Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Čeka se optužnica

Nalaz od 500 stranica: Završeno vještačenje u slučaju Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nalaz vještačenja u slučaju Agrokor stigao je u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, potvrdio je to za Dnevnik Nove TV glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Knjigovodstveno-financijsko vještačenje stiglo je u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, potvrdio je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

"U smislu sadržaja vještačenja ne mogu govoriti jer istraga još uvijek traje. Istraga je nejavna, uostalom taj spis moraju proučiti i tužitelji i obrana, tako da ne bih unaprijed ništa o sadržaju. Vještačenje je relativno obilno. Na 500 stranica je, na engleskom i hrvatskom jeziku", rekao je Jelenić i dodao:

"Kad se vještačenje prouči, u nekakvom razumnom roku, bit će potrebno vidjeti je li potrebno dopuniti istragu i u kom pravcu ili je to dovoljno tužiteljima da mogu donijeti svoju odluku, pa onda to znači i završetak istrage".

Nije želio nagađati o potrebnom vremenu za završetak istrage. "Baš zbog toga što sam ranije govorio o rokovima, a istraga me je demantirala, sada o tome ne bih govorio. Teško je predvidjeti kada bi istraga mogla završiti. To će ovisiti da li će trebati dopunjavati vještačenje ili je ono što je u njemu navedeno dovoljno za donošenje odluke državnog odvjetnika", napomenuo je.

Na pitanje može li se uskoro očekivati optužnica, Jelenić je rekao da može doći do podizanja optužnice ili obustave istrage ili čak obustave za neke točke istrage.

"Nakon što završi istraga državni odvjetnik ima mjesec odnosno maksimalno tri mjeseca za donošenje odluke hoće li na temelju rezultata istrage podići optužnicu ili će obustaviti istragu ili će za nešto, odnosno dio podići optužnicu. O tome ne bih nagađao", dodao je.

"Vještačenje služi tome da pomogne državnom odvjetniku da donese zaključke o činjenicama. Vještačenje treba biti napravljeno da pravnici razumiju i da na temelju toga mogu donositi odluke", odgovorio je Jelinić na pitanje imaju li dovoljno stručnjaka koji će to vještačenje proučiti dovoljno dobro.

Napominje kako su svi dokazi ključni i jednako važni, uključujući ovo vještačenje. "Jako teško je reći je li jedan dokaz važniji ili nije. U svojoj ukupnosti ono će dovesti do odluke", kaže Jelenić. Ne misli da je ovaj predmet preveliki zalogaj za Državno odvjetništvo.

Priopćenje zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva

Oglasilo se i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. "S obzirom da je spomenuti nalaz izuzetno opsežan, potrebno je razumno vrijeme da se nalaz prouči i utvrdi je li eventualno potrebno tražiti dopunu vještačkog nalaza ili je moguće donijeti meritornu državnoodvjetničku odluku", stoji u priopćenju zagrebačkog ŽDO-a u kojem napominju da sadržaj vještačkog nalaza nije moguće iznositi u javnost jer su istrage prema Zakonu o kaznenom postupku nejavne.

Istraga protiv Ivice Todorića

Još 20. svibnja istekao je rok od 18 mjeseci za dovršetak istrage protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika zbog gospodarskog kriminala, krivotvorenja isprava i nezakonitog vođenja poslovnih knjiga, no ona tada nije bila dovršena jer nije bilo završeno knjigovodstveno-financijsko vještačenje.

Podsjetimo, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba. Istraga je u međuvremenu proširivana i zbog novih sumnji na štetu Agrokora. (MT/Hina)

Aktualno SAD i Iran na rubu rata, Trump u posljednji trenutak stopirao napad: "Napravili su veliku pogrešku, imamo dokumentirano" Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Donald Trump (Foto: AFP) Svijet SAD i Iran na rubu rata, Trump u posljednji trenutak stopirao napad: "Napravili su veliku pogrešku, imamo dokumentirano" 1/4 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene