Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Andrije Jarka

Zašto su dobavljači Agrokora na trostrukom gubitku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza u Agrokoru i dalje trese Hrvatsku. Dobavljači ne odustaju; od danas ne isporučuju robu Konzumu. Ustrajni ostaju dok se ne sastanu s novim vladinim povjerenikom i dok banke ne pristanu na njihove uvjete.

Iz Vlade smiruju dobavljače, dok iz Agrokora tvrde kako za sada ne nedostaje robe na policama.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Nova roba neće krenuti prema Konzumovim trgovinama dok ih na sastanak ne primi novi vladin povjerenik.

Tri zahtjeva za bankare

Za nastavak isporuke imaju tri zahtjeva za bankare. Da prihvate dobavljački prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, da se regresni dug prizna kao Agrokorov dug te da se osigura novac za buduće isporuke.

Banke zasad ne odgovaraju na zahtjeve dobavljača, a iz Vlade ih smiruju te poručuju da će dobavljači biti plaćeni.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da su banke u boljem položaju u pregovorima o otplaćivanju starih dugova te da će tu biti puno poteškoća.

„Jednostavno nema dovoljno novca niti ima dovoljno imovine koja bi se mogla prodati da bi se ti stari dugovi u cijelosti namirili. Zbog toga će sigurno biti borbe i između bankara i dobavljača i drugih vjerovnika, nemojmo zaboraviti i državu i porezne obaveze. Tu će biti velikih borbi unutar toga vijeća vjerovničkog kako napraviti kriterije za vraćanje starih dugova“, kaže Novotny.

Iz Agrokora su poručili kako zasad još uvijek pokrivaju sve potrebe u trgovinama. Ako se obustava nastavi, sljedeći tjedan u Konzumovim trgovinama moglo bi nedostajati robe u najgorem trenutku - u vrijeme uskrsnog vikenda.

"Dobavljači su na trostrukom gubitku"

Reporter Andrija Jarak u Dnevniku Nove TV javio se ispred sjedišta Agrokora.

„Dobavljači itekako imaju razloga za nepovjerenje jer mnogima od njih prijeti kolaps, pogotovo malim dobavljačima to jest OPG-ovima. Lex Agrokor je dobar za banke, ali nepovoljan za dobavljače koji kao da su gurnuti u stranu. Agrokor 300 dana nije plaća ni banke ni dobavljače. Tu postoji jedna bitna razlika.

Banke su dale svoje kredite te su uredno naplatile kamate iako nisu naplatile kredite. Mali dobavljači su pak dostavili robu, izdali fakture i odmah platili PDV. Ne samo da nisu došli do svog novca, već su ostali bez obrtnih sredstava. Bili su primorani uzeti nepovoljne kredite kod istih tih banaka. Oni su na trostrukom gubitku.

Zbog svega toga dobavljači su čvrsti u svom stavu da ostaju u bojkotu od čega ih neće odvratiti ni dolazak vladinog povjerenika u Agrokor.

Oni traže sastanak s novim vladinim povjerenikom i nastavit će isporučivati robu tek kad dobiju njegove garancije da će im roba biti plaćena. Sve vlade se kunu u poljoprivredu, selo i seljaka. Ovo im je jedinstvena prilika da pokažu koliko im je stalo do njih i da pokažu dobre namjere te da im makar vrate PDV koji su platili po izdanoj fakturi.

Dodatni je problem što lex Agrokor obuhvaća obveze koje još nisu dospjele, to jest računima za veljaču i ožujak. Sve su to problemi i nedoumice za vladinog povjerenika koji će imati izuzetno teške pregovore s dobavljačima“, izvijestio je Jarak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene