgubilo na otoku Pagu te su pronađeni nakon više od dva sata potrage.

U 1,24 sata ujutro Županijski centar 112 zaprimio je poziv Talijana koji su se izgubili – oni su krenuli prema Zagrebu, a kako je autocesta A1 zatvorena za sav promet između čvorova Posedarje i Sveti Rok, izašli su na čvoru Posedarje i krenuli su DC 106 u smjeru Paga. Osobe više nisu znale gdje se nalaze i gdje trebaju ići.

Uz pomoć prevoditelja za talijanski jezik iz ŽC 112 Pazin i dežurnog u OKC-u zadarske Policijske uprave, lociran je njihov mobitel. Pronađeni su u 3,40 sati neposredno u blizini Paškog mosta, nakon čega su policijskim vozilom u 4,20 sati prepraćene u Zadar, piše Zadarski.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene