Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZASLUŽENO?

Zastupnici otišli na dvomjesečni odmor, pogledajte kako su ocijenili svoj rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih sedam mjeseci u Saboru je bilo turbulentno. Promijenila su se dva predsjednika Sabora, svjedočili smo scenama kakvih do sada nije bilo, a nizale su se i maratonske rasprave do sitnih sati. Saborski zastupnici ocijenili su se - trojkom.

Saborski zastupnici su na odmor krenuli uglavnom zadovoljni svojim radom.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Dio oporbe napustio sabornicu - 2 Otišli prije glasanja VIDEO Burna rasprava zbog spornog zakona, dio oporbe napustio sabornicu: "AP krpicu želite prikriti iza leđa žrtava nasilja"

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, nije htio samom sebi dati ocjenu pravdajući se da je subjektivan. Znači li to petica? "Ne bih dao nikome u ovoj državi peticu", kaže Bačić. 

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kaže da je u Saboru bila i dok je bila u vrlo teškim izborima. "Nastojala sam biti u Saboru, ali zaista nisam mogla maksimalno raditi što treba", kaže Mrak Taritaš.

Goran Aleksić (SNAGA) nije krio zadovoljstvo svojim radom. "Uspio sam sakupiti 78 potpisa suglasnosti za dva zakona kojima će se ukinuti nezakonitosti u poslovanju banaka. Prvo poluvrijeme je jedan nula za mene", kaže Aleksić.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, hvali aktivnost svog Kluba, a kaže i on je prisutan više od prijašnjih šefova oporbe.

"Mi smo totalno raskrinkali ovu političku trgovačku većinu koja se sklopljenja između HNS-a, koji je napustio sve one vrijednosti za koje se zalagao, i HDZ-a kojem je cilj vrlo jasan i jednostavan - vlast vlast i vlast", kaže Bernardić.

Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, objašnjava zbog čega su išli u koaliciju s HDZ-om.

"Mi smo pregrizli i odlučili riskirajući i vlastiti rejting. Mislim da su nam u prvom planu bili interesi hrvatskih građana", kaže Batinić.

U sedam mjeseci ovaj saziv sabora vidio je svašta, od deložacije Ivana Pernara (Živi zid), propalih pokušaja opoziva, najprije ministra Pave Barišića, potom Zdravka Marića, pa krize vlasti, ostavke Bože Petrova i izbora novog predsjednika, Gordana Jandrokovića.

HNS se preselio u vladajuće, a Most u oporbu, izglasani su i novi ministri u Vladi.

Pod palicom Bože Petrova od siječnja ove godine radilo se 43 dana, a raspravljalo ukupno 252 sata.

Gordan Jandroković to je gotovo poduplao, u 22 radna dana njegova mandata raspravljalo se 166 sati.

"Bilo je kvalitenih rasprava, donijeli smo neke vrlo važne odluke, a bilo je i rasprava koje su, po mojem mišljenju, ispod razine koja je dopuštena u Hrvatskom saboru", kaže Jandroković.

I puno gubljenja vremena, s čime se slaže i Giovanni Sponza (IDS), koji kaže da su puno vremena trošili u prazno.

Ivan Šuker (HDZ) dodaje da mnogima uopće nije važan sadržaj. "Važnija je vlastita samopromocija", kaže Šuker.

Prema trenutačno dostupnoj saborskoj statistici najviše su u saboru govorili Ivan Pernar (2479 minuta, 530 puta) i Miro Bulj (2138 minute). Slijedi ih Gordan Maras s 509 govora i 2048 minuta, ali i Branko Bačić s 247 puta odnosno 1505 minuta.

"Ulažem svoj maksimum, maksimalan trud i u sabornicu i u raspravama i na terenu", kaže Bulj, a slično govori i Gordan Maras

"Ja sam uvijek dao 100 posto od sebe, a jesu li birači zadovoljni to ćemo vidjeti", kaže Maras.

Do redovitih izbora još su tri i pol godine, a pred zastupnicima od danas dva duga mjeseca odmora.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene