Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavit će pregovarati

Završili pregovori o povećanju plaća zdravstvenim radnicima: Sindikati iznenadili Vladu zahtjevima većima nego prije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori između sindikata i Vlade o povećanju plaća i radnih uvjeta zdravstvenih djelatnika završili su, no nastavit će se sljedećeg petka.

Sindikati će s Vladom nastaviti pregovarati sljedećeg petka u 10 sati, javlja N1. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da se sa sindikatima nije komuniciralo o izračunima, već su sindikati Vladi iznijeli svoje zahtjeve koji su veći nego na prethodnim dogovorima.

Kako piše N1, Dulibić predviđa da će zahtjevi koštati oko dvije milijarde kuna, a već je rekao kako ti zahtjevi neće biti prihvaćeni, nego da će Vlada sindikatima dati drugu ponudu. "Nismo zasad definirali nikakvu ponudu. Mi ćemo dati našu ponudu u skladu s našim fiskalnim mogućnostima", rekao je Dulibić.

Pročitajte i ovo Branimir Mihalivec, Sanja Šprem, Blaženka Divjak (Foto: Pixell) Ultimatum Plenkoviću Prosvjetari prijete štrajkom, ministrica Divjak na njihovoj strani: "Ako sada nije vrijeme za učitelje, kada će biti?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi pregovori u srijedu Liječnici i sestre ne odustaju od svojih zahtjeva: "Nema kompromisa, dovoljno smo čekali"

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak rekao je da zahtjevi sindikata ne mogu koštati onoliko koliko su naveli iz Vlade. "Tražili smo desetpostotno povećanja plaća linearno. Prošli smo sve članke kolektivnog ugovora danas i dogovorili idući sastanak u petak, kada bi Vlada trebala dati izračune. Naši zahtjevi sada siguno ne mogu koštati dvije milijarde, oko 900 milijuna bi sigurno ti naši zahtjevi sada koštali'', kazao je Topolnjak.

Brankica Gregurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara kazala je da je Vlada bila iznenađena zahtjevima jer su očekivali da će zahtjevi biti identični onima iz parafiranog ugovora. Sindikati su, međutim, tražili više. Osim povećanja plaća više od 10 posto, tražili su i izjednačavanje uvjeta rada vezano uz pojedine djelatnosti.

Sindikati su na pregovore stigli s transparentima i ponovili kako neće pristati na manje od 7 posto povećanja koje je ministar uoči godišnjeg parafirao, a Vlada potom odbacila. "Dosta je štednje na medicinskim sestrama, dajte im budućnosti u Lijepoj našoj", poruka je na jednom od transparenata uoči nastavka pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene