Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unatoč kiši i nevremenu

Performans zagrljenih umjetnika na Cvjetnom trgu nije prošao bez incidenta: "Nekoliko momaka pokušalo ih je zastrašiti..."

U Zagrebu je završio 24-satni performans "Studija jednog zagrljaja".

U Zagrebu je završio 24-satni performans "Studija jednog zagrljaja". Umjetnici Igor Zenzerović i Bojan Ban bili su zagrljeni puna 24 sata.

Svrha performansa bila je "istraživanje bliske prisutnosti dva muška tijela u javnom prostoru''. Prolaznici su im većinom pružali potporu, no zabilježen je i jedan incident, uništeni su leci Queer festivala.

"Iskreno, uopće ih ni ne vidim da tu stoje. Dapače, uopće mi ne smetaju, dok se mene ne tiče, zašto ne", rekao je cvjećar Jurica za Dnevnik Nove TV.

"Gledam i teško mi je. I meni je teško, ja sam zato stala. Proživljavam to", rekla je Ranka.

Redar na performansu pojasnio je kako je do jednog incidenta ipak došlo. "Nekoliko momaka je pokušalo prekinuti performans zastrašivanjem", rekao je redar na performansu, Jakov Kursar iz Udruge Domino.

"Najgore su bile suptilne homofobne prozivke što je bilo jako duhovito s obzirom na to da je kolega straight, a ni ja nisam gay", rekao je umjetnik Igor Zenzerović za Dnevnik Nove TV. "Publika jako dobro reagira i sposobna je shvatiti više nego što institucije misle da je sposobna shvatiti", dodao je.

Onima koji jesu gay i došli su podržati performans, najgore je nešto drugo.

"Jedini koji nisu spremni su ljudi koji drže neke pozicije moći i koji zapravo hrane one koji ih na te pozicije postavljaju", rekao je za Dnevnik Nove TV Mladen Kožić, prvi istospolni udomitelj.

Pročitajte i ovo Igor Zenzerović i Bojan Ban queer festival FOTO/VIDEO Zenzerović i Ban u zahtjevnom performansu: Bit će zagrljeni puna 24 sata

Pročitajte i ovo Performans na Cvjetnom trgu u Zagrebu - 1 Queer Zagreb Dva muškarca zagrljena 24 sata: Danas su se prvi put sreli u životu, a cilj je veći od samog zagrljaja

"Ljubav dva čovjeka, ljubav između oca i sina, između dva prijatelja, dva nepoznata čovjeka", poručio je Bojan Ban. 

A ako bude moguće i ljubav dva čovjeka dvaju potpuno suprotnih stavova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene