Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POBUNA SINDIKATA

Zbog Inine analize "vrije" u sisačkoj rafineriji: Gotovo 800 ljudi ostaje bez posla?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrije u Sisku zbog Inine analize, prema kojoj je sisačka rafinerija neisplativa i treba je pretvoriti u logistički centar.

780 zaposlenih strahuje što će biti s njihovim radnim mjestima i egzistencijom njihovih obitelji. Sindikati sumnjaju u istinitost analize - i od Vlade traže hitne korake.

Pročitajte i ovo Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Traže sastanak s premijerom Radnici sisačke rafinerije spremni na radikalnije akcije, mogući i masovni prosvjedi Slika nije dostupna Zaštita radnika i proizvodnje Bernardić u Sisku: SDP pokreće saborsku interpelaciju o Ini

Sisačka rafinerija, tvrdi se u analizi, stvara samo gubitke i za nju nema budućnosti. Iz Ine ističu da je analiza pokazala da je ekonomski najisplativije rješenje sisačku rafineriju pretvoriti u logistički centar. Kao jedna od mogućnosti spominje se i eventualno pokretanje biorafinerije.

Iz Ine nam nisu odgovorili hoće li i kada biti donesene odluke na temelju objavljene analize. Iz sindikata Inaš kažu da je priča o bio rafineriji samo mazanje očiju javnosti i da se najvjerojatnije nikad neće ostvariti, dok bi logistički centar zapošljavao tek stotinjak radnika sisačke rafinerije.

"Sindikatima nije prihvatljiv tako dugo dok nema supsitucije znači dok nema osiguranja nastavka rada za 789 radnika rafinerije", kaže Zdenko Mučnjak iz sindikata Ine.

Mostov vijećnik sindikalist Predrag Sekulić sumnja i u podatke o negativnim financijskim rezultatima rafinerije te poziva Vladu da se što prije jasno kaže hoće li vratiti Inu i što bi oni učinili s rafinerijom.

"Svakako od vlade očekujemo što brže reakcije jer ovo odugovlačenje šteti Ini, a naravno šteti Molu, jer ova rafinerija je jedini konkurent mađarskoj rafineriji i stoga je cilj ugasiti je", kaže Sekulić.

Ministrica gospodarstva Mrtina Dalić kaže da informacije o analizi ima iz medija. "Ono što je mislim ispravan smjer, jest analizirati mogućnosti, analizirati prilike koje će rezultirati zadržavanjem zaposlenosti u sisačko moslavačkoj županiji i razvijanju poslovanja u tome području", poručila je ministrica Dalić.

I ministrica i premijer nedavno su tvrdili da se od plana reotkupa Ine i nije odustalo, no konkretnijih pomaka u tom smjeru i dalje nema.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene