Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vučić dolazi u Hrvatsku

ZATEGNUTI ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE Jedini koji mogu nešto i poduzeti - šute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi Hrvatske i Srbije i dalje su zategnuti. Aleksandar Vučić u četvrtak bi trebao doći u Dubrovnik.

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, doznaje Dnevnik NOVE TV iz diplomatskih krugova, dolazi u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik na Forum 25. i 26. kolovoza.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Slika nije dostupna Susret u New Yorku Predsjednica o priopćenju ureda srbijanskog predsjednika: 'To je njihovo viđenje sadržaja razgovora'

No, srpski premijer je, doznajemo, zakasnio s prijavnicom za forum, a u međuvremenu je panel na kojem su trebali sudjelovati premijeri pet država Regije i Europske Unije - otkazan.

U međuvremenu - odnosi Hrvatske i Srbije i dalje su zategnuti. No predsjednica Grabar- Kitarović, ali i opozvani premijer Orešković, koji u ovom trenutku jedini mogu nešto i poduzeti - šute.

Susret obećavao suradnju, no...

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da "vjerojatno neće sudjelovati" na Croatia summitu u Dubrovniku, uz ocjenu da ne očekuje značajnije domete tog skupa."Nisam još donio konačnu odluku jer ne vidim što bismo bitno mogli učiniti. Ali, uvijek sam spreman za razgovor", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji, na kojoj je priopćio da će se srbijanska vlada ubuduće suzdržavati od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika. (Hina) Prije dva mjeseca srdačno su se pozdravljali. A iako pomalo nelogičan susret predsjednice Hrvatske sa srbijanskim predsjednikom Vlade, obećavao je suradnju i poboljšanje odnosa.

No, napetosti su od tada veće.

'Čini se nakon toga susreta da su stvari dodatno eskalirale, jer iz Srbije zaista svakodnevno dolaze i provokacije. Mogla bih to u jednoj rečenici reći, čisti bezobrazluk', kaže bivša premijerka Jadranka Kosor.

Na koji od hrvatske predsjednice, ali ni predsjednika Vlade - nema reakcije.

'Gospođa predsjednica, sasvim sigurno može učiniti da s ministrom vanjskih poslova, bez obzira što je tehnički i s predsjednikom Vlade bez obzira što je tehnički inicira što prije rješavanje problema', smatra bivši predsjednik Ivo Josipović.

Prijetnja Srbiji blokadom pri ulasku u Europsku uniju mogla bi biti razriješena tek za nekoliko godina, a problem progona hrvatskih branitelja, do tada bi ostao nerazriješen.

'U Bruxellesu nisu pretjerano zainteresirani za rješavanje problema, neće oni arbitrirati. To je problem koji moramo mi sami', kaže Jadranka Kosor.

Dok Kosor smatra da Srbija treba ukinuti sporni zakon, Josipović podsjeća da i Hrvatska ima sličan zakon. Rješenje ne vidi u inzistiranju na ukidanju, već u bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije kakav je predlagao još 2011. godine.

'Međunarodni sporazum koji bi potpuno isključio ovakav događaj kakav imamo ponovno. Nadležno bi bilo isključivo naše domaće pravosuđe', kaže Ivo Josipović.

Priliku za smirivanje napetosti čini se, Predsjednica, ali i premijer Orešković mogli bi dobiti već u četvrtak u Dubrovniku, gdje bi na forum trebao doći i Aleksandar Vučić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene