Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DRUGOM TROMJESEČJU

BDP pao za više od 15 posto! Marić: "Ovakav pad nije zabilježen ni u zadnjoj ekonomskoj krizi, očekujemo ga i za iduće tromjesečje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2020. godine.

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2020. realno manji za 15,1 posto u odnosu na isto tromjesečje 2019., što je najveći pad otkad se vode podaci, a posljedica je koronakrize. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminula je jedna osoba U Hrvatskoj je 298 novih slučajeva koronavirusa: Polako rastu brojevi na sjeveru zemlje, dok se u nekim dalmatinskim županijama smanjuju Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 14,9 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 15,1 posto.

Najveći negativni doprinos smanjenju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je padom izvoza roba i usluga i smanjenjem osobne potrošnje, stoji u procjeni DZS-a. 

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je u djelatnosti javna uprava i obrana, dok je najveći doprinos smanjenju obujma tromjesečnog BDV-a ostvaren je u trgovini na veliko i na malo, djelatnosti prijevoza i skladištenja, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. 

Marić: S obzirom na okolnosti ovo nije iznenađenje

Loše brojke koje je objavio Državni zavod za statistiku komentirao je ministar financija Zdravko Marić, koji je odmah na početku naglasio kako je ovo najveći zabilježeni tromjesečni pad BDP-a otkad se mjeri statistika.

„Znači, vraćamo se unatrag 25 godina. S obzirom na sve okolnosti i utjecaj koronakrize, pad je i viši nego što je bio tromjesečni pad zabilježen u zadnjoj ekonomsko-gospodarskoj krizi, koji je na tromjesečnoj razini bio oko 9 posto. S obzirom na sve okolnosti, ovo i nije neko veliko iznenađenje“, rekao je Marić.

Kazao je kako je i osobna potrošnja zabilježila pad od 14 posto, što je također najviše ikad zabilježeno.

„Mi i za treće tromjesečje isto očekujemo pad, ali nadamo se nešto manji“, rekao je Marić.

Upitan je li sada vrijeme za reforme, Marić odgovara:

„Ne samo ovo vrijeme, uvijek je vrijeme za reforme. Reforme kao takve da, racionalizacija da, i ono važnije - efikasnost. Recimo, javna uprava, nije samo važno koliko nešto košta nego i kakvu uslugu imamo. Mi smo plaćeni od poreznih obveznika i oni trebaju imati dobru uslugu“, kaže Marić.

Ministar Ćorić: Ovakav šok nitko u svijetu nije predvidio

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić također je komentirao pad BDP-a zabilježen u drugom tromjesečju.

„Ovakav šok na svijetu nitko nije predvidio. Ljudi nisu mogli na posao i dobar dio poduzeća nije funkcionirao, i takav razvoj dovodi od pada. Ovo su okolnosti slične ratnima, kakve su bile“, rekao je Ćorić.

„Za hrvatsko gospodarsko karakterističan je sektor pružanja usluga, posebno u turizmu i ugostiteljstvu, i to je ono što treba mijenjati. Ekonomije koje nisu bile orijentirane toliko na sektor usluga imale su manji pad, a one koje jesu poput Španjolske, Italije, pa i Hrvatske, imale su značajniji pad“, kaže Ćorić.

Smatra da će 2021. godina donijeti gospodarski oporavak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene