Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni problemi

LUCE UDARILA NA JUG Kaos sve veći - bura ruši drveće, prevrnula i šleper, tisuće kućanstava bez struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujna bura koju je donijela ciklona Luce i u petak stvara probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu. Jak vjetar porušio je stupove elektromreže i čupao drveće.

Najžešće puše u Jesenicama i Dubrovniku te na Paškome mostu gdje je izmjeren udar od 218 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Neki dijelovi Splita i Dalmacije sve do Konavala nemaju ni električne energije. Zbog pokidanih električnih vodova 1000 potrošača na sinjskom području i dalje je bez električne energije te oko 200 kućanstava na području Žrnovnice.

Vatrogasci su na splitskom području imali i 15-ak intervencija zbog palog drveća.

Konavli bez struje

Dubrovačka zračna luka je zatvorena, a udari bure između 120 i 140 km na sat zatvorili su danas tijekom dana i Most dr. Franje Tuđmana. Bura se stišala kasnije, pa je most ponovno otvoren.

Prognoze nisu naklone zračnom prometu, bura će potrajati još, pa se ne očekuju letovi ni večeras, a ni sutra ujutro. Putnici se autobusima prevoze u Split odakle putuju dalje.

''Večeras imamo još jedan let iz Zagreba, a večeras se očekuje pojačanje bure pa teško da će sletjeti'', rekao je Vladimir Roman, koordinator prometa Zračne luke Dubrovnik.

Osim zatvorene zračne luke u prekidu su i brodske linije Dubrovnika s elafitima. Dio cesta po brdima je pod snijegom. Treba biti oprezan, pogotovo oni koji još imaju ljetne gume. Zbog olujnih udara bure mogući su odroni, naravno i granje i stabla po cestama vatrogasci su već odradili više takvih intervencija. Svakako treba prilagoditi brzinu i način vožnje ovakvom vremenu.

Stotinjak kućanstava je bez struje u Konavlima. Kako se radi o većem kvaru, a popravak može obaviti samo specijalizirana ekipa iz Splita, popravak kvara će početi tek sutra u 8 sati.

''Najveći problem je što su jako niske temperature, jako je nezgodan ovaj vjetar koji puše i velika je hladnoća nadam se da su izdržali i da će struja doći što prije'', rekao je Marijo Magud, zapovjednik javne vatrogasne postaje Konavle.

Bura u Podgorju 150 kilometra na sat

Zima je u petak u Lici pokazala svoju oštrinu, a uz snježni pokrivač u visini od 15 centimetara u Gospiću do 30 cm na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.

Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra, a meteorolog Ante Vukušić podsjeća da ovaj hladni val nije još dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenome 2005. godine, kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila i viša od tri metra.

U gospićkoj Službi 112 doznaje se da u posljednja 24 sata na području Ličko-senjske županije nije zabilježen ni jedan slučaj smrzavanja ili sličnih posljedica hladnoće.

Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

 

U prekidu katamaranske i trajektne linije između Splita i otoka

Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), doznaje se u petak od Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra, rekao je Mrvica.

Tijekom noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.

Jaki vjetar je u noći s četvrtka na petak oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, doznaje se u Elektrodalmaciji, čiji su radnici u petak na terenu i uklanjaju ove kvarove na dalekovodu.

Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, pa je i dalje u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru.

Porušeni stupovi elektromreže i drveće

Olujna bura u noći na petak s električne mreže je isključila gotovo polovicu cetinskog kraja. Cijelog jutra na terenu su i splitski vatrogasci koji saniraju štetu s obzirom da je bura srušila brojna stabla. U mjestu Strožanac u općini Podstrana olujni vjetar odnio je dio krova na parkirana vozila te je jedno potpuno uništeno.

 Zbog niskih temperatura zaledilo se more u Tisnom te Vransko jezero.

Talijani krenuli u Zagreb, zbog zatvorene autoceste zalutali i pronađeni su kod Paškog mosta!

Protekle noći troje talijanskih državljana u automobilom se izgubilo na otoku Pagu te su pronađeni nakon više od dva sata potrage.

U 1,24 sata ujutro Županijski centar 112 zaprimio je poziv Talijana koji su se izgubili – oni su krenuli prema Zagrebu, a kako je autocesta A1 zatvorena za sav promet između čvorova Posedarje i Sveti Rok, izašli su na čvoru Posedarje i krenuli su DC 106 u smjeru Paga. Osobe više nisu znale gdje se nalaze i gdje trebaju ići.

Uz pomoć prevoditelja za talijanski jezik iz ŽC 112 Pazin i dežurnog u OKC-u zadarske Policijske uprave, lociran je njihov mobitel. Pronađeni su u 3,40 sati neposredno u blizini Paškog mosta, nakon čega su policijskim vozilom u 4,20 sati prepraćene u Zadar, piše Zadarski.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene