Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trošak i do 20.000 kuna

Distributeri plina već očekuju pozive ljutitih građana: Zbog direktive iz EU-a u problemima bi se moglo naći njih 100.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani koji koriste klasične turbobojlere mogli bi se naći u problemima. Ne samo da će morati kupiti nove bojlere, već će morati mijenati i dimnjake.

Prije nego što zbog zahladnjenja upalite bojler, trebali biste ga servisirati. Međutim, neugodno iskustvo prilikom servisa moglo bi imati 100 tisuća građana koji koriste turbobojlere. Zbog direktive iz Bruxellesa više se ne prodaju, pa je i dijelova sve manje.

Pročitajte i ovo Tihomir Mihalić i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Serviseri smiruju građane "Sve dok postoji rezervni dio, zamjena bojlera nije imperativ" Bojler (Foto: Zeljko Lukunic/24sata) Upitno što će tisuće građana? Serviseri upozoravaju na veliki problem obvezne zamjene bojlera: ''To nije moguće''

Jedina je alternativa ugradnja skupljih, kondenzacijskih bojlera. Oni pak, upozoravaju dimnjačari, nisu prilagođeni sadašnjim dimnjacima, što bi mogao biti velik problem za građane koji žive u zgradama.

"Moraju se usuglasiti sa svim stanarima. Svi koji su na taj dimnjak priključeni s takvim bojlerima moraju promijeniti bojler u isto vrijeme i uz sve to moraju sanirati postojeći dimnjak", rekao je Dejan Lončarić iz Udruženja dimnjačara.

Trošak po stanu mogao bi iznositi i do 20 tisuća kuna. Distributeri plina već očekuju pozive ljutitih građana kojima neće moći pomoći.

"Kad čovjek ostane bez plina i kad se bojler pokvari, ljudi bi problem htjeli riješiti u jednom danu. Međutim, ispada da ga ne može riješiti mjesecima", rekao je Dubravko Duvančić iz Grupacije distributera i opskrbljivača energijom pri HGK-u.

Uredba o turbobojlerima donesena je 2013. godine, kada je Hrvatska tek pristupila Europskoj uniji, pa u raspravi nije mogla sudjelovati. Država u tom razdoblju građevinare nije upozoravala da grade drukčije dimnjake, pa je o nastalom problemu obavijestila Bruxelles. Ministarstvo gospodarstva prije mjesec dana pisalo je Europskoj komisiji da odgodi primjenu Uredbe za Hrvatsku. Tvrde da odgovor još nisu dobili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene