Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog birokracije

OSTAJU BEZ ZEMLJE Lički stočari bijesni - državna zemljišta dobivaju velike tvrtke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog birokratskih procedura poljoprivredna zemljišta u državnom vlasništvu dobivaju velike tvrtke, a mali lički stočari ostaju bez zemlje. Drugi su problem mine. Naime 145 kilometara četvornih u Lici još je minski sumnjivo.

Gospodin Mario ima oko 150 grla goveda i stotinjak konja. Ove je godine ostao bez jednog dijela pašnjaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REVITALIZACIJA LIKE Plenković o delimitiranju porodiljnih naknada: ''Sve što ulažemo u ceste i poljoprivredu ima manje smisla ako nas ima manje'' Gospić iz zraka - 2 ŽIVOT U HRVATSKOJ Ovaj kraj može se pohvaliti najvećim gradom u Hrvatskoj, ali ima i golemi neiskorišteni potencijal: "Da bih tu baš živio? Nažalost, ne vjerujem"

'Dosta se drugih javlja sa strane, koji uopće ne dovoze stoku i teško je dosta doći do te zemlje. Koliko god izgleda to zapušteno kada dođete da bi uzeli to u zakup, to je većinom sve rezervirano', rekao je Mario Brkljačić, OPG Brakljačić.

Zemlju su u najam dobile tvrtke i obrti iz drugih dijelova Hrvatske. 'Mislim da bi tu trebalo dati zemlju na upravljanje lokalnoj zajednici koja bi mogla biti imati uvid, odma da vidi stvarno stanje. I tko ima stoku, a tko nema i tko koristi tu zemlju', smatra Brkljačić.

Rješenje je, smatraju lički stočari, da se odluka o najmu državnih zemljišta ponovno vrati općinama i gradovima.

'Grad Gospić je još 2014. poslan zahtjev koji do danas nije objavljen. Smatramo da bi se trebalo vratiti jedinicama lokalne ili regionalne samouprave upravljanje i raspolaganjem zemljištem', rekao je Josip Kovačević , pročelnik Upravnog odjela za samoupravu i upravu Gospić.

Ove godine Robert je dobio pašnjak u najam. Prije nego što na njega pusti svoje krave, mora zemljište dovesti u red.

'U biti to je bujadina kod nas u Lici. Problem je to što mi to moramo ili kositi ili popast do polovice devetoga mjeseca. Znači da bi ostvarili određene poticaje od države' kazao je Robert Čačić, OPG Čačić.

Osim najma zemljišta ličke stočare muče i mine. Naime, Gospić je najzagađeniji grad u Hrvatskoj što se tiče mina. U Gradu Gospiću pod minama se nalazi oko 50 kilometara kvadratnih. Ne riješi li se problem najma državne zemlje brzo, ovakvi bi prizori iz Like mogli postati rijetkost, a mladi ljudi koji žele ostati raditi i živjeti u svom rodnom kraju bit će prisiljeni potražiti život negdje drugdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene